Povežite se s nama

Mozaik

Uzbudljiva koncertna večer uz prelijepu Sibeliusovu petu simfoniju

Objavljeno

na

Simfonijski koncert orkestra riječke Opere “Matvejeff, Brahms, Sibelius“ na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca  u petak, 10. svibnja 2019. s početkom u 19.30 sati. 

Bit će to uzbudljiva koncertna večer uz dramatične i energične, ali i neodoljivo poetične, lirske melodije pod vodstvom glavnog gosta dirigenta, omiljenog riječkog Finca, maestra Villea Matvejeffa kojeg će riječka publika ovom prigodom upoznati i kao skladatelja. Osim njega, na koncertom će podiju nastupiti još dva gosta  iz Finske, dva glazbena virtuoza, Jukka Merjanen na violini i Tuomas Ylinen na violončelu, izvodeći, uz riječki orkestar, Brahmsov Dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar, djelo raskošnih melodija i uzbudljive interakcije pri čemu violina i violončelo često sviraju istovremeno i zvuče kao novostvoreni instrument. 

Koncert će obilježiti i riječka premijera skladbe “Ad astra” (2009.) koju je Ville Matvejeff skladao inspiriran slikom Gallena-Kallelaea, a najtiražniji i najutjecajniji finski dnevni list „Helsinki Sanomat“ ovo je djelo proglasilo finskim orkestralnim hitom 21. stoljeća.

“Ad Astra” je  inspirirana slikom Gallena-Kallelaea, slikom mlade djevojke zlatne kose zagledane u visine, a prema riječima autora slika je u njemu probudila tako snažne emocije da ga je još dugo pratilo sjećanje na nju, a rezultat tog snažnog iskustva jest djelo „Ad astra“, osjećaji svih onih koji su propatili sve i bili oslobođeni svega, glazbeno putovanje prema svjetlu, nadi i zvijezdama. 

Vrhunac večeri svakako će biti izvedba Sibeliusove Pete simfonije, jedne od najljepših njegovih simfonija što osvaja grandioznošću i dubinom te donosi Sibeliusovu najpoznatiju melodiju inspiriranu prizorom jata divljih labudova. “Vidio sam danas 16 labudova … Bože, kakva ljepota! Kružili su iznad mene. I nestali  u sunčevoj izmaglici poput srebrne vrpce…“. Zabilježio je Sibelius o ovom zapanjujućem prizoru i nesvakidašnjem iskustvu u svojim dnevničkim zapisima.  Divljenje prirodi i ovom trenutku pretočio je u upečatljivu temu jednog od svojih najpopularnijih djela s grandioznim finalom.

Sibelius je osobno dirigirao praizvedbom Pete simfonije u Helsinkiju prigodom svog 50. rođendana, a neobično je što se  i u trenutku njegove smrti u glavnom se finskom gradu izvodila upravo ova simfonija.  

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram