Povežite se s nama


Proejkt “Obnovimo riječko kazalište” je najavljen na Novogodišnjim koncertima i prva faza prikupljanja novčanih sredstava, za svih 294 stolica u parteru, završena je u travnju 2016. Iz Zajca su sad otkrili neke pojedinosti o tom hvalevrijednom projektu, kao i popis svih koji su im pomogli.

Zaista je priča oko obnove zanimljiva: među onima koji su se uključili u obnovu postoje naši sugrađani koji su obnovili po jednu stolicu, pa sve do cijelog reda. Ne postoji pravilo da su firme obnavljale cijeli red ili da su pojedinci obnovili po jednu ili nekoliko stolica.  Većinom je riječ o posjetiteljima, zaljubljenicima u Kazalište, onima koji su na neki način vezani uz Kazalište, ali ima i onih koji nikada nisu bili u Kazalištu. Uključili su se pojedinci/firme iz Rijeke i šire okolice s otoka Krka, Lošinja, ali su donacije stizale i iz Amerike, Italije, Švicarske.

Posebno su iz Zajca ponosni da su se u obnovu uključili i Riječani u svijetu.  Upravo pločica na loži br. 8 na mezzaninu imat će taj natpis. Naša Riječanka, Virna Vojinović, s trenutnom adresom u egipatskom Kairu odlučila je zbog nostalgije za najdražim gradom, pokrenuti Facebook grupu Riječani u svijetu, a ljubav prema gradu na Rječini dovela je do obnove lože br. 8, desno u mezzaninu kazališta.

Virna je započela prikupljanje donacija prije nešto više od mjesec dana, a zahvaljujući isključivo članovima grupe i nekolicini Riječana koji nisu prisutni na društvenim mrežama, uspjeli su prikupiti 1300 eura i 1300 USD što je dostani iznos za obnovu cijele lože. Već znamo da se pozivu prvo odazvala obitelji Lopac iz Švicarske, a uslijedile su uplate dr. Helge Komen iz USA, Sandre La Vieux iz Zimbabvea, Maše Vidić iz UAE, Slavice Bergamasco iz Švicarske, Marije Basan iz Italije, Irene Rozić iz Nizozemske, Jelene Pašić – vlasnice lanaca restorana iz USA, Sanje Stojanović – product managera iz Italije, Borisa Bradarića iz Rijeke i ostalih.

Upravo to je jedan od naših idućih koraka – obnova loža na mezzaninu.

Valja naglasiti da je projekt OBNOVIMO RIJEČKO KAZALIŠTE nakon prikupljenih sredstava koja su dostatna za obnovu svih sjedala u parteru, HNK Ivana pl. Zajca je nastavilo projekt novom akcijom naziva „Zakoračimo zajedno na crveni tepih“. Akcija je bila vezana uz izvedbe jedne od najljepših i naj-dramatičnijih verističkih opera „Andrea Chenier“ Umberta Giordana 2. i 4. lipnja 2016. Zajedno s posjetiteljima, koji su tom prigodom kupovali ulaznice po cijeni od 50 i 30 kuna, Kazalište je priložilo isti iznos. Akcijom je prikupljeno 17.160,00 kn.

Zahvalni smo svima Vama koji ste se odazvali projektu Obnovimo riječko kazalište, pozivamo i sve ostale da nam se pridruže u ovoj akciji koja ima samo jedan cilj – vratiti Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca Rijeka sjaj i mjesto na kulturnoj karti Hrvatske i Europe koje zaslužuje, i to svojim izgledom, a ne samo programom, poručuju iz Zajca.

Prva firma koja se odazvala akciji bila je Poliklinika MEDICO Rijeka na čelu s tadašnjim ravnateljem g. Vladimirom Mozetičem, a prva privatna osoba bila je gđa. Iva Piglić Lazić.

Obovu kazališta omogućile su firme:

Poliklinika Medico
JGL  d.d.
Specijalna bolnica za ortopediju i opću kirurgiju “DR. NEMEC”
Stojarsko-Akustički inženjering d.o.o.
AUREA international d.o.o.
Milenij Hoteli
Elcon Geraetebau d.o.o.
Brodogradilište Viktor Lenac
Jadranka DD, Mali Lošinj
Brodokomerc-Nova d.d.
Brasidas Group AG

Privatne osobe:

Iva Piglić Lazić (uz svoje stolice poklonila je stolice svojoj obitelji i prijateljima)
Obitelj/Famiglia Franco Nicodemo
Zoran Škrobonja i Nina Roso Škrobonja
Dunja i Nikola Carević
Irena Simić-Pribanić  (uz njezinu stolicu bit će stolica za sina i supruga)
Obitelj Katalinčić Dorčić Kalac
Lary Zappia (uz njegovu stolicu bit će stolica za sina i suprugu)
Anka Tomac
Davorin Bekl i Theresa Bekl
Olga Zdelarec (poklonila stolicu svome prijatelju Luki Nalisu)
Grozdana Božić (privatna osoba koja je obnovila cijeli red partera)
Obitelj Panjković i Tišma (obitelj je obnovila cijeli red partera)
Boris Kinkela ispred svih Učenika A-IV-1 razreda Srednje građevinske tehničke škole, generacije 1963/64. godine, koji su svom razredniku prof. Franji Kurbatfynskom poklonili stolicu u parteru Kazališta za njegov  96. rođendan
Stefania Bozzato Gim & Gun Gil Gim
Manfred Schneider
Mirna Rubeša
Šporer Zlatko – Daće
Davor Ružičić-Kessler (privatna osoba koja je obnovila cijeli red partera)

Udruga:

Udruga građana “Riječki val”