Povežite se s nama

Mozaik

U Rijeku na History Film Festival stižu dvije osvajačice Oscara

Objavljeno

na

Krstić i Waterlow (foto: FOCAL International)

Zanimaju vas dobro čuvane tajne, zataškane priče, maloznani detalji o poznatim ličnostima ili nikad prije prikazane snimke nekih dobro znanih događaja?

History Film Festival – jedini međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma prikazuje 39 filmova sa svih strana svijeta, 37 hrvatskih, 8 europskih i 5 svjetskih premijera. Ponekad napetiji od akcijskih filmova, svi oni donose nove detalje o ljudima, događajima i idejama koje su oblikovale svijet u kojemu živimo.

U sklopu History Film Festivala 6. i 7. rujna u American Corneru Gradske knjižnice Rijeka (Ogranak Trsat) bit će održana dva predavanja uglednih gošći.

Tako u četvrtak 6. rujna u 11 sati imamo priliku slušati Oskarovke Caroline Waterlow i Ninu Krstić s izlaganjem “Umjetnost stvaranja dokumentaraca u eri lažnih vijesti”. Oscarom nagrađene producentice filma ”O.J.:Made in America” Caroline Waterlow i Nina Krstić govorit će o svojim iskustvima u stvaranju dokumentaraca temeljenih na povijesnim događajima i arhivskoj građi. U ovom multimedijskom predavanju one će govoriti o dokumentarnoj formi kao odgovoru na postmodernu eru lažnih vijesti i dezinformacija, te o potrebi za dokumentarnim filmovima koja nikad nije bila veća. Waterlow i Krstić će također govoriti o izuzetnom značaju za očuvanje arhivske građe, vrijednostima istraživačkog rada te stalnog vraćanja povijesnim pričama zbog novih generacija i njihovog razumijevanja povijesti.

U petak 7. rujna u 11 sati slijedi pak izlaganje “Žene iza kamere” cijenjene američke snimateljice i redateljice Svetlane Cvetko, odrasle u Rijeci. Svetlana će govoriti o svojim, odnosno iskustvu žene u filmskoj industriji. Uz isječke iz njezinih filmova i najznačajnijih filmova na kojima je radila (Stuntwomen, Yours Sincerely, Lois Weber, Inequality for All, O.J.: Made in America, Miss Representation) Cvetko će govoriti o statusu žene u svijetu filma od početka 20. stoljeća do danas. Jedan dio predavanja posvetit će socijalnim pitanjima kao temi dokumentarnog filma te kako odabrati teme koje su od osobnog, ali i univerzalnog značaja.

Filmski kritičar Dejan Dabić će u subotu, 08. rujna u 11 sati na Botelu Marina održati prezentaciju o filmskoj periodici i publicistici s posebnim osvrtom na klasične filmske autore poput Johna Forda, Jean Pierre Melvillea i Claudea Chabrola u fokusu izdavačke djelatnosti.

Posljednji dan festivala započet će kavom s autorima u opuštenoj atmosferi Botela Marina.

Prikazivanjem izuzetno zanimljivih, vizualno atraktivnih, tematski raznolikih filmova želimo razbiti predrasude o povijesti i povijesnom filmu kao ”dosadnom”. Zato, ako volite filmove, želite upoznati filmske autore iz cijeloga svijeta, saznati mnoge zanimljivosti, pridružite nam se na drugom History Film Festivalu.

Cijena dnevne ulaznice je 20 kn. Ulaznice možete unaprijed rezervirati na info@historyfilmfestival.com

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže