Povežite se s nama

Vijesti

U Viškovu se primaju zahtjevi za godišnju novčanu pomoć osobama starijim od 65

Objavljeno

na


Općina Viškovo danas je počela zaprimati zahtjeve za ostvarivanje prava na jednokratnu godišnju novčanu pomoć osobama starijim od 65 godina. Zahtjevi će se zaprimati do 31. ožujka 2023. godine što je dovoljno vremena za sve korisnike. Pravo na pomoć mogu ostvariti korisnici bez prihoda ili čiji je ukupni mjesečni prihod manji od 4.000,82 kuna mjesečno odnosno 531 eura. 

„Ovo je četvrta godina u nizu da naši sumještani stariji od 65 godina koji su lošijeg imovinskog stanja imaju pravu na jednokratnu godišnju novčanu pomoć. U protekle 3 godine, pravo na taj vid pomoći ostvarilo je oko 550 korisnika godišnje. Sukladno prošlotjednim izmjenama i dopunama Odluke o pravu na jednokratnu godišnju novčanu pomoć starijim osobama koje je jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće, povećan je cenzus s dosadašnjih 3 tisuće kuna na 4 tisuće kuna čime smo proširili obuhvat ovog prava i broj potencijalnih korisnika. Osim toga, povećali smo i iznos novčane pomoći ovisno o prosječnoj visini ukupnog mjesečnog prihoda. Na ove izmjene smo se odlučili svjesni činjenice da imamo nekoliko stotina sumještana koji su u nezavidnoj ekonomskoj situaciji i imaju prihode koji ne prate inflaciju i rastuće troškove života. Kroz ovaj vid pomoći, želimo im barem u jednom dijelu olakšati umirovljeničke dane.“, ističe načelnica Općine Viškovo Sanja Udović. 

Korisnik za kojeg se utvrdi prosječna visina ukupnog mjesečnog prihoda iz prethodne godine u iznosu do 1.996,64 kuna (265 eura) ostvaruje pravo na jednokratnu pomoć u iznosu 146 eura (1.100,04 kuna). Korisnici s prihodima između 1.996,72 kuna (265,01 eura) i 3.315,18 kuna (440 eura) dobit će 93 eura (700,71 kuna), a korisnici s prihodima između 3.315,26 kuna (440,01 eura) i 4.000,82 kuna (531 eura) imaju pravo na pomoć u iznosu od 67 eura (504,81 kuna).

Pod ukupnim mjesečnim prihodima smatraju se prihodi propisani Zakonom, odnosno sva financijska i materijalna sredstva koja samac ostvari po osnovi rada, mirovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način, a isplaćeni su u godini koja prethodi godini predaje zahtjeva odnosno od 1.1.2022. do 31.12.2022. godine. U ukupni mjesečni prihod ne ulazi prihod od zajamčene minimalne naknade i svi prihodi koje pojedinac ostvaruje sukladno aktu temeljem kojeg se utvrđuju prava iz socijalne skrbi koja osigurava Općina Viškovo te oni prihodi koji se ne uračunavaju u prihode prilikom izračunavanja zajamčene minimalne naknade. 

Zahtjev je sa svim potrebnim informacijama i uvjetima za ostvarivanje prava na jednokratnu godišnju novčanu pomoć objavljen na mrežnim stranicama Općine Viškovo na ovoj poveznici.

Pravo na jednokratnu novčanu godišnju pomoć ostvaruje:

– osoba s navršenih 65 godina života, koja je hrvatski državljanin s prebivalištem na području Općine Viškovo u neprekidnom trajanju od najmanje pet godina prije dana podnošenja zahtjeva
– osoba sa statusom stranca ili statusom osobe bez državljanstva ako u trenutku podnošenja zahtjeva najmanje pet godina neprekidno ima odobren stalni boravak i prijavljeno prebivalište na području općine Viškovo ili najmanje pet godina neprekidno ima odobren privremeni boravak i prijavljeno boravište na području Općine Viškovo.

U trenutku podnošenja zahtjeva podnositelj i članovi zajedničkog kućanstva ne smiju imati iskazano dospjelo dugovanje prema Općini Viškovo. Zajedničko kućanstvo je svaka obiteljska ili druga zajednica osoba, koje zajedno žive i podmiruju troškove života bez obzira na srodstvo. Osoba koja ima u vlasništvu ili suvlasništvu kuću, stan ili drugu nekretninu koja joj ne služi za podmirenje osnovnih stambenih potreba i čijim bi se stavljanjem u promet mogli ostvariti dodatni prihodi, nema pravo na jednokratnu godišnju novčanu pomoć. Pravo na pomoć nemaju osobe u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora. Podatke koje podnositelji zahtjeva unesu u obrazac, od mjerodavnih institucija poput Financijske agencije i niza Ministarstava provjeravat će nadležno upravno tijelo Općine Viškovo. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže