Povežite se s nama

U Osnovnoj školi Škurinje održana je prezentacija projekta Revitalizacija školskoga dvorišta – ŠkuRi Dvori realiziranog u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva.

Realizacijom projekta učenici su u školskom dvorištu dobili na korištenje: 17 novih drvenih klupa, 10 kružnih struktura za sjedenje i igru te pozornicu s pet redova pomičnih klupa. Najveću promjenu unio je zid oslikan simbolima Rijeke, nacrtane su i igre na tlu, dvorište je oplemenjeno i cvijećem postavljanom u nove žardinjere, uređen je kamenjar s mediteranskim biljem, postavljene su edukativne pločice o mediteranskom bilju i uputama vlasnicima pasa o ponašanju u školskome dvorištu, kao i 10 koševa za smeće. Ukupna vrijednost projekta je 116.573,33 kuna, od čega je iz gradskog proračuna kroz Riječki program lokalnog partnerstva osigurano 28.639,47 kuna, a doprinos zajednice kroz nabavu dodatnog materijala i volonterski rad iznosi čak 87.933,86 kuna.

No, kako je kazala voditeljica projekta, učiteljica Nevenka Ilić, cilj projekta nije bio samo urediti dvorište i na taj način poboljšati uvjete za boravak, druženje i igru učenika u dvorištu škole te omogućiti održavanje nastave na otvorenom, već prije svega unaprijediti međunarodnu suradnju učenika, roditelja i škole s lokalnom zajednicom, među ostalim i Mjesnim odborom Škurinjska Draga i Gradom Rijekom.

Zahvalivši se voditeljici projekta te svima uključenima u projekt, ravnatelj OŠ Škurinje Orlando Baličević istaknuo je kako ovaj projekt najbolje opisuje pjesma „Kad se male ruke slože“, kojeg je upotpunili veliko srce volontera i velike ruke odraslih.
„Kad završi energetska obnova škole, koja uključuje promjenu fasade, krova i prozora, naše novo igralište će još više doći do izražaja,“ kazao je Baličević.

sk2

Uređenje dvorišta pokrenulo ga je Vijeće roditelja OŠ Škurinje Rijeka i grupa građana temeljem ideje nastale u okviru školskog programa prevencije ovisnosti 2015. godine u sklopu kojeg su za učenike viših razreda koji se pripremaju za izbor zanimanja organizira susret s bivšim učenicima škole. Umjesto motivacijskog govora, bivša učenica Darija Vozila, inženjerka krajobrazne arhitekture je na temelju iskazanih potreba učenika donirala idejni projekt cjelovitog uređenja školskog dvorišta.

U projektu su sudjelovali svi učenici, roditelji, učitelji i zaposlenici škole, a osobit doprinos realizaciji projekta su dali roditelji, učitelji i zaposlenici-volonteri škole te vanjski suradnici, kojima su tijekom prezentacije podijeljene zahvalnice za volonterski rad.

Osnovnoškolcima sa Škurinja u projektu su pomogli i učenici nekoliko riječkih srednjih škola. Učenici Škole za primijenjenu umjetnost izradili su idejno rješenje i oslikali vanjski zid dvorišta simbolima grada Rijeke; učenici Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka u okviru praktične nastave izradili su metalne čašice i nosače za klupe; dok je profesorica Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka održala radionicu za učenike o ljekovitosti, eko sadnji i održavanju mediteranskoga bilja.

Sredstva za provedbu projekta prikupljana su i prodajom pet ambalaže i starog papira, kao i učeničkih radova na prigodnim sajmovima.

Zahvalu svim volonterima uputio je zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš, posebno istaknuvši kako manji dio vrijednosti projekta, nešto manje od 30 tisuća kuna, čini financijska potpora Grada, a puno više doprinos zajednice. Upravo je to prava vrijednost Riječkog programa lokalnog partnerstva, u sklopu kojeg je u proteklih 13 godina na dobrobit lokalne zajednice realizirano čak 83 projekata.

Veliku profesionalnost voditelja projekta istaknula je ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević, dodavši kako se provedbom projekta „ŠkuRi Dvori“ povećao i broj osnovnih škola koje su kroz Riječki program lokalnog partnerstva odlučile urediti svoj vanjski prostor.

Grad Rijeka