Povežite se s nama
Danijel Duvančić, 39-godišnjak iz Đakova s boravištem u Rijeci, ne smatra se krivim za prometnu nesreću koju je izazvao 22. kolovoza 2016. godine nešto prije 21 sat u Lovranu i pritom usmrtio pješakinju, 64-godišnju Ilonu Čordašić iz Ike. Nakon te kobne večeri Duvančić je jedno vrijeme proveo u istražnom zatvoru.

Odmah na početku prvog ročišta odvjetnik koji zastupa optuženog kazao je predsjednici vijeća, sutkinji Damiri Delost, da ne osporavaju da je njegovo motorno vozilo srušilo nesretnu ženu koja je uslijed toga i preminula, već da će u tijeku sudskog postupka osporavati subjektivni aspekt inkriminacije. Optuženog se tereti za neizravnu namjeru, ali zbog njegovog specifičnog zdravstvenog stanja u trenutku samog sraza, optuženi je doživio epileptični napad i upao u stanje sinkope pa slijedom toga i nije bio svjestan same situacije niti je bio svjestan upravljanja vozilom. Stoga, nastavio je odvjetnik, predlagat ćemo multidisciplinarna vještačenja.

Za razliku od odvjetnika optuženog, tužitelj će u tijeku nastavka sudskog postupka predočiti opširnu dokumentaciju na kojoj se optužnica i temelji, nalaze prometnog i sudsko-medicinskog vještaka te neposredno ispitivanje svjedoka. Tužitelj smatra preuranjenim odlučivati o dokaznom prijedlogu za izvođenjem kombiniranog psihijatrijsko-neurološkog vještačenja, s obzirom na to da iz dostupne dokumentacije specijalista proizlazi da za Duvančića nije potvrđena dijagnoza epilepsije, piše današnji Novi list.

Predsjednica vijeća prihvatila je prijedlog branitelja da se pribavi zdravstveni kartom optuženog od liječnice opće medicine kod koje je optuženik prijavljen, a pribavit će se i optuženikova medicinska dokumentacija s Klinike za prihijatriju KBC-a Rijeka, Kliničke bolnice Sveti duh i Zajednice Susret.

»Upravljajući osobnim automobilom ford fiesta registarskih oznaka KA 729-GZ Duvančić se kretao Šetalištem maršala Tita iz smjera Medveje prema Opatiji. No, nije se kretao u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, s obzirom na to da je upravaljao vozilom pod utjecajem dviju vrsta droga, THC (marihuane) i MDMA (ecstasyja) te jednog lijeka za liječenje ovisnosti od opijata (suboxon), uslijed čega je bio apsolutno nesposoban za sigurno upravljanje motornim vozilom«, tvrdi tužitelj u optužnom aktu.

Pristajući da takvom vožnjom ugrozi druge sudionike u prometu, a vozačke sposobnosti su mu bile bitno smanjene, u trenutku kad je nailazio na obilježeni pješački prijelaz kod kućnog broja 15, nije vozio takvom brzinom kako ne bi ugrozio pješake i da može zaustaviti vozilo kako bi ih propustio jer su stupili na pješački prijelaz te je prednjim dijelom vozila udario u pješakinju. Pješakinja se kretala obilježenim prijelazom iz smjera hotela Excelsior u smjeru Inine benzinske crpke, vozaču s desne na lijevu stranu. Nesretna pješakinja tom prilikom je zadobila višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je preminula, javlja Novi list.