Povežite se s nama

Crna kronika

U samo četiri sata kažnjeno stotinjak osoba zbog nekorištenja pojasa

Objavljeno

naPolicijski službenici za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske u četvrtak su proveli akciju pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa. Pravilno korištenje sigurnosnih pojaseva u vozilu nedvojbeno pridonosi smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su  vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu dužni koristiti sigurnosne pojaseve.

Za vrijeme jučerašnjeg postupanja od 10 do 14 sati kontrolirana su ukupno 183 vozila. Policija je tako u 95 slučaja zatekla osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas u osobnim vozilima i to 91 osoba na prednjim sjedalima, a njih četiri nisu koristili pojas na stražnjim sjedalima.
Provedena ciljana akcija dio je pojačanih mjera u prometu koje policijski službenici provode ovaj tjedan na području nadležnosti PU primorsko-goranske. Takve mjere nastavljaju se i nastupajućeg vikenda, s jasnim ciljem sprječavanja nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Naime, vrlo važni elementi sigurnosti vozača i putnika u vozilima su sigurnosni pojasevi i oprema za prijevoz djece u vozilima. Riječ je o  tzv. „pasivnoj sigurnosti“ te je  Vlada RH Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. – 2020. kao jedan od kvantitativnih ciljeva definirala stupanj uporabe sigurnosnog pojasa (kod vozača i svih putnika u vozilima) od oko 98 posto.

Međutim, istraživanje o učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa provedeno tijekom 2015. godine u Republici Hrvatskoj pokazuje da stupanj korištenja sigurnosnog pojasa vozača  i suvozača iznosi oko 61%. Podaci o stupnju korištenja sigurnosnog pojasa kod putnika na stražnjim sjedalima još su više poražavajući te govore da svega 14% osoba koristi sigurnosni pojasa kada se prevozi na stražnjim sjedalima u automobilima.  U prometnim nesrećama često zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, prilikom prevrtanja vozila, osobe ispadaju iz vozila te zadobivaju ozljede od kojih smrtno stradavaju.

Isto tako, pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je kako bi se povećala sigurnost djece u vozilima. Analizom prometnih nesreća u kojima su stradala djeca utvrđeno je kako djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe. Težini stradavanja također pridonosi nepoštivanje zakonskih odredbi, odnosno, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram