Povežite se s nama

Vijesti

U Rijeku stigao finski veleposlanik

Objavljeno

naVeleposlanik Finske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Timo Rajakangas posjetio je danas Primorsko-goransku županiju i Rijeku. U Salonu Grada Rijeke visokog gosta primili su gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina. Uz spominjanje dobrih odnosa između dviju zemalja, razgovarali su o uspostavi boljih veza između regija i gradova.

Uz gradonačelnika i župana primanju je bio nazočan pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić. Uz veleposlanika Rajakangasa na primanje su došli  članovi finske gospodarske diplomacije Team Finland, koordinatorica Laura Stojić te  počasni konzuli Finske u Hrvatskoj Branimir Vlajo i Mladen Merlak. Također i predstavnici nekoliko finskih tvrtki kao i hrvatskih  tvrtki koje ostvaruju suradnju s Finskom.

Team Finland mreža promiče vanjske gospodarske odnose Finske kao i brand zemlje, internacionalizaciju finskih poduzeća kao i strana ulaganja u Finsku. Mrežom upravlja finska vlada , a više od 70 lokalnih timova širom svijeta obavljaju djelatnosti Team Finland mreže van zemlje. Team Finland  u Hrvatskoj  okuplja sve finske tvrtke koje djeluju u Hrvatskoj, kao i hrvatske tvrtke koje izvoze u Finsku ili ostvaruju neku konkretnu suradnju u gospodarskom smislu. Za prigodu posjeta veleposlanika Rajakangasa Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji  Team Finland u Hrvatskoj okupio je predstavnike dijela finskih tvrtki , koji su na  primanju imali prigodu direktno predstaviti usluge tvrtki koje predstavljaju.

Gradonačelnik i župan na primanju kratko su predstavili županiju i Rijeku, pri čemu se župan  Komadina posebno osvrnuo na geostateški položaj županije, najveću hrvatsku luku,   glavnu hrvatsku rafineriju, naftni terminal, energetsku i petrokemijsku industriju, bogatstvo koje daju ljudi svojim vještinama i znanjem, Sveučilišni centar u Rijeci te na dugu tradiciju turizma, a istaknuo je i formiranje klastera zdravstvenog turizma.

Veleposlanik Rajakangas izrazio je zadovoljstvo zbog uspostavljene suradnje na kulturnom planu koja se dobro razvija, ali i istaknuo ambiciju i želju doprinijeti uspostavi suradnje i na planu obrazovanja, zaštite okoliša,  gospodarstva.  Ponudio je finsko iskustvo u preradi drva, ponudio suradnju s tvrtkama koje izrađuju opremu za luke i brodogradilišta, opremu za brodove, suradnju s tvrtkama koje se bave informatičkom tehnologijom. Kako bi se to lakše realiziralo, dogovoreno je da će se u kratkom roku organizirati susret predstavnika finskih tvrtki i hrvatskih gospodarstvenika i stručnjaka.

Veleposlanik je u svojem dijelu izlaganja rekao i da ga Rijeka podsjeća na finski grad Turku, pa je razgovor nastavljen u pravcu moguće uspostave suradnje između  ta dva grada.

Na koncu razgovora, domaćini su se gostima zahvalili na posjetu i prezentacijama, pri čemu je  župan Komadina sa svoje strane izrazio želju da se gospodarska suradnja i razmjena dviju zemalja povećaju.

 

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram