Povežite se s nama
Veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Nj.E. Oleksandr Levchenko posjetio je u ponedjeljak Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku. Na zajedničkom primanju u sjedištu Primorsko-goranske županije primili su ga župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima.

Zaželjevši dobrodošlicu ukrajinskom veleposlaniku u Rijeci, župan Komadina i gradonačelnik Obersnel prezentirali su geostrateški položaj i gospodarsku situaciju Županije i Grada kao i gospodarske zone i potencijale ovoga kraja. Naglasak je stavljen na dosadašnju dobru suradnju s ukrajinskim veleposlanstvom i Ukrajinom, istaknuvši kako u Rijeci djeluje mala, ali vrlo aktivna skupina Ukrajinaca, koja svojim radom obogaćuju kulturni život Rijeke.

Župan se tako osvrnuo na dobre bilateralne odnose između Ukrajine i Hrvatske, koji se očituju i kroz prizmu partnerske povezanosti Primorsko-goranske županije s Černigivskom oblasti.

Veleposlanik je naglasio kako je već nekoliko puta posjetio Rijeku gdje se osjeća vrlo ugodno, nakon čega je dao kratki osvrt sadašnje geopolitičke situacije svoje zemlje koja prolazi jedno od najtežih razdoblja u svojoj povijesti.

Župan Komadina i gradonačelnik Obersnel izrazili su žaljenje zbog teškog stanja u kojem se našla Ukrajina, što se odrazilo na pad izvoza i otežanu gospodarsku situaciju kao posljedicu uništenja industrijskih i proizvodnih kapaciteta. Također, izrazili su nadu da će se ratni sukobi uskoro okončati te da će međunarodna zajednica pružiti adekvatnu pomoć ukrajinskome narodu.

S obzirom na trenutačno stanje u Ukrajini i veliki broj izbjeglica od kojih je i puno djece, veleposlanik Levchenko zamolio je prisutne da razmotre mogućnost ostvarenja humanitarnog projekta kojim bi se djeci iz ratom zahvaćenih područja i djeci poginulih branitelja omogućio boravak na Jadranu u post sezoni, čime bi im se olakšale traume i pokazalo da u teškim trenucima nisu sami.

Župan je obećao pomoći, obzirom na to da u potpunosti razumije njihovu situaciju koja je slična onoj djeci Vukovara i djeci Srebrenice kojoj Županija već pomaže na sličan način.

Po završetku susreta gosti i domaćini su razmijenili prigodne darove, a ukrajinski veleposlanik se zahvalio na pozdravima i prijemu te izrazio svoje zadovoljstvo posjetom.