Povežite se s nama

Vijesti

U Rijeci se organizira spavanje na otvorenom u sklopu svjetske inicijative

Objavljeno

na
Karitativna organizacija DepaulHrvatska na više će riječkih lokacija od 1. do 3. prosinca organizirati događaje usmjerene na povećanje svijesti o prisutnosti uličnog beskućništva u Gradu Rijeci. Središnji događaj održava se u noći s 3. na 4. prosinca, pod nazivom “Jedna noć pod zvijezdama“. Riječ je o događaju koji je 2019. bio dio “Velike svjetske kampanje spavanja na otvorenom“ u kojem je sudjelovalo ukupno 60 svjetskih metropola.

Zainteresirani građani tako će na jednu noć moći iskusiti kako je biti bez “krova nad glavom“ u hladnim zimskim mjesecima. Ovaj je događaj u Rijeci postao tradicija prvog prosinačkog vikenda, u kojem Depaul Hrvatska već tri godine aktivno sudjeluje. Ovogodišnje spavanje na otvorenom počinje u 23 sata i traje do jutra. Očekuje se sudjelovanje osoba iz javnog života Rijeke, a za sudjelovanje na događaju potrebna je prijava putem kontakt-podataka dostupnih na službenoj web stranici Depaul Hrvatske.

„Jedna noć pod zvijezdama“ vrhunac vikenda posvećenog problemu beskućništva

Osim samog događaja spavanja na otvorenom, koji će zainteresiranima približiti iskustvo beskućništva, Depaul Hrvatska organizira i dodatna dva događaja. U četvrtak, 1. prosinca održava se godišnji obilazak, tzv. “ulično brojanje”, povezano s provođenjem inicijative “Mjesto koje zovemo dom”, s ciljem utvrđivanja broja beskućnika u Gradu Rijeci. Brojanje se provodi u timovima, simultano, u određenom vremenskom razdoblju tijekom večeri, na različitim lokacijama u gradu. Sljedećeg dana, u petak 2. prosinca na riječkom Korzu Depaul Hrvatska od 12 sati će predstaviti svoj rad, uz ponudu određenih proizvoda poput sadnica i Kruha svetog Vinka u čijoj proizvodnji sudjeluju i korisnici, uz volontere i djelatnike Udruge.

U subotu, 3. prosinca u inicijativu se uključuje i Deni Srdoč, najmlađi hrvatski chef dobitnik Michelinove zvjezdice. Kupovinom obroka, građani će moći donirati i pomoći radu Udruge. Glazbeni ugođaj obogatit će vokalni sastav DepaulHrvatske, mladi vokalist Lovro Mirth te tim DJ-a, uz jazz/funk/soul žanrove.

Velika svjetska kampanja spavanja na otvorenom

Inicijativa “Jedna noć na otvorenom“ dio je svjetske kampanje, usmjerene na podizanje svijesti o problemu apsolutnog beskućništva koji obuhvaća osobe koje spavaju na otvorenom – u vozilima, na ulicama, u parkovima, napuštenim zgradama i sličnim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje. Cilj ove inicijative je senzibilizacija javnosti te iskazivanje podrške i upoznavanje s problemima beskućništva. „Jedna noć pod zvijezdama“ samo je jedna od aktivnosti Depaul Hrvatske u borbi protiv beskućništva. Depaul Hrvatska dio je Skupine Depaul, koju čine vinkovske karitativne organizacije u sedam zemalja svijeta, pod matičnom organizacijom Depaul International. Njihovo je djelovanje usmjereno beskućnicima i osobama koje su u riziku od beskućništva, kao i ostalim marginaliziranim i društveno isključenim osobama.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram