Povežite se s namaU gradskoj vijećnici Grada Rijeke održala se 10. jubilarna manifestacija “Dan novih tehnologija” – DaNTe 2015. u organizaciji Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke i Hrvatske ICT udruge MIPRO, a kojoj je jedan od pokrovitelja bila i Primorsko-goranska županija.

Tradicionalna manifestacija organizirana je s namjerom promicanja primjene digitalne tehnologije, kao ključnog elementa omogućavanja društvenog i ekonomskog razvoja, a namijenjena je svima onima koje zanimaju nove tehnologije, ne isključivo informacijsko-komunikacijske. Stručnjaci iz područja gospodarstva, uprave, obrazovanja i znanosti održali su osam tematskih predavanja.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar govorio je na skupu o modernom obrazovanju i digitalnoj tehnologiji kao nužnom dioniku procesa reforme obrazovnog sustava.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić istaknuo je nastojanje Županije da svojim djelovanjem bude ukorak s vremenom koje donose nove tehnologije. Tako je primjerice Primorsko-goranska županija do sada uložila oko 880 tisuća kuna u projekt e-Županija, a koji se nalazi na popisu projekata “Junckerovog plana”. Projektom pristupa brzom širokopojasnom internetu svim ustanovama i građanima Županije predviđeno je financiranje u iznosu od otprilike 520 milijuna Eura.

Uštede od investicija kod javnih institucija, primjerice Rijeke i Primorsko-goranske županije, trebaju se osim po financijskom pokriću ogledati i u onom socijalno-društvenom, ocijenio je Fabijanić, navevši primjer omogućavanja učenici iz Gorskog kotara školovanja na daljinu u Ekonomskoj školi u Rijeci.

“Ne možemo uvijek tražiti najbrža rješenja. Moramo uvijek gledati u budućnost, ali kako smo odgovorni prema građanima, nama je pitanje pouzdanosti sustava ipak vrlo bitno pitanje”, rekao je Fabijanić.

Projektom digitalizacije Županijske skupštine koji se upravo provodi uklanja se potreba za trošenjem papira sve do faze pripreme sjednice, uveden je elektronički potpis i mogućnost praćenja sjednica Skupštine preko interneta, a u skladu sa zakonskim mogućnostima planira se i mogućnost prelaska na elektroničku arhivu, naveo je Fabijanić.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je vizija Grada održivi rast na temeljima društva znanja i novih tehnologija uz suradnju svih dionika u društvu. Inovativnom primjenom suvremenih tehnologija poboljšava se kvaliteta javnih usluga, a gospodarstvu se otvaraju nove poslovne prilike.

Obersnel je istaknuo da je uključivanjem najšire javnosti u procese planiranja i odlučivanja pomoću informatičke tehnologije Grad Rijeka tako ocijenjen najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj zbog otvorenosti i dostupnost javnih informacija.

Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić osvrnuo se na ključna postignuća rasprava na dosadašnjim skupovima, okolnostima održavanja manifestacije, te razvoju elektroničkih javnih usluga i otvorenosti podataka u kontekstu uvođenju sustava “pametnog grada”.

Petar Biljanović, predsjednik Programskog odbora MIPRO podsjetio je da su stručnjaci u našoj regiji bili spremni brzo uvoditi nove tehnologije od početaka informatičke revolucije, pa je tako naveo i primjer izrade prvog europskog kalkulatora, “Digitrona” iz Buja, u što su bili uključeni i stručnjaci s našeg područja.