Povežite se s nama

Sport

Upoznajte talentirane riječke atletičare Dominika Babića i Erika Slugu: Ove sezone želimo biti još bolji

Objavljeno

na


Dominik Babić i Erik Sluga jedan su od najboljih primjera mlađim članovima atletskog kluba Kvarnera da se radom može daleko dogurati. Sve do hrvatske reprezentacije koja je san svim sportašima. Tako su Erik i Dominik ljetos imali priliku braniti boje hrvatske reprezentacije na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu u mađarskom Gyoru na kojem su u štafeti 100-200-300-400 metara osvojili četvrto mjesto i pritom istrčali juniorski i mlađejuniorski rekord Hrvatske koji sada iznosi 1:55.78 minuta. Stoga je red da se bolje predstavi ta dva atletičara, koja i u svojoj prvoj godini juniorskog staža imaju visoke ciljeve. A to su novi rekordi i nova velika natjecanja, javljaju iz AK Kvarner.

Erik Sluga nekadašnji je skijaš koji posljednje četiri godine atletiku trenira pod paskom Gorana Pekića. Da dobro funkcioniraju, pokazuju Erikovi rezultati kojima itekako može biti zadovoljan. Prošle sezone čak je četiri puta popravljao osobni rekord na 400 metara, prvi put na Kupu i ekipnom juniorskom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu na kojem je trčao 49.60 sekundi i za 15 stotinki nadmašio normu za Europsko prvenstvo u Gyoru, potom deset dana kasnije na mlađejuniorskom prvenstvu Hrvatske u Varaždinu na kojem je bio još dvije stotinke brži (49.58). Svoj je najbolji rezultat popravio i na mlađejuniorskom prvenstvu Balkana u Istanbulu na kojem je osvojio broncu sa 48.88 sekundi, a kruna sezone stigla je na Europskom prvenstvu u Gyoru na kojem je trčao 48.86 sekundi.

“Sezona je bila super, ispunio sam sva svoja očekivanja. Četiri puta sam popravljao osobni rekord, ispunio normu za europsko prvenstvo i spustio se ispod 49 sekundi. Ove sezone ciljevi ostaju isti, popraviti osobni rekord, ostati u vrhu i opet trčati normu za EP”, kaže Erik, koji je u Gyoru trčao dionicu od 300 metara u štafeti, ali i nastupio u pojedinačnoj utrci na 400 metara u kojoj je osvojio 11. mjesto.

“Trener i ja smo se nadali finalu, ali konkurencija je stvarno bila jaka. Bila je to dobra utrka i dragocjeno iskustvo za sve ono što me čeka.”

Erik Sluga je posebno vezan za Gyor, tamo je 2016. godine osvojio broncu na 400 metara na Europskim igrama mladih.

“Europske igre mladih u Gyoru su moje najdraže natjecanje. Bilo je to moje prvo veliko natjecanje na kojem su bili atletičari iz cijele Europe, odlično sam trčao i osvojio brončanu medalju. To mi je ujedno i najdraža medalja”, kaže Erik, koji se prije atletike sedam godina bavio skijanjem u kojem je također nizao odlične rezultate.

“Skijanje je bio sport koji mi je oduzimao više vremena nego atletika, često sam bio odsutan od kuće i iz škole. Trenirao sam ga sedam godina i osvojio sam mnoštvo pehara i medalja. To je puno agresivniji sport i zbog ozljeda sam se odlučio baviti nekim drugim sportom. Atletiku sam odabrao jer sam se njome povremeno bavio i dosta dobro mi je išlo, a i moji roditelji su u mladosti trenirali atletiku. Tu mi je super, Goran Pekić je odličan trener, bivši je atletičar i vrlo lako prepoznaje kada je potrebno malo trening prilagoditi zbog umora, obaveza ili samo jer nam je loš dan. Da je odličan trener vidi se po rezultatima, kako mojim, tako i ostalih atletičara u grupi. Iz sezone u sezonu stalno napredujemo. Odlična smo grupa, svi smo jako povezani, jedni druge potičemo i bodrimo. Družimo se i izvan treninga kao jedna mala obitelj”, kaže Erik, odličan učenik četvrtog razreda gimnazije Andrija Mohorovičić.

