Povežite se s namaPod sloganom “Danas šutim za autizam” u organizaciji Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka i Centra za autizam Rijeka obilježen je 2. travnja, Svjetski dan autizma. Točno u podne, istovremeno s još 12 hrvatskih  gradova, na Jadranskom trgu u Rijeci u zrak su pušteni plavi baloni s natpisom “Autizam 12000”, čime se simbolično ukazuje na broj osoba s poremećajima iz autističnog spektra u Hrvatskoj i ukazuje na njihove potrebe.

Zajedno s djecom i njihovim roditeljima, kao i djelatnicima riječke podružnice Centra za autizam te Dječjeg vrtića Rijeka, balone su puštali zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić, voditeljica projekta Rijeka – zdravi Grad Irena Deže-Starčević, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula te savjetnica u Upravnom odjelu za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Iva Josipović.

U večernjim satima Grad Rijeka pridružio će se gradovima diljem svijeta na način da je osvijetljena zgrada Grada Rijeke na Korzu i HNK Ivana pl. Zajca plavim svjetlom.

Obilježavanje Svjetskog dana autizma nastavlja se u srijedu, 8. travnja okruglim stolom u Gradskoj vijećnici na temu “Centar za autizam – centar znanja i podrške” u organizaciji Centra za autizam Rijeka.

U obilježavanje Svjetskog dana autizma uključilo se 13 hrvatskih gradova, pa se uz Rijeku razne akcije s ciljem upozoravanja na specifičnosti poremećaja iz autističnog spektra održavaju i u Čakovcu, Osijeku, Novoj Gradiški, Splitu, Bjelovaru, Karlovcu, Puli, Dubrovniku, Kaštel Novom, Zadru, Zaprešiću i Zagrebu.

Kako ističu u Savezu udruga za autizam Hrvatske, čija je članica i Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, podaci pokazuju na to da se pojavnost autističnog poremećaja u proteklih 50 godina povećala čak 15 puta; najnovija istraživanja procjenjuju pojavnost poremećaja iz autističnog spektra na otprilike 1 na 80 novorođenih. Na osnovi dijagnostičkih podataka, procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 12000 osoba s autizmom.

Grad Rijeka