Povežite se s nama

Vijesti

Ustavni sud ponovno dao legitimitet svim korona odlukama Nacionalnog stožera

Objavljeno

na
Početkom veljače Ustavni sud donio je više odluka kojima je još jednom dao za pravo Nacionalnom stožeru civilne zaštite u svim njegovim odlukama. Na dnevnom redu bili su im Zakon o civilnoj zaštiti i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i pojedine odluke Stožera.

Većina ustavnih sudaca nije našla ništa sporno u zakonskim propisima kojima je Nacionalni stožer ovlašten donositi mjere kojima se zadire u ustavna prava građana, a s ciljem suzbijanja pandemije covida-19. Uz svaku odluku išla su i tri izdvojena mišljenja.

Riječ je o sucima Lovorki Kušan, Goranu Selancu i sucu Andreju Abramoviću koji su i pri prijašnjim odlukama bili pri stavu da Nacionalni stožer ne djeluje u skladu s Ustavom.

Na ocjeni ustavnosti bile su i odluke Stožera o zabrani prelaska državne granice, ograničavanja okupljanja te zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta.

Ustavni sud je u skladu s prijašnjom praksom odlučivao o mjerama Stožera civilne zaštite nakon što su te mjere (poput zabrane napuštanja granica županija ovisno o mjestu prebivališta) već bile izvan snage. Svima je naknadno dao legitimitet, javlja Jutarnji list.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram