Povežite se s nama

Sport

U Rijeci predstavljena Strategija razvoja parasporta u Republici Hrvatskoj 2022.-2030.

Objavljeno

naU vijećnici Grada Rijeke jučer je održana prezentacija „Strategije razvoja parasporta u Republici Hrvatskoj 2022.-2030.“ u sklopu koje su predstavljeni ciljevi i vizija razvoja sporta za osobe s invaliditetom, odnosno parasporta u navedenom razdoblju.

„Strategija razvoja parasporta u Republici Hrvatskoj 2022.-2030.“ sadrži veliki broj kvantitativnih podataka, stavove i mišljenja trenera u parasportu, kao i intervjue sa svim ključnim dionicima. Prema ovoj Strategiji do 2030. godine težiti će se ostvarivanju ukupno 33 strateška cilja koji su podijeljeni u šest područja s točno definiranim pokazateljima trenutnog i željenog stanja.

Autori Strategije su doc. dr. sc. Zrinko Čustonja, doc. dr. sc. Dario Škegro, Ratko Kovačić, dipl. oecc. i Ticijan Komparić, prof.

U Strategiji, među ostalim, stoji i kako se sustavnim razvojem parasporta želi poslati poruka o uključivosti u sport, pogotovo mladih osoba s invaliditetom te kako će dugoročna politika razvoja parasporta omogućiti osobama s invaliditetom bolje uključivanje u društvo čime se poboljšava i kvaliteta života i zdravlja osoba s invaliditetom, dok se talentiranim parasportašima žele omogućiti što bolji uvjeti za ispunjavanje njihovih potencijala i postizanje što boljih rezultata na svim razinama natjecanja.

Predstavljanju Strategije prisustvovali su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković, županijska pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić, predsjednik Sportskog saveza osoba i invaliditetom grada Rijeke Ivan Kombol, predsjednik Saveza športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije Zvonimir Brozić te tajnik Športskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke Luka Dobrović kao i drugi predstavnici jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije.

Prema riječima predsjednika HPO-a Ratka Kovačića, ovom Strategijom želi se dodatno potaknuti lokalna i regionalna samouprava na dodatno ulaganje u parasport kao i ukazati na probleme s kojima se parasportaši susreću, ali i upoznati javnost s projektima i programima koji se kroz navedeno razdoblje žele i planiraju realizirati.

„Sport ima veliku ulogu u socijalizaciji prvenstveno djece s invaliditetom. Kroz sport se osobe s invaliditetom mogu lakše uključiti u društvo i postati aktivni članovi zajednice“, rekao je Kovačić.

Važnost ulaganja u parasport naglasio je i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo kako su uvjeti u sportskim dvoranama kojima upravlja Rijeka sport, a posebno Dvorana Zamet, prilagođeni osobama s invaliditetom.

„Društvo jednakih šansi nešto je što u Rijeci ne trebamo puno podcrtavati, jer kao Grad brinemo o tome da budemo ujedinjeni u našoj različitosti. Po pitanju sporta osoba s invaliditetom na području grada, ali i cijele županije vjerujem da se radi puno što dokazuje i broj iznimno uspješnih sportaša koji su postigli zavidne rezultate. Naša je uloga, kao jedinice lokalne samouprave da budemo posebno senzibilni prema potrebama osoba s invaliditetom te da im, što je više moguće, omogućimo dobre uvjete za bavljenje sportom“, zaključio je Filipović.

U sustavu hrvatskoga parasporta trenutno djeluje 15 nacionalnih parasportskih saveza.

Od tog broja 14 je nacionalnih parasportskih saveza prema vrsti sporta, a jedan iz kategorije prema vrsti invaliditeta (Hrvatski športski savez slijepih). Deset saveza su nacionalni savezi ljetnih paraolimpijskih sportova, jedan je nacionalni savez zimskih paraolimpijskih sportova, a  pokriva tri paraolimpijska sporta: para alpsko skijanje, para nordijsko skijanje i parasnowboarding te još tri nacionalna saveza neparaolimpijskih sportova (parakarate, parašah i para obaranje ruku). Također, danas se na programu paraolimpijskih igara nalazi ukupno 28 paraolimpijskih sportova od čega šest zimskih i 22 ljetna parasporta.

Prema podacima Hrvatskog paraolimpijskog odbora u Hrvatskoj danas postoje 182 kluba koja okupljaju osobe s invaliditetom.

Što se tiče Rijeke, Športski savez osoba s invaliditetom osnovan je 2009. godine kao sljednik Saveza za sport i rekreaciju općine Rijeka, koji je osnovan 1983.

Kroz program javnih potreba u sportu sufinanciraju se projekti rane integracije i rehabilitacije osoba sa posebnim potrebama, kao i sufinanciranje redovnih aktivnosti Športskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke, odnosno sportskih udruga osoba s invaliditetom i oštećena sluha, kao i osoba s teškoćama u razvoju.

Članstvo Saveza čini 9 sportskih klubova osoba s invaliditetom te 5 pridruženih članica sportskih klubova gluhih, dok broj sportaša u klubovima iznosi 570.

Savez obavlja sve administrativne i stručne poslove, kao i promociju sporta među osobama s invaliditetom, te također prijavljuje i provodi EU projekte.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.11.2023.
Ovim putem obavještavamo korisnike kako prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. do dana 29. studenoga 2023. godine iznimno radi do 13:00 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti putem internet bankarstva ili RCC portala ovisno koju kategoriju mjesečne parkirne karte korisnici produljuju.

Fiuman Plus

Društvene mreže