Povežite se s namaHrvatski sabor je napokon izabrao suce Ustavnog suda. Nakon dugih pregovora, vladajući iz Domoljubne koalicije dogovorili su se s oporbom oko sastava najvišeg ustavnog tijela Republike Hrvatske. 

Izabrani su tako: Andrej Abramović sa 136 glasova za, 2 suzdržana i 2 protiv, Snježana Bagić sa 112 glasova za, 6 suzdržanih i 20 protiv, Ingrid Antičević Marinović sa 117 glasova za, 6 suzdržanih i 15 protiv, Branko Brkić sa 132 za, 5 suzdržanih i dva protiv, Lovorka Kušan sa 136 glasova za, dva suzdržana i dva protiv, Mario Jelušić sa 130 glasova za, 6 suzdržanih i 3 protiv, Josip Leko sa 118 glasova za, 4 suzdržana i 16 protiv, Davorin Mlakar sa 117 glasova za, 2 suzdržana i 16 protiv, Rajko Mlinarić sa 134 glasa za, 3 suzdržana i jedan protiv te Miroslav Šumanović sa 134 glasa za, 2 suzdržana i 2 protiv.

Za izbor na dužnost ustavnog suca bilo je potrebno skupiti 2/3 glasova saborskih zastupnika pa je popis od deset izabranih sudaca bio potreban konsenzus vladajućih i opozicije.

Potporu političara nisu dobili dvoje kandidata iz Rijeke. Radi se o prof.dr.sc. Sanji Barić, predstojnici katedre za Ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta i dr.sc. Teodoru Antiću, višem predavaču na stručnom studiju istog fakulteta te glavnom tajniku Ustavnog suda. Podsjetimo, Sanji Barić je prilikom prošlogodišnjeg pokušaja izglasavanja nedostajalo svega dva glasa za izbor na dužnost ustavne sutkinje.

Glasove saborskih zastupnika dobili su njihovi dojučerašnji kolege Ingrid Antičević Marinović poznata po mnogim verbalnim gafovima i nepoznavanju saborskog poslovnika, Davorin Mlakar koji je prije konstituiranja aktualnog saziva sabora tražio riječ u ime Kluba zastupnika HDZ-a koji u tom trenutku nije ni postojao te Josip Leko, predsjednik Sabora u prošlom mandatu za kojeg gotovo nitko nema zamjerki.

Valja spomenuti i reizbor HDZ-ove Snježane Bagić, dosadašnje zamjenice predsjednice Ustavnog suda i akterice afere oko plagiranja znanstvenog rada upravo Teodora Antića koji nije dobio povjerenje saborskih zastupnika.

Ustavni sud je najviše tijelo Republike Hrvatske koje ne pripada ni zakonodavnoj, ni izvršnoj, ni sudskoj vlasti. Zamišljen je kao nezavisno tijelo koje štiti zakonitost i ustavnost kao temelje pravnog poretka države. Takav položaj Ustavnog suda uvjetovan je njegovom ustavnom nadležnošću da ukida zakone Hrvatskog sabora, uredbe i druge propise predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, pravilnike, naredbe i naputke ministara, te propise svih drugih tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, ali i presude redovnih i specijaliziranih sudova, uključujući i presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske kao najvišeg suda u zemlji. Suce Ustavnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor, na vrijeme od osam godina, iz reda istaknutih pravnika, osobito sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti.

Izborom nekih ustavnih sudaca saborski su zastupnici pokazali da je kvaliteta kandidata za najviše ustavno tijelo lijepe naše mnogo manje važan kriterij nego politička podobnost. Kriza vlasti obuhvatila je tako sve uglove Markovog trga. No, po svemu sudeći, mandat će saborskim zastupnicima trajati još tridesetak dana, a ustavni će suci stolovati osam godina.

O tempora, o mores. 

Marketing