Povežite se s nama

Vijesti

Udruga “Spasimo Ričinu” reagirala zbog izložbe o fauni na Rječini

Objavljeno

na


Na Korzu je ovog tjedna postavljena nova izložba, a to je potaknulo udrugu “Spasimo Ričinu” na reakciju.

“Dužni smo kao novoosnovana udruga „ Spasimo Ričinu“ nakon izložbe na Korzu u svezi „ novootkrivenih životinjskih vrsti“ u organizaciji Javna Ustanova Priroda istupiti u javnost i upozoriti istu na sljedeće..

Već preko dvadesetak godina hrvatske vode temeljito  devastiraju uz pomoć svojih građevinskih firmi cijeli tok rijeke Rječine ne mareći da je gotovo cijeli tok Rječine u naturi 2000 i sadrži strogo zaštićenu vrstu raka Austropotamobius pallipes i zaštićene karbonatne stijene. Ovom izložbom je napokon potvrđeno ono što je već u znanstvenim krugovima duže vremena poznato a i da stvar bude žalosnija i među stanovnicima sela uz Rječinu a to je da Rječinu nastanjuju i ostale strogo zaštićene vrste poput Salmo Farioides, Perla Marginata  i mnogo drugih zaštićenih i strogo zaštićenih  vrsta koje samo nemarom prirodnoslovnih ustanova nisu uvedene da im je prebivalište u Rječini. Flora i fauna doline Rječine su specifični i raznovrsni upravo zbog miješanja mediteranske i kontinentalne klime na vrlo malom prostoru.

Kako je opće poznato da Republika Hrvatska spada u sam vrh korumpiranih država, ne treba se čuditi da golema većina radova na Rječini nije bila potrebna. No ovo nije mjesto za bavljenje tim problemom. Mi želimo samo upozoriti. Tehnicističkim pristupom nazovi sanacije, ne ostavlja se niti najmanja šansa za preživljavanje faune u rijeci što se jasno da vidjeti iz priloženih slika.

Na žalost Rječine na njoj je sagrađena i akumulacija za potrebe HE Rijeka 60tih godina koja preusmjerava hidrološkim tunelima vodu direktno na HE zaobilazeći tok, kojemu se ne pušta ni kapi, nimalo ne poštivajući biološki minimum za preživljavanje vrsta. Jedino za visokih voda tijekom jeseni i zime se preljeva višak vode, jer cijevi imaju kapacitet 21m3.  Nizvodno od brane je napravljeno  apsolutno nepotrebno divljačko betoniranje ( takođe prikazano je u privicima).

Da stvar bude gora, na samom izvoru Rječine uzima se voda koja je zbog svog gravitacijskog toka do krajnjih korisnika, tj grada Rijeke, najprofitabilnija od svih izvorišta u županiji.  Ista se crpi do krajnjih granica, također se ne poštiva biološki minimum. Tek kad presuši izvorište, tj podzemni bazen se više ne nadopunjuje sa novom vodom iz sliva uključuju se ostala izvorišta koja za razliku od rijeke Rječine nikad ne presušuju ali se ne koriste zbog kako rekosmo neprofitabilnosti jer se trebaju koristit pumpe. 79te godine je cijev bila promjera 750mm dok ju nisu 2015te zamijenili sa cijevi promjera 1200mm. Ovo o čemu govorimo je najasnije vidljivo iz rada gosp. Bonaccija, cijenjenog hidrologa zaslužnog za sprečavanje mnogih suludih projekata kojega također prilažemo.

Nadalje, u tijeku je projekt aglomeracije Rijeka, projekt sufinanciran velikim dijelom od strane Europe , gdje se navodimo..slijepo poštuju direktive vijeća od 21. svibnja 1991. o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda (91/271/EEZ).  Od  svih područja uključenih u projekt, pogađate, izostavljeno je jedino područje uz rijeku Rječinu koje su ocijenili kao zadovoljavajuće te su rekli (struka) da je sadašnje rješenje sa septičkim jamama dovoljno iako znaju ( ili ne žele znati) da su stara sela uz rijeku starije građe gdje nema mjesta za izvedbe septičkih jama.

Kao šlag na kraju iliti zadnji čavao u lijesu ove kraške ljepotice bila bi planirana izgradnja planirane više namjenske akumulacije ( vodoopskrba, obrana od poplava i hidroenergija).

Što se tiče vodoopskrbe stvar je jasna. Od 91 god potrošnja je pala sa 28 milion kubika na sadšnjih 2019 22 milion kubika. Čak i sama struka priznaje da je projekt nepotreban jer postoji mnogo bolje rješenje a to je zahvaćanje glavnih podzemnih tokova sa sjeverozapada grobničkog polja.

Obrana od poplava je izgovor za izvlačenje novaca iz europe jer poplave NE POSTOJE, to Vam može potvrdit svaki stanovnik uz Rječinu. Laži hrvatskih voda su jasno vidljive u njihovoj studiji  o obrani poplava na slivu Rječine.

Za hidroenergiju nije potrebno trošit riječi. Sva voda bi išla u cijevi koje bi vodile na drugu HE i zaobilazile bi prirodan tok. Dolina Rječine postaje pustoš od nekad vatrometa života…

Stoga ovim putem pozivamo Javnu ustanova priroda da napokon počne radit svoj posao, i prestane čuvat leđa svim institucijama koje sudjeluju u uništavanju prirode, da se uključi u izradu novih projekta od strane nekorumpiranih biologa, hidrologa čime bi se podignula zaštita Rječine na  viši nivo i time bi bila onemogućena daljnja devastacija,.da  prijave Hrvatske vode zbog neviđenog ekocida nadležnim službama, da se prisili Hep da pušta biološki minimum, da se omogući neovisna kontrola na izvorištu Rječine a u svezi poštivanja biološkog minimuma te se javnost obavijesti o nužnosti postavljanja kanalizacije u dolini rječine, jer novac od Europe je namijenjen upravo za tu svrhu”, navodi se u reagiranju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram