Povežite se s nama
Na jučerašnjem press kolegiju Primorsk-goranske županije govorilio se o stanju provedbe projekta rekonstrukcije i nadogradnje objekta „H“ medicinsko-rehabilitacijskog centra Thalassotherapia Crikvenica, zračnoj luci Rijeka, izradi glavnog projekta dogradnje lukobrana u luci Krk te ostalim aktualnim temama.

Na današnjem press kolegiju govorilio se o stanju provedbe projekta rekonstrukcije i nadogradnje objekta „H“ medicinsko-rehabilitacijskog centra Thalassotherapia Crikvenica, zračnoj luci Rijeka, izradi glavnog projekta dogradnje lukobrana u luci Krk te ostalim aktualnim temama.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić uvodno je izvjestio o pripravnosti oko 1.100 vatrogasaca na području Primorsko-goranske županije. poželjevši im miran tjedan s obzirom na ekstremne temperature i sušno razdoblje koje trenutno vlada.

Dovršetak građevinskog dijela radova projekta rekonstrukcije i nadogradnje objekta „H“ Thalassotherapije Crikvenica očekuje se krajem mjeseca, nakon čega slijedi opremanje te početkom jeseni i otvoranje objekta, najavio je zamjenik župana. „Projekt je izuzetno bitan za produženje turističke sezone. Sezona nije samo sunce i more, nego upravo ono više što možemo ponuditi, a to je i zdravstveni turizam“, naglasio je Boras Mandić.

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je detaljnije o tijeku provedbe ovog razvojnog projekta, vrijednosti 23,2 milijuna kuna, a koji je dio klastera zdravstvenog turizma.

Prošli tjedan završeno je 95% građevinskih radova na objektu. Izvođač radova „Radnik“ iz Križevaca 21. siječnja započeo je s radovima, koji su trebali biti dovršeni u roku od 140 kalendarskih dana. Zbog kišnih dana kao i novih nepredviđenih radova usuglašava se novi terminski plan koji predviđa okončanje radova krajem ovog mjeseca, rekla je Malatestinić.

Trenutno se s postojećim kapacitetima od 120 ugovorenih kreveta dijagnostički postupci obavljaju u najkraćem roku do 30 dana, dok se za medicinsku terapiju nakon akutne provedbe rehabilitacije čeka do 2 mjeseca, a za neke postupke i do 7 mjeseci. Radovima će se dobiti 1700 m2 neto površine funkcionalno kvalitetnog prostora – prostorije za pacijente, dizala, prateći objekti, odnosno dvorane za rehabilitaciju s pratećom opremom, kao i kapacitetom za osoblje, čime će se postići pravovremeno izvedba zahvata, a prostor će biti više kvalitete, pojasnila je Malatestinić.

Pročelnica je podsjetila kako je u Prijedlogu mreže javne zdravstvene službe prihvaćenom na pretposljednoj sjednici Županijske skupštine odobren prijedlog ustanove za 30 dodatnih bolničkih postelja, a koji čeka odobrenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, čime bi se značajno povećali kapaciteti zdravstvene zaštite, ali i smanjile liste čekanja.

Govoreći o ostvarenim rezultatima u Zračnoj luci Rijeka, zamjenik župana prenio je informacije s održane Skupštine društva prema kojima je riječka zračna luka poslovala s dobiti od oko 1 milijun kuna, čime je pokazala samoodrživost sustava. Uz dosadašnji trend povećanja broja putnika od 50%, riječka zračna luka se ostvarenim prometom približava godišnjem rekordnom rezultatu, najavio je Boras Mandić.

Vezano uz Zračnu luku Rijeka, zamjenik župana je obavijestio i o prihvaćanju zamolbe direktora o financiranju nabavke i ugradnje dva dizala za invalide u iznosu od 380.000 kuna radi olakšanog pristupa terminalu koji se sada nalazi na prvom katu.

Kapacitet luke u Krku pokazuje se nedostatnim, što se pogotovo odnosi na velike ljetne gužve koje se stvaraju prilikom prekrcaju ribarskih brodica kao i onemogućavanje normalne komunikacije. To je i razlog proširenja krčkog lukobrana, pojasnio je Boras Mandić zahtjev krčke lučke uprave za realzacijom prve faze projekta proširenja, odnosno izrade glavnog projekta.

Cijelokupni projekt, obzirom na potrebnih dvadesetak milijuna kuna, kandidirao bi se za sredstva iz strukturnih fondova EU, a za što je prethodno potrebna izrada dokumentacije. Na natječaj ŽLU Krk za izradu glavnog projekta prijavili su se Rijekaprojekt i Strabag-hidroinženjering iz Splita, a kao najpovoljnija prihvaćena je ponuda Rijekaprojekta od 580.000 kuna bez PDV-a, predstavio je Boras Mandić rezultate natječaja.

Obzirom da postoji snažan interes udruga za korištenje objekta Područne škole u Vratima, koji je izvan funkcije, Županija je dala objekt na korištenje Općini Fužine na 10 godina, čime se ujedno i ostvaruje interes Županije za sačuvanjem objekta od propadanja te poticanjem društvenog života, izjavio je zamjenik župana.

Boras Mandić najavio je nastavak projekta uređenja šetnice oko Lokvarskog jezera, prirodnog uređenja, bez zahvata u samu površinu, a čiji se dovršetak očekuje sljedeće godine, kada bi Gorski kotar trebao dobiti novi turistički sadržaj.