Povežite se s nama


Broji li Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem zaista svoje posljednje dane? Nemali broj političkih analitičara uvjeren je kako su prijevremeni izbori praktički “sigurna stvar”, no događala su se na našoj političkoj sceni i veća iznenađenja, pa nije nemoguće ni da jednostavno samo dođe do preslagivanja u Saboru.

Upitali smo dva istaknuta riječka gradska vijećnika, ujedno i članove dviju najvećih hrvatskih stranki, da za portal Fiuman.hr prokomentiraju aktualnu situaciju u Hrvatskoj. Evo što o svemu kažu dva naša mlada političara…

Vuk Prica (SDP): “Jučer se i javno, pred reflektorima javnosti, počela osipati Vlada koja (nadajmo se!) neće dugo ostati u sjećanju građana. Sve što se događalo zadnjih nekoliko mjeseci s njom odlično personificira Ladislav Ilčić: dok se on morao (samo)zadovoljavati jedino gledanjem vlastitog lika u medijima, tako se i Vlada zabavljala isključivo medijskom prezentacijom – jer radili nisu ništa! A gdje su sve one silne reforme nestale? Na kraju se sve svelo na Hasanbegovićev pokušaj reforme (fašizacije!) hrvatske kulture… drugih reformi nismo vidjeli; a da i Markićku su uskrsnuli!

Sada je idealno vrijeme da i HDZ i MOST priznaju da ljubavi u braku nema, te da se ova farsa okonča razvodom (valjda će Ilčić i Markić preživjeti još jedan razvod u Lijepoj našoj!?). Teško je pratiti tko koga podržava i tko s kime može surađivati. Čak mi se čini da Petrov više ne podržava ni samoga sebe!? Jedino što možemo zaključiti je, da je dosta otezanja. Vrijeme je da se vrate oni koji su pokazali da znaju i mogu; i zato: ZOKI VRATI SE ŠTO PRIJE!”

Teo Božanić (HDZ): “Najprije se zaletio Petrov sa svojom presudom prije presude, a sada je i gospodin Orešković napravio svoj politički harakiri. Vlada će opstati i bez njih dvojice, novi izbori su jednostavno luksuz koji si trenutno ne možemo dozvoliti jer u pitanju su gotovo dvije milijarde eura. Milijarde dakle, ne milijuni.

Petrov je dopustio da mu pseudo novinari diktiraju promjene raspoloženja, to je postalo stvarno mučno za gledati i zato je najbolje da ode. Očito se vodio i anketama te ga je uhvatila panika. Kako god, premijerov obrat me je baš zatekao, za razliku od Bože Petrova čije političko djelovanje možemo ocijeniti nevjerodostojnim od samih početaka. Nakon javne podrške prvom potpredsjedniku Karamarku i toplog prijema na Općem Saboru HDZ-a jučerašnju izvanrednu tiskovnu konferenciju malo je tko mogao predvidjeti.

Jučer smo također mogli vidjeti da je dosta dobro naučio hrvatski, ali na testu političke mudrosti pao je kao neki član Mladeži koji je tek ušao u stranku i onda ga je na nekom skupu atmosfera malo ponijela. Žao mi je jer sam vjerovao u Tim’s team, sada će to biti tim bez Tima, ali zaključak je taj da će gospodin Karamarko i HDZ iz svega ovoga izaći još jači i zato puna podrška, treba samo nastaviti započete reforme jer smo na dobrom putu.”