Povežite se s nama
Luka Urlić je karizmatičan, maštovit  ”stand-up” komičar iz Istre. Angažiran i aktivan, spreman podijeliti svoje iskrene misli publici i ove godine priprema Open Mic stand –up u Klubu Bačva. Već poznat na riječkoj sceni, organizira šesti Open Mic po redu. Zaintrigirani njegovim talentom , iskrenošću odlučili smo porazgovarati s Lukom i otkriti samo za čitatelje našeg portala koji su mu daljnji planovi te  gdje se mogu prijaviti za sudjelovanje na ”Open Mic-u ”.

Kako si odlučio postati stand-up komičar?

“Odlučio sam kada sam došao do saznanja da sam dio ovog normalnog društva. A znao sam da to društvo ne valja. Pa sam stvorio svoje normalno. I to normalno valja.  Inače to je tinjalo u meni oduvijek. Upravo sam našao pismo od  starije sestre, kada je ona imala devet, a ja dvije godine. Pisala je učiteljici: ”Ja svojeg brata jako volim, a najviše volim kad imitira druge ljude”.”

 Da li se baviš samo stand-up komedijom ?

“Ma bavim se svime i svačime, al ako pitate moju majku – ničime. Bavim se samim sobom, iz čega sam stvorio tj. napisao jednu knjigu, poeziju  o ljudskoj svijesti imenom „Glas Naroda/Razuma“. Radim trenutno na drugoj, uskoro i trećoj knjizi. Napisao sam scenarij za jednu predstavu, socijalnu satiru „Lijepa Naša“, koju planiramo izvest u Crkvi, ako dopusti velečasni. Inače radim sezonske poslove. Planiram upisati pravni fakultet sljedeće godine .”

Tko te najviše inspirira i zbog čega? 

“Inspirira me najviše životna priča moje bake Line da vam budem iskren. I svaka slobodna duša. A od umjetnika izdvojio bih Billa Hicksa, George-a Carlina, Jim Carreya, Bill Cosbyja, Tina Vodopiveca, tu je i Charles Bukowski, nebeska Vesna Ferluga Antić i njene „Fine nijanse“, Ivo Andrić i Boris Malagurski.”

Dobivaš li dovoljno podrške od Grada Rijeke?

“Od publike da. Što im daješ, to ti i vrate. To je jedan ping- pong. Ako dođeš ljut, bezvoljan , to će ti i vratiti, a ako im daš pozitivu, bit će ti i uzvraćena. Grad kao lokalnu upravu nisam pitao ni lipe, da vam budem iskren, jer nisam u nijednoj vladajućoj stranci. Ne volim nepotizam i da idem nekome „niz dlaku“ niti očekujem da će meni netko ići ”niz dlaku”.”

Kako je riječka publika do sada reagirala na takav događaj ?

“Publika je zakon stvarno, svaka im čast. Rijeku bih pored Zagreba izabrao uvijek, opuštenija je atmosfera i ekipa je naviknuta na ”frikove”, nisu previše ”close-minded” i to je okej.”

Što takvo iskustvo nudi čovjeku?

“Ma to je apsolutna sloboda duha. Osjećaj je kao da letiš. I nema onoga što je zabranjeno. Sve ono što se ustručavaš napraviti na cesti, ili u ostalim društvenim situacijama gdje smo limitirani nekim ljudskim ispraznim i limitiranim pravilima ponašanja – ovdje je najpoželjnije! Što si luđi i svoj i prirodniji, s prstohvatom smisla za humor – to bolje prolaziš!”

Kada za tebe” stand-up” postaje umjetnost?

“Onda kada se ne trudimo biti kao netko drugi. Kada njegujemo i razvijamo svoju individualnost. Nažalost, nemam puno uzora na ovim prostorima, možda zato što neki kažu da je to jedna od težih grana umjetnosti. Za ”stand- up” ne postoji fakultet jer te to nitko ne može naučiti osim osobnog učitelja zvanog beskonačna praksa. Komičar Jack Whitehall rekao je: „Kada uspiješ napraviti svoju predstavu, to ti je kao da si završio fakultet.“ Kod nas se to baš tako i ne čini, al kod nas je puno toga iskrivljeno, al tim bolje, imamo više materijala za” hejtanje”!”

Gdje se svi zainteresirani mogu prijaviti za sudjelovanje?

“Prijaviti se mogu na www.facebook.com/standupfiume sa svojim isključivo autorskim materijalom. Posjetite nas u srijedu 25.10.2017. Dođite se družiti i pričati o ”stand –upu” s našim komičarima”, rekao je Urlić za Fiuman.hr.