Povežite se s nama


Učenici Osnovne škole Škurinje održali su ovog tjedna na Židovskom groblju na Kozali prigodni program u povodu Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

Program se održava u okviru međunarodnog Projekta Šafran – Irske zaklade za poučavanje o holokaustu koji se provodi u školi.

Obraćajući se učenicima, rabinu i članovima Židovske općine Rijeka, gradonačelnik je rekao kako je ono što je važnije i od samog prisjećanja na žrtve Holokausta, upućivanje opomene svima nama koji živimo u ovom čudnom svijetu, u kojem se, iz barem meni nepoznatih razloga, neke stvari iz povijesti žele zaboraviti ili se o njima ne želi govoriti, a potrebno je podsjećati na njih, upravo iz razloga kako se ne bi ponovile. Jedna od takvih je i Holokaust ali i svaki drugi oblik ugrožavanja ljudskih prava, tolerancija nepravde, nasilja i slično. U svom govoru gradonačelnik Obersnel je citirao tekst njemačkog pastora Martina Niemöllera kojeg je napisao 30-ih godina prošlog stoljeća u kojem stoji:

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam šutio;
jer nisam bio komunist.
Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam šutio;
jer nisam bio socijaldemokrat.
Kada su došli po sindikaliste,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalist.
Kada su došli po mene,
više nije bilo nikog
da se pobuni.

“Na nepravdu zločin nasilje treba reagirati odmah kada se uoče je to je jedini način da kroz adekvatne postupke uređene države kroz adekvatno reagiranje na ono što je neprimjereno u društvu i što treba sankcionirati. Potrebno je puno uložiti u proces obrazovanja kako bi mladi ljudi znali povijest jer jedino znanjem se može boriti protiv neistina i laži”, rekao je gradonačelnik Obersnel.

U prigodnom povijesno-glazbeno-poetskom recitalu sastavljenom od izbora iz poezije sudjelovali su učenici osmih razreda i Zbor Osnovne škole Škurinje, a program su pripremile učiteljice Nevenka Ilić, Svjetlana Kraljić i Magdalena Tomić Mijatović.

Škola Škurinje projekt Šafran provodi u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka.

Umjesto u svijetu uobičajenoga rezanog cvijeća ili cvijeća u teglama, kao znak posjeta pokojnikovu grobu donosi se mali kamen, pa su na spomenik Holokaoust kamen položili i gradonačelnik Vojko Obersnel te zagrebački rabin.

Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta Europa i svijet prisjećaju se sustavnog progona, genocida i strašnog stradavanja židovskog naroda, ne zaboravljajući pritom ni progone kojima je bio izložen romski narod te ostale žrtve nacističkog režima.

Grad Rijeka