Povežite se s nama

Vijesti

Unija Kvarnera od Vlade traži hitnu reakciju na sve brojnije migrante u Gorskom kotaru

Objavljeno

na


Članovi Senata Unije Kvarnera ovog su četvrtka održali konferenciju za medije na temu ”Europa migracija – problem ili izazov”, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Član Senata i predsjednik Općinskog vijeća Općine Čavle Norbert Mavrinac poručio je: „Želimo naglasiti da smo u studenom 2018. otvorili javno temu koja očito u javnosti nije dobrodošla. Otvorili smo temu migranata. Tada smo govorili i apelirali da je potrebna reakcija države kako bi se na human način postupalo sa novim sada možemo reći stanovnicima Gorskog kotara. Činjenica je da migrantska ruta preko Gorskog kotara i zaleđa Kvarnera postoji. Postavlja se pitanje što se poduzima, gdje je reakcija države? Što je poduzeto, pitanje je koje se samo po sebi nameće?!“

Član Senata Unije Kvarnera Goran Rački i gradski vijećnik Grada Delnica poručio je: „Imovina građana je na meti od tada do danas i sve više, građani se opravdano bolje za svoju imovinu koju su godinama stjecali, a praktički bez svega ostaju preko noći. Slike koje su vidljive užasavaju štete su sve veće i panika se uvlači prvenstveno u zabačena sela. Događaj koji je pogodio najviše naseljeno mjestu u Hrvatskoj naše Begovo Razdolje za naš pojam je strašan.
Cjelokupna situacija treba biti primjer jačanja spremnosti države za ulazak u šengensku zonu odnosno kontrola granice Hrvatske iEuropske unije a samim time zaštita imovine i građana naše države.

Član Senata i načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović poručio je: „Osobno bih bio presretan da su te kolone migranata, kolone stranih turista u obilasku Bijelih i Samarskih stijena. Ako netko od vladajućih smatra da će kolone migranata riejšiti problem depopulacije Gorskog kotara u velikoj je zabludi ili da ćemo dobiti novu kvalitetnu radnu snagu. U krivu su i svi oni koji misle da kolone migranata obogaćuju naš društveni, kulturni i sportski život, baš naprotiv. U krivu su i oni koji misle da su kolone migranata novi proizvod naših turističkih zajednica.

Kolone migranata uništavaju sva trud turističkih zajednica, planinarskih društava, obiteljskih gospodarstava, iznajmljivača i sl. Na prostoru od Velike Kapele preko Ogulinskih masiva, Bjelolasice, Bitoraja, Risnjaka, Tuhobića, pa do Učke sve je uništeno i devastirano. U pitanju su milijunske štete. Za to netko mora preuzeti odgovornost, a taj isti će morati preuzeti i odgovornost kada se nešto puno gore od provale dogodi a sve zbog straha očaja.

Apeliramo na pomoć PU PGŽ iz ostalih PU HR odličan primjer za to može biti način funkcioniranja vatrogasaca koji jedni drugima idu u ispomoći. Djelatnici PU PGŽ daju svoj maksimum ali po nama ih nedostaje i smatramo da je nužna kontrola koridora za što je potreban veći broj djelatnika policije. Ovo nije samo problem HR ovo je problem i EU i tražimo da se od strane EU da se osiguranju svi tehnički i materijalni uvjeti prvenstveno mislimo na ljudstvo i tehničku opremljenost kako bi se na kvalitetan način mogli obavljati zadaci.

Sve ovo skupa negativno je za naš kraj u smislu turizma u smislu gospodarstva i u smislu konkurentnosti Kvarnera poglavito Gorskog kotara koji je počeo pokazivati pozitivne pomake u turizmu ponajprije.

Od Vlade RH tažimo da se hitno oformi Fond za nadoknadu šteta učinjene na imovini i na konkurentnosti ruralnog područja odnosno Gorskog kotara. Činjenica je da ovim događanjima konkurentnost turističkog područja pada, isto tako i gospodarskog a o vrijednosti nekretnina ne treba niti govoriti. Vlada RH trebala bi regresno zatražiti od EU nadoknadu šteta koje su prouzročene.“

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram