Povežite se s namaRijeka je dobila prvu sigurnu kuću za napuštene mačke! Riječ je novoj Udruzi za dobrobit i zaštitu mačaka Kitten Safe House Rijeka koja se nalazi na Rujevici, u jednom dijelu obiteljske kuće Knežević. Iza ove ideje stoji Danijela, Evelin i baka Marija, koje su odlučile napuštenim i bolesnim mačkama pružiti šansu. To je prvi »azil« takve vrste u Hrvatskoj, saznaje Novi list.

– Nitko se na ovaj način ne bavi napuštenim i bolesnim mačkama iako postoje programi raznih udruga kojima se kastracijom odnosno sterilizacijom mačaka s ulice pokušava smanjiti broj neželjenih legala mačića. A klik za ovu priču bio mi je moj Miško, veli Danijela Knežević. Fotografiju Miška kako se pati u ranama Danijela je vidjela na Facebooku.

– Ma, to nisam mogla gledati. Sjela sam u auto i potegla do Novog Sada kako bi ga spasila. Miško ne može hodati, jer mu je netko slomio kičmu, stoga ima i posebna kolica, koja su za njega izrađena. A toliko volje za život u ovoj životinji – to je ono što pokreće onoga tko voli životinje, kaže Danijela, ističući da je oduvijek voljela mačke. Kao dijete dovlačila ih je kući, kasnije su to radila njezina djeca.

Ovaj »mačji raj« sastoji se od jednog vanjskog boksa (izrađen donacijom) – tu su smješteni »vrtićarci« i »školarci« odnosno mace starosti od tri do pet mjeseci starosti. Unutrašnjost obiteljske kuće, nekih 70 – tak kvadrata, posebno je uređena za bolesne mačke i za jako, jako male mačiće, stare možda par tjedana. Trenutno prihvatilište ima 43 članova. Ali ta brojka varira. Od početka pa do danas kroz njega »prošlo« je nekih 180 životinja, a one dolaze odsvuda, iz Srbije, Crne Gore… I kao što to biva: – svaka od njih ima neku svoju priču.

Budući da ova »misija« košta (mjesečno Udruga na hranu i osnovnu skrb potroši oko 8.000 kuna, a dugovi se osobito kod veterinara samo nižu) Kitten Safe House je otvorena za bilo kakvu pomoć. Možda za početak najmanje u hrani, saznajemo, jer neka vrsta hrane za koju se misli da je dobra baš i nije te može izazvati više štete nego koristi, ali pomoć bi dobro došla u obliku donacija nekih materijala (drvene daske, lim za dovršetak krova na vanjskom boksu, grebalica, igračake, kozmetika, lijekovi). U svakom slučaju najbolje je Udrugu kontaktirati preko Facebook stranice, piše Novi list.