Povežite se s namaU Rektoratu Sveučilišta u Rijeci svečano je potpisan sporazum o otvaranju Taekwondo akademije u Rijeci, odnosno Regionalnog trening centra (RTC) Rijeka Svjetske taekwondo federacije (WTF). Riječ je o prvom takvom regionalnom centru u Hrvatskoj kojem je cilj organizacija aktivnosti usmjerenih sinergiji sporta, edukacije i gospodarstva te medicinskih, kinezioloških i psiholoških istraživanja.

Sporazum o suradnji dviju institucija potpisali su predsjednik Svjetske taekwondo federacije dr. Chungwon Choue i rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Pero Lučin. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Dragan Primorac, budući ravnatelj Taekwondo akademije i ravnatelj Poliklinike K-centar dr. Dalibor Krpan i mnogi drugi.

Rektor Pero Lučin tom je prilikom istaknuo kako zadaća Taekwondo akademije, projekta koji je Sveučilište u Rijeci ostvarilo u partnerstvu s Gradom Rijekom, nije samo promocija taekwondoa i sportskih aktivnosti, nego razvijanje i jednog centra izvrsnosti u području sporta.

„Za nas je ovaj projekt jedan od načina na koji želimo promovirati razvoj sveučilišnog sporta jer smatramo da njegova pozicija na hrvatskim sveučilištima nije dovoljno utvrđena. Naravno, to je i prilika da povećamo vidljivost Rijeke na svjetskim kartama“, rekao je Lučin i dodao kako je Sveučilište u Rijeci organizator brojnih sportskih natjecanja, a među njima i jednog od najvećih studentskih sportskih događanja u Hrvatskoj, Europskih sveučilišnih igara.

Predsjednik Svjetske taekwondo federacije dr. Chungwon Choue zahvalio je riječkom Sveučilištu na otvaranju Akademije ističući da će Rijeku zbog toga uvijek smatrati svojim drugim domom. Podsjetio je da se u vrijeme kad se ovaj sport tek probijao na svjetsku scenu,  60-ih godina prošlog stoljeća, od azijskih sportova znalo jedino za karate. „Posebno me raduje što danas od 28 olimpijskih sportova dva dolaze iz Azije, a to su judo i taekwondo, u kojem sudjeluju sportaši iz cijeloga svijeta. Otvaranje Taekwando akademije u Rijeci pomoći će daljnjem razvoju ovog sporta ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe“, rekao je dr. Choue.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo otvaranjem Taekwondo akademije u Rijeci istaknuvši njezinu važnost ne samo za riječki sport i promociju grada, nego i za mogućnosti otvaranja novih poslovnih aktivnosti u području sporta.

Zamjenik župana Petar Mamula rekao kako vjeruje da će se ona prometnuti u najboljeg ambasadora Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Nakon potpisivanja sporazuma, predsjednik Svjetske taekwondo federacije dr. Chungwon Choue prisutnima je podijelio svojevrsne zahvalnice na podršci u realizaciji projekta Taekwondo akademije u Rijeci.

Grad Rijeka