Dominik Babić također je odličan učenik gimnazije Andrija Mohorovičić, ali trećeg razreda, te vrijedan atletičar koji niže dobre rezultate. I on je na Kupu i ekipnom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu istrčao normu na 400 metara za Europsko mlađejuniorsko prvenstvo u Gyoru, njegovih 49.63 sekunde donijele su mu četvrto mjesto i novi osobni rekord, koji je izjednačio na juniorskom prvenstvu Hrvatske. Dominik je svojim utrkama skrenuo pažnju na sebe i osigurao mjesto među putnicima na mlađejuniorsko prvenstvo Balkana u Istanbulu na kojem je trčao 49.67 sekundi i osvojio četvrto mjesto, dok je na EP-u u Gyoru 400 metara trčao u štafeti.

“Sezona je bila jako dobra, trčao sam u štafeti na europskom prvenstvu i bili smo jako dobri. Nadam se da će i ova sezona biti tako dobra. Gyor je definitivno moje najdraže natjecanje jer je to bilo moje prvo veliko natjecanje”, rekao je Dominik, koji je do prošle sezone bio bolji u utrci na 800 metara.

“Zato mi je žao što nisam uspio istrčati normu za EP na 800 metara. Tek sam se u rujnu spustio na 1:55 minuta pa mi je zato cilj ove sezone trčati još brže.”

I Dominik se, poput Erika, prije atletike okušao u drugom sportu. U njegovom je slučaju to bio nogomet koji je igrao za Orijent.

“Nogometom sam se bavio osam godina, bilo mi je dosta dobro, ali ja nisam bio nešto pretjerano dobar da bih ga i dalje nastavio trenirati pa mi je s vremenom postalo i dosadno. Atletika je sport u kojem se pokušavam dokazati, a sve uz veliku podršku mojih roditelja na čije razumijevanje sam naišao i kad sam rekao da bih nogomet zamijenio nekim drugim sportom. Kao i podršku mojeg trenera Zorana Žilića koji me svakim danom tjera naprijed i zna kako me motivirati. Boljeg trenera i bolju grupu teško da sam mogao dobiti. U težim me danima samo priupita što želim od sezone, a moj je cilj biti još bolji. Što znači da planiram i dalje trenirati i dati sve od sebe da postižem još bolje rezultate.”

BLIC PITANJA

Uzor?

ERIK: Nemam sportski uzor, zapravo mogu reći da mi je uzor svaki sportaš koji daje sve od sebe, odriče se i trenira da bi postigao što bolji rezultat.

DOMINIK: Nemam neki poseban uzor, ali povremeno pratim poznate atletičare.

Slobodno vrijeme?

ERIK: U slobodno vrijeme učim, treniram i družim se s prijateljima.

DOMINIK: Slobodno vrijeme provodim s roditeljima i prijateljima, ili na kompjutoru.

Zašto su odabrali atletiku?

ERIK:  Atletika je bazični sport i svima koji vole trčati i natjecati se preporučio bih da se njome bave.

DOMINIK: Atletika je super sport, mislim da bi se u njemu svatko trebao okušati pa vidjeti kako će mu ići.

Što misle jedan od drugome?

ERIK: Dominik je odličan dečko, ponekad mi je žao što ne treniramo zajedno jer bismo jedan drugoga još više poticali i bili pozitivna konkurencija. Uvijek mi je drago kad istrči dobar rezultat.

DOMINIK: Erik je odličan atletičar, vjerujem da će biti još bolji i da će i u budućnosti postizati još bolje rezultate.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram