Povežite se s nama

Sport

Vaterpolisti Primorja nakon dva mjeseca napokon ponovno u bazenu

Objavljeno

na


Dugoočekivan trenutak za vaterpoliste Primorja napokon je došao, srijeda 06. svibnja uz zvižduk trenera Hinića označio je kraj gotovo 2 mjeseca dugog perioda bez “ruba bazena”.

Za vrijeme pauze Primorjaši su odrađivali kondicijske treninge pod vodstvom našeg trenera Gregora Habjaniča – Grege, a socijalno distanciranje je ostvareno uz pomoć korištenja ZOOM platforme za online sastanke. Na taj način su se dečki i treneri mogli vidjeti, a zadržan je i timski duh.

Temeljem Odluke Vlade RH od 27. travnja omogućeno je održavanja treninga svih sportaša 1. i 2. kategorije, odnosno sportskih sastava svih ekipnih sportova najvišeg kvalitativnog razreda. U svijetu vaterpola, prethodno navedeno se odnosi na igračice i igrače seniorskih sastava klubova koji se natječu u najvišem rangu natjecanja, odnosno Prva hrvatska ženska i muška seniorska liga.

Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, treneri su morali modificirati uobičajene treninge Primorjaša.

“Treninzi nam se održavaju prema uputama Stožera za civilnu zaštitu, stoga je trenažni proces potpuno drukčiji nego inače. Trenira se u grupama po 4 igrača i jednog trenera, uz korištenje dezinfekcijskih sredstava i potrebnog razmaka između igrača. Također se presvlačimo na tribinama i zabranjeno je korištenje bazenskih tuševa. Treninzi u bazenu su plivačkog tipa, kako bi se osigurao potrebni razmak između igrača” – objašnjava nam Marko Blažić novi način izvođenja treninga.

Najdulji period van bazena?

“Za mene osobno, ne sjećam se kad sam zadnji put bio ovako dugo bez bazena, a u vaterpolu sam 14 godina. Naravno, povratak je uvijek težak, jer za nas vaterpoliste nijedan trening na suhom ne može nadoknaditi trening u vodi. No, nadamo se da će tijekom ovih tjedana uz daljnje popuštanje mjera cijela ekipa zajedno okupiti na bazenu i nastaviti trenirati kao momčad” – zaključuje Blaž.

Što dalje…?

Neke su države (Francuska i Španjolska) okončale su vaterpolsku sezonu dok se veći dio europskih zemalja nada igranju u ljetnim mjesecima (Mađarska, Grčka, Italija, Njemačka…), a u tu skupinu spada i Republika Hrvatska.

Cijela natjecateljska sezona 2019./20. u europskim klupskim kup nadmetanjima je poništena. To konkretnije znači da se poništava cijela sezona i rezultati Lige prvaka i Eurokupa (muškarci), kao i Euroliga i Kup LEN (žene).

Nedavno je FINA (Međunarodna organizacija vodenih sportova) otkazala sva natjecanja mlađih kategorija u 2020. godini.

Pomicanje Olimpijskih igara na 2021. godinu utjecalo je i na pomicanje Svjetskog prvenstvo u Fukuoki na 13. – 29. svibnja 2022. godinu, što ujedno znači da će vaterpolisti u 2022. godini u samo dva mjeseca odigrati i Svjetsko i Europsko prvenstvo s obzirom da je u ljeto 2022. zakazano i Europsko prvenstvo u Splitu.

Što je s natjecanjima u RH?

“Moje mišljenje je da mi imamo prostora za dovršiti natjecanja, jasno uvijek uz ogradu koja se odnosi na okolnosti, epidemiološku sliku. Kod nas je na snazi odluka o prekidu svih natjecanja i ona treba stajati dok se ne promijene uvjeti” – kaže Milivoj Bebić, povjerenik za natjecanja pri HVS-u.

Za Primorjaše je iznimno bitan nastavak lige.

“Nastoji se prvenstvo održati do kraja. Posebno što bi to bilo u ljetnim mjesecima gdje vaterpolo može itekako profitirati zbog samog ambijenta jer je vaterpolo na kraju krajeva ljetni sport. Mi imamo dovoljno vremena kroz lipanj, srpanj i kolovoz i čak rujan ili početak listopada završiti sva prekinuta natjecanja i krenuti u novu ligu. Nastojanje je da se završi prvenstvo nama u Primorju EB itekako ide u korist jer s Partizanom igramo utakmice za ulazak u A1 Regionalnu ligu. Ne bi bilo dobro izgubiti priliku za ulazak u višu ligu” – objasnio je predsjednik Kluba Samir Barać.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram