Povežite se s nama

Vijesti

Uz Molo longo se postavljaju pontoni, kruzeri više neće ići na Brajdicu

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL


Kruzeri u riječkoj luci od ove će jeseni, umjesto na kontejnerskom terminalu Brajdica, pristajati u putničkoj luci, u središtu grada, potvrdio je ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa, kazavši kako je već raspisan natječaj za postavljanje dvaju pontona na Molo longu, koji će omogućiti pristajanje brodova za kružna putovanja većeg gaza, što do sad nije bio slučaj, piše Novi list.

Pontoni duljine devet i širine šest i pol metara, vrijedni više od milijun i pol kuna, bit će postavljeni na potezu između Putničkog terminala i dizalica na Riječkom lukobranu, a dubina mora uz pontone bit će devet metara, čime će biti omogućeno pristajanje velike većine kruzera koji dolaze u Rijeku. Pontoni će, očekuje Vukorepa, biti postavljeni u roku od tri mjeseca po okončanju natječaja.

Ovaj projekt, objašnjava Vukorepa, ima dvostruko značenje – dovođenje kruzera i turista s njih u samo središte grada, uz istovremeno oslobađanje Brajdice od te vrste brodova za vrijeme trajanja radova na povećanju dubine mora uz zapadni dio obale kontejnerskog terminala koji će uskoro započeti, a kojima će biti omogućen privez kontejnerskih brodova do 400 metara duljine duž cijele operativne obale Brajdice.

– U ovaj projekt smo krenuli iz više razloga. Jedan su radovi na Brajdici koji će uskoro započeti, drugi je sve veći promet kontejnerskih brodova, a treći sve veći najavljeni broj brodova za kružna putovanja.

Zbog svega toga došli smo do zaključka da moramo omogućiti privez kruzera na Putničkom terminalu, kako bi i on bio u svojoj punoj funkciji, a vez u samom centru grada sigurno će povećati i atraktivnost riječke luke za kruzere, kaže Vukorepa.

Zadovoljstvo ovim projektom izrazio je Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice Grada Rijeke, kazavši kako će mogućnost pristajanja kruzera u centru grada povećati atraktivnost Rijeke kao destinacije za ovu vrstu brodova.

O”ve godine u Rijeku dolazi više od dvadeset kruzera, a iduće preko četrdeset, tako da je važan svaki iskorak u unapređenju ovog vida turizma u gradu. Veseli nas i sve veći broj malih turističkih jedrenjaka u Rijeci, kao i projekt prenamjene Porto Baroša u nautičku marinu, što sve zajedno mijenja sliku riječke luke, ali i gradskog turizma”, rekao je Škarpa za Novi list.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram