Povežite se s nama


U okviru K.E.Š. programa koji se već devet godina provodi u Rijeci s ciljem stjecanja poduzetničkih kompetencija mladih, Odjel gradske uprave za poduzetništvo i Dom mladih organiziraju Vikend – školu poduzetništva 2017. koja će se održati od 5. do 7. svibnja 2017. u dječjem odmaralištu „Dvorac Stara Sušica“. Tema ovogodišnje Vikend škole poduzetništva je „ROBOT FACTORY – kreiraj robota“, a namijenjena je učenicima 6. i 7. razreda osnovnih škola.

Najavljujući  na današnjoj konferenciji za medije  ovogodišnju Vikend školu Vlasta Linić iz Odjela gradske uprave za poduzetništvo kazala je kako je lanjska Škola „KESH APPS – osmisli svoju mobilnu aplikaciju“ bila izuzetno posjećena, a najbolje ocjenjena mobilna aplikacija  „Comic mania“, isprogramirana od strane tvrtke Exevio d.o.o., aktivno se koristi. –  Aplikacija je izrađena na hrvatskom i engleskom jeziku te je uz pomoć nje do sad napravljeno preko 7.200 stripova diljem svijeta, na što smo izuzetno ponosni – kazala je Linić.  Tema ovogodišnjeg Vikenda, nastavila je, izuzetno je zanimljiva i aktualna jer robotika postaje novi oblik pismenosti, a cilj nam je mlade potaknuti na kreativno razmišljanje. – Vjerujemo da će edukativni robot STEMI biti odlična inspiracija polaznicima Vikend škole jer će na primjeru njegove izrade naučiti kako nastaju roboti, koje funkcije imaju, kome su namijenjeni   – kazala je Linić.

Goran Gračanin, ravnatelj Doma mladih, istaknuo je kako su i Grad Rijeka i Dom mladih prepoznali važnost poduzetništva temeljenog na novim tehnologijama, za što se bilježi sve veće zanimanje mladih, kojima se pruža kvalitetna edukacija. – STEMI program koji se provodi u Domu mladih proširit će se i na područje znanosti, a sljedeći korak je jače povezivanje s poduzetnicima – kazao je Gračanin.

Uz voditelje Vikend škole svijet  robotike na primjeru robota STEMI  polaznicima će približiti  gosti iz STEMI projekta. Kako je kazao  Marin Trošelj, suosnivač STEMI-a, važno je mlade usmjeriti ka tehnologiji  jer ona ulazi u sve pore društva. – Osmislili smo platformu za projektno učenje STEMI područja jer se na taj način, kroz izradu robota, uči i matametika i elektronika, programiranje i stječe niz drugih znanja.  Kroz projektno učenje djeca će moći stvoriti više inovacija – kazao je Trošelj.

Polaznici Vikend škole  podijeljeni u timove samostalno će osmisliti robota, provesti istraživanje tržišta, odabrati ciljnu skupinu te način plasiranja na tržište. Kapacitet Vikend škole u Staroj Sušici je 35 do 50 polaznika , a polovica skupine već je popunjena.  Zainteresirani učenici mogu se prijaviti do 28. travnja, odnosno do popunjenja grupe. Za prijavu je potrebno da roditelj polaznika ispuni obrazac koji se nalazi na web stranici Doma mladih i prijavnicu pošalje on-line putem. Kako od pune cijene Grad Rijeka subvencionira 120 kuna cijena vikend – škole poduzetništva po polazniku je 296 kuna.