Povežite se s nama


Na početku ovog tjedna čelnici Primorsko-goranske županije održali su svoju redovnu konferenciju za medije na kojoj su iznijete brojne informacije, a posebno se ističe jedna pomalo neobična.

Naime, napravljena je stručna analiza postojećih kružnih tokova, kao i onih koje bi se trebalo izgraditi, a pokrenut je i program edukacije vozača za vožnju po kružnim tokovima jer se mnogi vozači ne snalaze na dvotračnim tokovima. Većina novih planiranih kružnih tokova bili bi na Jadranskoj magistrali i Krčkoj magistrali.

Župan Komadina je prokomentirao i nekoliko odluka koje su donesene na proteklom Kolegiju Župana.

Prva vijest je da su donesene izmjene programa održivog razvoja Unija. To je projekt koji Županija  kandidira za sredstva EU u mnogim segmentima kao što su solarna elektrana, desalinizator, nova riva, produženje pristaništa, poljoprivreda… Realizacija nekih od navedenih projekata očekuje se sljedeće godine.

Također u 2017. godini kreće dogradnja OŠ Čavle za jednosmjenski rad. Radove će financirati Primorsko-goranska županija i Općina Čavle u jednakom omjeru, a vrijednost ulaganja Županije iznosi 5.9 milijuna kuna.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić pridružio se čestitkama za izbor vlade te čestitao zastupnicima s područja Primorsko-goranske županije, Ines Strenji Linić, Ivanu Kirinu i Majdi Burić. Fabijanić je zatim istaknuo najvažnije točke dnevnog reda sjednice Županijske skupštine koja će se održati 27. listopada.

Na dnevnom redu je 12 točaka dnevnog reda sa 5 dopuna. Od toga 7 ih se bavi upravljanjem pomorskim dobrom, a najbitnije točke su problematika potkornjaka koji napada šume Gorskog kotara, strategija razvoja Kvarnera i inicijativa za izmjene i dopune Prostornog plana Primorsko-goranske županije, s naglaskom na razvoj otoka.

“Ovdje nije samo riječ o mogućnosti golf igrališta u Malom Lošinju, već i razvoju marikulture za koji postoji veliki interes i tržište u Europi”, naglasio je Fabijanić.

Pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević izvijestila je o planiranim koncesijama na pomorskom dobru. Koncesioniranje se provodi tijekom cijele godine, ali upravo sad pokreću se dodatne točke i materijali na sjednici Županijske skupštine jer će se tako okončanje sklopljenih ugovora i prve pripreme za realizaciju provesti oko Uskrsa ili na samom početku turističke sezone.

Posebno treba izdvojiti koncesije koje su tijekom vremena potvrdile isplativost i opravdanost. Radi se, primjerice, o marikulturi u uvali Kaldonta na Cresu. Ta koncesija je trajala 10 godina, a s obzirom da je uspješna i dobivena je suglasnost Ministarstva poljoprivrede, ona bi se obnovila na 20 godina.

Tu je i potpuno nova koncesija u Općini Omišalj gdje je zaključen ugovor o dvadesetogodišnjem zakupu i velikom investicijskom ciklusu izgradnje i gospodarsko korištenje plaže i privezišta ispred autokampa Pušća. Vrijednost ulaganja je 5 milijuna kuna, a u prve dvije godine trebalo bi se realizirati 80% planiranih ulaganja.

“Naknada koju očekujemo je 517.910 kuna i 3% promjenjivog dijela od ostvarenih prihoda. Riječ je o velikoj koncesiji koja će ponuditi dodatnu vrijednost u turističkoj ponudi i oplemenjivanju tog prostora”, zaključila je pročelnica.