Povežite se s namaU Rijeci je u četvrtak 7. svibnja počelo međunarodno događanje Creative StartUp, što je krovni naziv za trodnevni prekogranični sajam kreativnih industrija, međunarodnu konferenciju te međunarodno javno prezentacijsko događanje. Riječ je o jednoj od ključnih aktivnosti u sklopu europskog projekta „Creative StartUp“ – IPA Hrvatska – Slovenija 2007 – 2013 na kojem je Grad Rijeka – organizator konferencije i sajma – vodeći partner. Kroz panel rasprave, na kojima sudjeluje 50-ak stručnjaka iz različitih područja kreativnih industrija, te aktualna predavanja, radionice i sajam proizvoda hrvatskih i slovenskih kreativaca, želja je predstaviti lokalne i regionalne poduzetnike iz domene kulturnih i kreativnih industrija, ali i utjecati na razvijanje svijesti o vrijednostima tog sektora.

Konferencija i sajam održavaju se od 7. do 9. svibnja u gradskom prostoru u ulici Ivana Grohovca 1A (ex Bernardiju), a tijekom tri dana intenzivnog rada i druženja te dinamičan diskurs, naslovit će ključne teme, aktivnosti i moduse rada u digitalno doba, povezano s kreativnim industrijama: 3 D printing, coworking, remote work, primijenjeni dizajn, crowdfunding…

Izložbeni sajam i konferencija otvoreni su u četvrtak, 7. svibnja, u 16 sati. Otvorili su ih ih gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar i voditeljica projekta Irena Kregar Šegota.

Vojko Obersnel kazao je da već sam ulazak u prostor konferencije i sajma, na adresi Ivana Grohovca 1A, govori o uspjehu projekta. Prostor je naime dobio nov izgled, nov sadržaj i namjenu – razvoj kreativnih industrija. „Drago mi je da ćemo postići ono što se željelo – senzibilizirati javnost na velik broj kreativaca u poduzetništvu, kojima svakako treba posvetiti više pažnje nego što je dosad bio slučaj“, kazao je Obersnel.

Ivan Šarar je podsjetio da je razvoj kreativnih industrija zacrtan i u strategiji te kulturnoj strategiji Grada Rijeke, odnosno da priča nije nova. „U ovom jednogodišnjem ciklusu trajanja projekta, osim što su se provodile projektne aktivnosti, paralelno smo komunicirali s pripadnicima lokalne scene kreativnih poduzetnika i sređivali prostor u kojem se danas nalazite. Nadamo se da će on biti dom regionalnih kreativaca, a uskoro ćemo raspisati i otvoreni poziv za one koji prostor žele razvijati“, najavio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu.

Predstavili su se i partneri na projektu, Ernest Cukrov uime Riječke razvojne agencije Porin, Sanda Filipović uime Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, Aidan Cerar kao predstavnik Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, Veronika Gruden s Fakulteta za dizajn Ljubljana i Aleš Lipnik s Univerze na Primorskem – Znanstveno-raziskovalnog središča. Partner je i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, koja u sklopu događanja provodi radionicu video mappinga.

Program je započeo panelom o coworkingu s moderatorom Matijom Raosom, a nastavio se predavanjem Luke Sučića Belera, koji je problematizirao nov način dijeljenja radnog prostora te nove forme i prilike grupnog financiranja djelatnosti.