Povežite se s namaUčenici pet riječkih osnovnih škola na zanimljiv i originalan način predstavili su u Gradskoj vijećnici po jednu lekciju iz programa Moja Rijeka obrađenu tijekom ove školske godine. Riječ je o programu koji Grad Rijeka od 2012. godine provodi u svojim školama s ciljem stjecanja većih znanja vlastitom gradu te stvaranja pozitivnog emocionalnog odnosa učenika prema njihovom neposrednom okruženju.

U školskoj 2014./2015. godini u provedbu, među učenicima vrlo popularnog programa „Moja Rijeka“ uključeno je ukupno 18 škola, od čega su 3 škole koje nastavu provode na talijanskom jeziku. Riječ je o programu koji je uveden 2012. godine s ciljem da našim malim sugrađanima omogući stjecanje većih znanja o vlastitom gradu te stvaranje pozitivnog emocionalnog odnosa prema njihovom neposrednom okruženju. 

Program je uvršten i u Strategiju razvoja Grada Rijeke za razdoblje 2014. – 2020. godine, s ciljem uvođenja programa “Moja Rijeka” u sve riječke osnovne škole. Ove školske godine u provođenje programa uključile su se tri nove skupine petih razreda iz OŠ Gornja Vežica, OŠ Pehlin i OŠ Vežica. 

Prvotno su u programu mogli sudjelovati učenici 5. i 6. razreda osnovnih škola, no upravo se zbog brojnosti gradskih znamenitosti i želje za nastavkom programa, od ove školske godine program se provodi i u 7. razredima (OŠ Brajda, OŠ Dolac, OŠ Kozala, OŠ Pećine, OŠ Podmurvice, OŠ Srdoči i OŠ Zamet). Sukladno tome program je proširen novim priručnikom, namijenjenim učenicima 7. i 8. razreda., a od školske 2015./2016. godine planira se nastavak provođenja programa i u 8. razredima.
Ovim se zanimljivim i originalnim programom uspješno potiče učeničko jezično stvaralačko izražavanje vezano uz brojne povijesne, geografske, umjetničke, kulturne i sportske znamenitosti Rijeke, promiče se nenasilje, tolerancija i solidarnost, te razvijaju temeljne ljudske vrijednosti kod učenika. 
Oba priručnika za zavičajnu nastavu „Moja Rijeka” prevedena su na talijanski jezik u svrhu približavanja njegovog sadržaja učenicima talijanske nacionalne manjine.  Učitelji su, s obzirom na dinamiku obrade pojedinih nastavnih jedinica i interese učenika, među trideset i tri teme sadržane u svakom pojedinom priručniku odabrali one koje će obraditi u jednoj nastavnoj godini. Teme obuhvaćaju raznovrsne elemente koji definiraju grad, a među njima se nalaze informacije o zemljopisnom položaju Rijeke, prirodnom i kulturnom okruženju, sportu i bogatoj gradskoj povijesti.Djecu i njihove mentore pozdravio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naglasivši kako je Grad Rijeka izuzetno ponosan na ovaj program jer on omogućuje školskoj djeci da se upoznaju s poviješću Rijeke, zanimljivostima, značajnim osobama, geografskim i prirodoslovnim obilježjima Rijeke i okolice, odnosno upoznaju s onime čega nema u službenim udžbenicima. Uz to, riječ je o programu koji nije isključivo vezan uz učionicu i predavanja, već obuhvaća i obilazak grada, kako bi učenici na licu mjesta bolje upoznali svoj grad i stvorili svoju sliku o svom rodnom gradu.

Cjelokupni projekt financira se u potpunosti iz proračuna Grada Rijeke. Tako je za provedbu programa u školama u ovoj školskoj godini osigurano 250 tisuća kuna, a prethodno je za potrebe realizacije ovog projekta izdvojeno dodatnih oko 565 tisuća kuna.

Grad Rijeka