Povežite se s nama

Mozaik

U Zajc uskoro stiže predstava “Staging a play: Antigona”

Objavljeno

naRiječki HNK Ivana pl. Zajca će u petak, 4. listopada u 19.30 sati, ugostiti predstavu „Staging a play: Antigona“ koreografa i autora Matije Ferlina.
Projekt „Staging a play: Antigona“ nastavak je Ferlinovog višegodišnjeg scenskog istraživanja izvedbenih praksi kroz dva autorska koncepta: solo-izvedbe kojom se bavio u seriji radova „Sad Sam“, i koncepta proširenih koreografskih uprizorenja u projektima pod zajedničkim nazivom „Staging a play“.

„Staging a Play: Antigona“ prema Sofoklu koja se izvodi na engleskom jeziku, nastala je u koprodukciji Mediteranskog plesnog centra Svetvinčenat i slovenskog Emanata. Dramaturgiju potpisuje Goran Ferčec, dok ostatak autorskog time čine scenograf Mauricio Ferlin, autor glazbe Luka Prinčič te oblikovatelj svjetla Saša Fistrić dok Matija Ferlin potpisuje i kostimografiju. 

„Predstava je kazališno izazovna i emocionalno potresna, ponajviše zbog poetičnog teksta, a u njoj taj nagrađivani autor opet propituje kazališne konvencije i pomiče granice teatra“, ocijenila je kritičarka Tportala Nina Ožegović.

Odabirom Antigone kao ishodišta, Ferlin se odlučuje za još radikalniji i kompleksniji pristup ideji proširenog koreografskog uprizorenja, pri čemu dramska lica i njihove funkcije svodi na jedno izvođačko tijelo i jedan glas, zadržavajući narativ drame i logiku dramskih situacija. Do sada dokinuti element govora u slučaju Antigone postaje dominantni koreografski alat, element koji suvereno pregovara s tijelom i pokretom, uspostavljajući cjelovitu scensku sliku. Govor, iako prevladavajući, ostaje nevidljiv. (Goran Ferčec)

Matija Ferlin je hrvatski koreograf, izvođač i redatelj. Diplomirao je na School for New Dance Development u Amsterdamu. Neko vrijeme živio je i radio u Berlinu, a povratkom u Pulu svoje autorsko djelovanje posvetio je istraživanju i reartikulaciji različitih koncepata izvedbene umjetnosti i drugih medija kao što su kratki film, video i izložbe. Predstavljao je i izvodio diljem Europe i Amerike na raznim festivalima.

Gostovanje u riječkom „Zajcu“ organizirano je kroz suradnju s Plesnom mrežom Hrvatske, projektom koji omogućava izabranim predstavama suvremenog plesa i fizičkog kazališta izvođenje za publiku širom zemlje. Gostovanje sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram