Povežite se s namaRi gastro i riječki ugostitelji nastavljaju priču o lokalnim i sezonskim namirnicama kvarnerskog kraja za zdravlje i užitak. Prvi gastronomski tjedan, od 30. svibnja do 6. lipnja, posvećen je miljenici ribara – srdeli, nutricionističkom adutu mediteranske prehrane za dugovječnost, a potom, od 7. do 16. lipnja, slijedi vjesnica ljeta – slatka, ukusna i ljekovita trešnja.

Ove gastronomske manifestacije, nastale u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke u suradnji s ugostiteljima Rijeke, donose ukusna jela sa srdelama po tradicionalnim i kreativnim recepturama, a u vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, moći će se kušati najslađe trešnje u jednostavnim i maštovitim slasticama, te ponekim slanim jelima, uz popratna događanja i stručna predavanja za zdraviji život.

Ri gastro dani prigodno su predstavljeni u Centru autohtonih proizvoda „Primorsko-goranska Kašetica“, a najavili su ih Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Sanja Krmpotić, koordinatorica programa Ri gastro Turističke zajednice grada Rijeke, Alen Balczo, voditelj hrane i pića Grand hotela Bonavia i dr. sc. Silvija Zec Sambol, dr. med., predavačica u sklopu programa Ri gastro. Ukusne zalogaje za predstavljanje Ri gastro dana pripremio je Grand hotel Bonavia iz svoje prigodne ponude jela sa srdelama i slastica s trešnjama.

Ri gastro – Srdela je IN započinje u srijedu 30. svibnja i traje do srijede 6. lipnja, u ugostiteljskim objektima Rijeke – partnerima projekta: Bistro Conca d’Oro, Konoba Volta, Brasserie As, Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Konoba Blato, Restoran hotela Continental, Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro Placa 51, Kavana & Bar Grad, Bistro La Rose, Bistro Mornar, Primorska konoba i Konoba Ribica, a potom od četvrtka 7. lipnja, pa sve do subote 16. lipnja, slijede Dani trešanja, kada se navedenim objektima pridružuju i Slastičarna Ebba’s cuisine, Cacao Coffe & Sweets Bar te Rica Gluten Free.

Mediteranska prehrana proglašena je zlatnim standardom pravilne prehrane za bolje zdravlje i duži život, a njezina obilježja su redovita konzumacija ribe, posebice plave, obilje svježeg voća i povrća, mahunarki i orašastih plodova, te kvalitetno maslinovo ulje i vino u umjerenim količinama, o čemu će se više moći saznati na stručnim predavanjima koja će se održati u utorak 5. lipnja  u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, od 18 do 20 sati, uz slobodan ulaz.

Popratni program se nastavlja u petak 15. lipnja, Gastrofeštom u povodu Dana grada Rijeke i blagdana sv. Vida, na Trgu 128. brigade HV i Trgu Republike Hrvatske, s početkom u 11 sati, navodi se u priopćenju.