Povežite se s nama

Vijesti

Ugostitelji: Tražimo ove mjere kako bi se izbjegao crni scenarij

Objavljeno

na

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama HUP-a, predstavnici svih relevantnih ugostiteljskih udruženja zajedničkim su nastupom predstavili prijedloge kompenzacijskih mjera koje bi bilo potrebno uvesti kako bi se spriječio crni scenarij prema kojemu je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta, dok brojnim objektima prijeti propast poslovanja.

Predstavili su medijima dva paketa mjera koji bi pomogli u očuvanju opstojnosti ovog sektora, a modeli su razrađeni po uzoru na ostale zemlje članice EU koje su zbog lockdowna slične mjere već uvele.

Na konferenciji su sudjelovali Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a, Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb pri HOK-u i Dražen Boban, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK-a.

“Nama je pao prije svega jedan veliki kamen sa srca što mi više nećemo biti izvor zaraze, ali dolazimo do točke, ako ne budemo imali obeštećenja, naši zaposlenici neće umirati od covida, nego će umirati od gladi”, rekao je Marin Medak.

Zato su, kako kažu, pripremili dvije prihvatljive opcije.

Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera i bazira se na sljedećim mjerama:

  • 1. Smanjenje PDV-a na 5 % na period od tri godine te dugoročno na 13 % za sve ugostitelje
  • 2. Nastavak Potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. – 4000 kn uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. 5. 2021.)
  • 3. Obeštećenje od 10 eura po kvadratu prostora za trošak najma
  • 4. Covid-kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost (HAMAG BICRO krediti za likvidnost na 3 godine uz dodatne – ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike u lockdownu).

Prema prvom modelu, ugostitelji bi uz pomoć kredita izdržali period lockdowna, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode, od čega bi i država dugoročno profitirala uzmemo li u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun. Naglašavaju važnost efikasnosti i brzog isplaćivanja kredita za likvidnost koji su prema procjenama poduzetnika kvalitetni, ali se na njih često predugo čekalo.

Drugi model obeštećenja baziran je na sljedećim principima:

  • 1. Osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće – 50 % od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa
  • 2. Oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge – odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta…)
  • 3. Smanjenje PDV-a – trajna tema u kontekstu mogućnosti otvaranja prostora za nove rezerve kada se poslovanje ponovno pokrene i s ciljem konkurentnosti (usklađenja stope sa zemljama EU koje su uslijed covid-krize kao jednu od mjera uvele i smanjenje PDV-a)
  • 4. Oslobođenje od parafiskalnih nameta – kao poseban trošak koji dodatno opterećuje poslodavce.

Uvažavajući pune razmjere ove pandemijske krize, ugostitelji su jednoglasni u poruci da im je u trenutnoj situaciji najvažnije očuvati svoje poslovanje i spriječiti val otpuštanja koji bi mogao uslijediti ako se uz lockdown ne uvedu adekvatne kompenzacijske mjere.

“S bilo kojim od ova dva predstavljena modela izbjegao bi se crni scenarij koji nas zasigurno očekuje ne pokaže li vlada razumijevanje za ovu kriznu situaciju”, poručili su ugostitelji.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram