Povežite se s namaU osnovnoj školi Dolac obilježen je Dan japanske kulture kojem je nazočio veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Nj.E. Keiji Ide, koji je uz pomoć prevoditelja učenicima prezentirao kulturu i običaje Japana te specifičnosti njihova osnovnoškolskog obrazovanja.

Osim učenika OŠ-SE Dolac svečanosti su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, konzul Republike Italije Paolo Palminteri, predsjednik skupštine Talijanske unije Roberto Palisca, predsjednica Zajednice Talijana Orietta Marot, predsjednik Izvršnog odbora Zajednice Talijana Marin Corva te Zlatan Car, predsjednik Hrvatsko- japanskog akademskog društva te ujedno inicijator ovog događaja.

Članovi Hrvatskog japanskog akademskog društva su osobe koje su studirale i provele određeni period života u Japanu. Ideja Društva je promocija suradnje u obrazovanju i istraživanju između Hrvatske i Japana.

Učenicima je Aya Ide, supruga veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Nj.E. Keiji Ide, pokazala kako se izrađuju japanske ikebane, što je posebna vrsta umjetnosti u Japanu. Nakon završetka ove prezentacije, održane su još dvije radionice na kojima su se izrađivali origamiji te pripremala jednostavna japanska hrana. Na radionicama su sudjelovala djeca trećih i četvrtih razreda osnovne škole Dolac. Ovo je prvi put da se Dan japanske kulture obilježava u Rijeci.

Grad Rijeka