Povežite se s namaMalo koji grad u ovom dijelu Europe može se pohvaliti javnim prijevozom koji na svoj račun prima barem većim dijelom samo pozitivne komentare, a iznimka, nažalost, nije ni Rijeka i okolica sa svojim Autotrolejom.

Na službenu e-mail adresu našeg portala javio nam se čitatelj Robert Puljić koji je htio istaknuti veliki problem u javnom prijevozu, a naročito u liniji 34A, iako, vjerujemo, da je sličan slučaj i na još nekim linijama. Njegovo pismo koje je uputio Autotroleju prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

obraćam Vam se povodom neprihvatljivog rješenja koje je trenutno na snazi na liniji 34A. Naime, polazak broj 18, koji prema važećem voznom redu od 01.07.2015. godine prometuje od Matulja do Anđela sa polaskom u 13:45 sati, te dolaskom u Bregi (Anđele) u 14:00 sati, odrađuje minibus Iveco Cacciamali Urbi garažnog broja 113. Kapacitet tog autobusa iznosi 10 sjedećih te 28 stajaćih mjesta, međutim broj putnika koji se njime prevozi vrlo vjerojatno je duplo veći, a sasvim sigurno premašuje broj od 50 putnika.

bus34AS obzirom da su navedeni putnici u najvećem broju osnovnoškolska djeca, mimo je svih sigurnosnih standarda da liniju koja je po svojoj naravi prvenstveno školska, opslužuje autobus sa svega 10 sjedećih mjesta. U praksi to znači da otprilike tek svaki šest putnik, odnosno dijete, ima priliku sjediti dok se vozi po uskoj i zavojitoj cesti od Mihotića do Rukavca.

Da bi situacija bila dodatno nepodnošljiva, u isti taj minibus ulaze i putnici koji dolaze iz Rijeke linijima 23 i 30, te je samo pitanje vremena kada će se dogoditi da će ti putnici ostati u Matuljima jer se u minibus više fizički neće moći ući. Kako je situacija izgledala danas na navedenoj liniji možete vidjeti na fotografiji u prilogu ili provjeriti interno sa vozačem kojem vjerujem nije ugodno dok u civilnoj odjeći vozi toliki broj putnika u takvim uvjetima, a usput rečeno problem radnih uvjeta Vaših vozača također bi trebali ozbiljno razmotriti.

Cilj zbog kojeg pišem ovaj prigovor, koji je zapravo svojevrsno otvoreno pismo, jest što prije uvođenje normalnog, solo autobusa na tu liniju koji će sa svojih 40-ak sjedećih mjesta adekvatno riješiti ovaj gorući problem. Nadam se da ste svjesni činjenice da ovo jest gorući problem, te situacija u kojoj su osnovnoškolska djeca zapravo taoci zategnutih odnosa na relaciji Grada Opatije, Općine Matulji i K.D. Autotrolej. Nikoga od te djece ili njihovih roditelja ne zanima po kojoj ćete tarifi obračunavati troškove pružanja usluge javnog gradskog prijevoza ili kako ćete se organizacijski pokriti, već je predmet njihovog interesa prvenstveno siguran povratak djece iz škole, što u ovakvim okolnostima nije moguće. Nadam se da ćete reagirati na vrijeme, prije no što se nekome od tih nesretnih putnika nešto dogodi u Vašem, doslovce pretrpanom minibusu.

Žao mi je što se ponovno događa da je potrebno čekati da se netko od nezadovoljnih korisnika javno obrati za pomoć u rješavanju neprihvatljive situacije, ali očito se stvari počinju rješavati tek kada se kroz medije potegne pitanje neadekvatnog standarda javnog gradskog prijevoza, Vaše osnovne djelatnosti.”