Povežite se s nama

Vijesti

U Rijeci prezentirani modeli društveno prihvatljivog stanovanja iz Beča, Ljubljane i Berlina

Objavljeno

naU organizaciji Grada Rijeke i zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung u riječkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija o društveno priuštivom stanovanju.

Na konferenciji su sudjelovali stručnjaci iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske, koji su razmijenili iskustva u području stambenih politika i modela društvene stanogradnje koji mogu omogućiti veću dostupnost stanova, prvenstveno mladima. Osim što su kroz niz prezentacija predstavljena europska iskustva i hrvatski izazovi vezani za priuštivo stanovanje, tijekom panel-diskusije razmijenjena su i politička stručna mišljenja na ovu temu.

Filipović: Konferencija usmjerena pronalasku rješenja na lokalnom nivou vezana uz priuštivu stanogradnju i najam stanova

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo što je Grad Rijeka uz pomoć zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung na konferenciji okupio stručnjake koji su prezentirali modele društveno prihvatljivog stanovanja iz Beča, Ljubljane i Berlina.

„Tema društveno priuštivog stanovanja nije samo riječka i hrvatska, već definitivno i europska, budući da je pitanje pronalaženja stambenog prostora, doma, ključno pitanje, naročito za naše mlade sugrađane. Drago mi je da danas u Rijeci možemo čuti međunarodna iskustva na tom planu. To su iskustva koja možemo u određenoj mjeri primijeniti i u Hrvatskoj, u kojoj postoji model društveno poticane stanogradnje, no on se pokazuje dosta neučinkovit. Upravo je današnja konferencija usmjerena prema tome da se pronađu rješenja na lokalnom nivou vezana uz priuštivu stanogradnju i najam stanova, na što bi se trebalo staviti naglasak“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik Filipović je podsjetio kako je Grad Rijeka, putem svoje Agencije za poticanu stanogradnju sagradio preko 600 stanova, u što se ubraja i novih 90 stanova koji se po modelu POS-a upravo grade na Martinkovcu.

„Međutim, pokazuje se da to ne zadovoljava sve potrebe stanovnika Rijeke, kao što ne zadovoljava niti potrebe stanovnika u Ljubljani ili Berlinu“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Direktorica Friedrich-Ebert-Stiftung Zagreb dr. Sonja Schirmbeck izrazila je zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom s Gradom Rijekom.
„Stambeni problem u Hrvatskoj je dosta izražen, budući da građani, pogotovo mladi nemaju mogućnosti više desetljeća otplaćivati kredit za stan, a mnogi od njih niti napustiti roditeljsku kuću. Još jedna značajna tema je održiva gradnja, odnosno postizanje ekološki svjesnog modela gradnje društveno priuštivih stanova“, kazala je kako je dr. Schirmbeck.

Bečki model priuštive stanogradnje uzor u svijetu

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet pohvalio je inicijativu Grada Rijeke i zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung, budući da ova konferencija otvara pitanje svih pitanja, društveno priuštivu stanogradnju kao preduvjet zdravog društva.

„Grad Zagreb namjerava napraviti značajne pomake u smislu priušitvog stanovanja. Želimo prestati s rasprodajom gradskih stanova, kojih ima oko sedam tisuća, što znači da samo 2,5% stanovnika živi u gradskim stanovima, što je u usporedbu s Ljubljanom, a pogotovo s Bečom, nedovoljno. Želimo taj postotak povećati gradnjom novih stanova za javni, socijalni najam. Želimo biti socijalno osviješteni grad koji će stanovanje naših sugrađana, pogotovo mladih obitelji, učiniti priuštivim“, poručio je Korlaet.

Bečki model društveno priuštive stanogradnje, koji ima stogodišnju povijest, predstavio je ravnatelj Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Mario Holzner. Naime, bečki model stanogradnje izuzetno je zanimljiv ne samo za hrvatske, već i druge europske gradove, budući da u Beču čak polovica stanovništva živi bilo u gradskim stanovima, bilo u stanovima koje uz subvencije grade poduzeća koja promoviraju javni interes.
„Posljednjih godina u Beču se gradi oko 7000 novih stanova godišnje, uglavnom putem subvencioniranja kooperativa, koje su neprofitne organizacije i koje su u stanju vrlo povoljno izgraditi stanove visoke kvalitete. Ljudi plaćaju oko 6 do 7 eura po m2 u tim stanovima, dok je na slobodnom tržištu od 10 do 13 eura po m2. To omogućuje upravo mladim obiteljima da dođu do povoljnog stana“, kazao je dr. Holzner, kazavši kako se otvaranje pitanje zašto drugi europski gradovi nisu iskoristili dobru praksu Beča.

Od primjera dobre prakse do panela stručnjaka i političara

U prvom dijelu konferencije o europskim iskustvima o priuštivoj stanogradnji izlagači su bili iz Beča, Ljubljane i Berlina. Prvo je Mario Holzner, ravnatelj Bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije (Vienna Institute for International Economic Studies), govorio o značaju društvene stanogradnje u Beču. U nastavku je Sašo Rink, direktor Javnog stambenog fonda Grada Ljubljane (Javnog stanovanjskog sklada Mestne občine Ljubljana) izložio iskustva izgradnje gradskih stanova u Ljubljani. O energetski učinkovitoj stanogradnji, na kraju prvoj dijela, govorio je Klaus Mindrup, energetski stručnjak te bivši član Parlamenta u SR Njemačkoj.

U drugom dijelu konferencije je organiziran panel s naslovom Stan zvan čežnja, a tijekom panela su političari nove generacije izmijenili svoja mišljenja sa stručnjacima. U zanimljivoj raspravi sa strane politike sudjelovali su gradonačelnik Rijeke Filipović, gradonačelnik Kastva Matej Mostarac te zamjenik gradonačelnika Zagreba Korlaet. Stručnu stranu predstavljali su Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem u Gradu Rijeci i ravnatelj Bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije Holzner.

U trećem dijelu konferencije razmatrani su hrvatski izazovi vezani uz temu društveno priuštivog stanovanja. O instrumentima i ciljevima suvremene stambene politike govorio je prof. dr.sc. Josip Tica, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

O potrebi zaokreta u stambenoj politici govorila je Iva Marčetić, arhitektica i autorica knjige Stambene politike u službi društvenih i prostornih (ne)jednakosti. U nastavku je dr.sc. Damir Juričić sa Sveučilišta u Rijeci govorio o priuštivosti i dostupnosti društveno poticanih stanova.

Konferenciju je moderirao Domagoj Novokmet.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram