Povežite se s nama

Vijesti

U Rijeci je posađeno 50 tisuća lukovica nizozemskog cvijeća koje će cvjetati sljedećih 15 godina

Objavljeno

naU sklopu programa Zeleni val Europske prijestolnice kulture, danas su Komunalno društvo Čistoća i nizozemska tvrtka JUB Holland posadili 50 tisuća cvjetnih lukovica na dvije zelene površine u Rijeci, u Parku Nikole Hosta i u Parku Mlaka.

Većina lukovica posađena je danas na 500 kvadratnih metara, a preostali manji dio u prosincu će saditi zainteresirani građani uz pomoć djelatnika KD Čistoća.

„Danas smo posadili mješavinu od 30 različitih vrsta cvjetnih lukovica koje cvjetaju u različito vrijeme. U mješavini se nalaze lukovice tulipana, narcisa, ukrasnog luka i ljiljana, a prve ćemo cvjetove vidjeti već u travnju 2020. godine.“, objašnjava Jos Beelen, zastupnik prodaje lukovica za centralnu Europu i Francusku iz tvrtke JUB Holland.

Posađene lukovice različitom će dinamikom rasti od proljeća do ljeta odnosno sve do ljetne košnje, a lukovice bi trebale cvjetati narednih 15 godina.

„Osim što cvijeće ima funkciju uljepšati grad, ova je sadnja važna jer potiče bioraznolikost i izvrstan je cvjetni materijal za pčele samice, leptire , bumbare i ostale kukce oprašivače. Ono što je također zanimljivo kod ove sadnje jest što se radila strojem koji se po prvi put upotrijebio u Hrvatskoj, a specifičan je jer lukovice ubacuje pod travnjak kojeg pritom ne oštećuje. Ovaj stroj se koristi u situacijama kada se želi postići dugotrajnost i održivost kako bi se izbjegla sadnja lukovica svake godine.“, objasnila je projektantica zelenih površina iz KD Čistoća, Bia Gec.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram