Povežite se s nama

U subotu, 2. prosinca, u HKD na Sušaku, održat će se  iFestu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Ove godine Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom – iFest navršava svoj 15 rođendan. Nastao je davne 2003. godine povodom Europske godine posvećene osobama s invaliditetom. iFest je organiziran na inicijativu projektnog ureda “Zdravi grad” u sklopu Interesne grupe građana za podršku osobama s invaliditetom te se svake godine održava pod visokim pokroviteljstvom Grada Rijeke.

Na 15. iFestu sudjeluju:
1. Plesna grupa Magija, Udruga gluhih i nagluhih osoba PGŽ (UGIN) i škola za suvremeni ples i balet pri OS Vežica
2.Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Centar za autizam Zagreb – Ustrojbena jedinica Rijeka,
3.Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21
4.Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka (CDP RI), Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom
5. Dnevni centar za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ Rijeka
6. Dječji vrtić Rijeka
7. Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka
8. OŠ Gornja Vežica
9. OŠ Kantrida, Centar za rehabilitaciju Fortica, Centar za rehabilitaciju Rijeka
10. Modna agencija Glamur Tara

iFest će tradicionalno voditi legendarni Dražan Turina Šajeta. Festival će se odvijati u dva dijela: najmlađi sudionici nastupaju u 11 sati, a ostali u 18 sati.

Festivalu će prethoditi cjelodnevna Prodajna izložba radova u atriju Hrvatskog Kulturnog Doma u trajanju od 9 do 20 sati.

Plesna grupa Magija će na iFestu izvesti isječke iz koreografije „Reci Mi“ u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih osoba PGŽ Rijeka te učenicama za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.

Glavna misao koreografije „ Reci Mi“ je komunikacija i međusobni odnosi između plesača koji variraju od nerazumijevanja do potpune harmonije, komunikaciju između plesača i publike (plesač priča/pleše – publika sluša/gleda/ osjeća), znakovni jezik kao oblik neverbalne komunikacije, poeziju izraženu kroz znakovni jezik, tekst i ples. Tri grupe plesača kroz izmjenu sola, dueta, trija, grupnih scena, plesa i znakovnog jezika, glazbe i tišine, slike i teksta, pričaju svoje priče i jedni drugima i publici, sa jedinom željom da ih se razumije. Za koreografiju je zaslužna Sanja Josipović u suradnji s plesačima.

Scensko rješenje za ovogodišnji iFest, izvedbu elemenata i likovni predložak za plakat, program, pozivnicu i zahvalnicu izradili su učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Podršku organizaciji pružaju volonteri Medicinske škole u Rijeci.