Povežite se s namaSredište Opatije postat će pozornica, brojni uređeni izlozi i lokali scenografija, a privremeno zatvorena glavna ulica šetalište na najvećoj i najmasovnijoj manifestaciji u gradu – popularna RetrOpatija koja je prve dvije godine ispjevala odu najzabavnijim razdobljima u njenoj bogatoj povijesti ovog ljeta, u subotu 9. srpnja, proširit će se na čitav gradski centar, te ujediniti desetke ugostitelja, trgovaca i obrtnika, stotine sudionika i tisuće posjetitelja u doživljaju koji će se dugo pamtiti.

Najveseliji vremeplov provest će putnike kroz sve epohe dvadesetog stoljeća i pružiti im priliku da u jednom danu i nezaboravnoj noći „zasvingaju“ u stilu tridesetih, „zatvistaju“ kao najbolji plesači pedesetih ili da osjete plesnu groznicu koja je harala sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Od 17 sati 9. srpnja, pa sve do 6 sati dan kasnije, Ulica maršala Tita bit će zatvorena za promet na potezu od skretanja za opatijsku luku pa do križanja s Ulicom poginulih hrvatskih branitelja, te jednosmjerna u nastavku prema Slatini. Umjesto brojnih automobila, cestu će zauzeti pin-up djevojke, crtači karikatura, zabavljači na štulama, šminkeri, frizeri, obrtnici i članovi Opatija Classic Cluba i Vespa Kluba Rijeka koji će svojim „retro-vozilima“ dodatno oživjeti slavne epohe koje su obilježile proteklih stotinu godina.

Program će se odvijati na tridesetak lokacija, uz glavnu ulicu, ali i u brojnim klubovima, barovima i restoranima, koji će se, kao i izlozi trgovina, za ovu priliku prerušiti u svoje „povijesne dvojnike“. Caffe bar Morčić s dodatnom lokacijom kraj hotela Paris, Old Shool Pub i lokacija ispred gradske tržnice tako će evocirati pedesete godine i dominaciju rockabillyja, Mimoza sedamdesete i osamdesete godine, a u 1976. godinu vratit će se Tik-Tak, objekt poznat po tome što je u njemu pripravljen prvi opatijski cappucino i toast. Dalla Nona će nuditi panin s mortadelom po koji se 80tih išlo u Trst, a Grand hotel 4 Opatijska cvijeta ponudit će koncert Divetrimetno – Movie night. Caffe bar Eugenian, koji će jedan svoj „punkt“ imati i preko puta Ville Devane (Tisak Medija) na zavoju prije Slatine, raskošnim će se partyjem prisjetiti tridesetih godina i doba velike popularnosti swinga, dok će najdalje u povijest zakoračiti hotel Bristol koji će prirediti pravi ugođaj s prijelaza prošlog stoljeća, odnosno iz vremena Austro-Ugarske monarhije. I Choco bar Kraš će svoju priču početi tih dana, točnije 1911. godine, i predočiti razvoj popularnih brendova od tadašnjeg vremena pa sve do danas. Foto Luigi svoju će poznatu fotografsku radnju prevući patinom vremena, i uz izložbu starih fotoaparata i kamera, ponuditi posjetiteljima fotografiranje u crno-bijeloj i sepia tehnici, sa starinskim okvirima.

Veselim programom Lounge bar Monokini vratit će se u vrijeme kada su hit bile lava-lampe i disko-kugle, odnosno „lude sedamdesete“, jednako kao i Hotel Sv. Jakov i Wine bar Stephanie te beach klub Colosseum, a restoran i pizzeria Roko i Roko Veloce isto razdoblje, ali i ranije šezdesete, obradit će u rockerskom stilu. Noćni klub Lord Byron na jednu će noć postati središte burleske i kabarea, kao slavni Mouline Rouge, dok će Buffet Tenis „useliti“ u UP Juraj Šporer i ponovo „zavrtiti“ hitove devedesetih, od domaćih kao što je ET do stranih kao što je Vanilla Ice.
U velikoj retro-zabavi sudjelovat će i hotel Kvarner s koncertom Los Caballeros, hotel Milenij s disco-programom, Beer Garden na Maloj sceni Ljetne pozornice s programom posvećenim djeci i sajmom antikviteta, Galija koja će postati Studio 54 te Hemingway čija će tema biti kokteli pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Na ulazu u park Angiolina vladat će rock nostalgija uz momke i djevojke s gitarama i izvježbanim vokalima, taxi boat će čitavu noć voziti na ruti Dražica – Slatina – Colosseum, a na ulice bi trebali izaći i vatrogasci sa starinskim vozilima te Coca Cola i Aperol sa svojim retro-kolima.

Vrhunac čitave priče bit će veliki party na Ljetnoj pozornici, na kojemu će posjetitelje od 23 sata pa sve do 4 sata ujutro najvećim hitovima zabavljati DJ Luca Montecchi i MC Šajeta.