Povežite se s nama

Vijesti

Vatrogasnoj zajednici PGŽ 500.000 kuna za energetsku obnovu upravne zgrade Centra u Šapjanama

Objavljeno

naIz Proračunu PGŽ Županijskoj Vatrogasnoj zajednici dodjeljuje se 500.000,00 kuna za podmirenje troškova energetske obnove Upravne zgrade Centra za obuku interventnih službi Primorsko – goranske županije u Šapjanama, izvijestio je na današnjem press kolegiju zamjenik župana Petar Mamula.

Vatrogasna zajednica PGŽ u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Kvarner zajednički su pripremili projekt te ga prijavili Fondu za energetsku učinkovitost i odobren je za sufinanciranje iz EU fondova. Ukupna vrijednost  je 3 milijuna kuna, od čega je 1,1 milijun bespovratnih EU sredstava. Županija je na sebe preuzela udio Vatrogasne zajednice, a projekt predviđa građevinske, strojarske i elektrotehničke radove. Zamjenik je podsjetio da će Centar u Šapjanama biti mjesto obuke svih  pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite Primorsko – goranske županije i prvi takav u RH. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 70 milijuna kuna.

Zamjenik Mamula rekao je također da je prošlog tjedan u okviru Europske mreže za ruralni razvoj boravio na studijskom putovanju u Francuskoj na kojem je u fokusu bila digitalna transformacija s naglaskom na ruralna područja. Proces je to koji je u većini europskih zemalja već započet dok u RH još uvijek nije izrađena strategija digitalne transformacije. Najveći iskorak u tom pravcu napravila je Primorsko-goranska županija kroz projekt e-županije koji se provodi već nekoliko godina. “Smanjenje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih krajeva preduvjet je gospodarskog i demografskog razvoja našeg Gorskog kotara kao i otočkih zajednica”, rekao je Mamula.

Kriterij raspodjele sredstava iz Fonda za Gorski kotar bio je tema i prošlotjednog sastanka Koordinacije goranskih gradonačelnika i načelnika, a na sastanku je bio i pročelnik UO za Regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan. Rekao je da će Županija prihvatiti konačnu odluku o kriterijima za koju se sami opredijele, a ukupno je za raspodjelu 4,7 milijuna kuna i dodatnih ali namjenskih, 2 milijuna kuna za izgradnju pretovarne stanice u Sović Lazu na području Grada Delnica.

“U županijskom proračunu osigurano je i 250.000 kuna u okviru Programa za otoke namijenjenih sufinanciranje izrade projektne dokumentacije prioritetnih infrastrukturnih projekata otočnih gradova i općina. Za stručnu pomoć jedinicama lokalne samouprave u Regionalnoj razvoj agenciji zaposlite će se po dva koordinatora za otoke i Gorski kotar”, najavio je Krpan te dodao da će se oni financirati iz državnog proračuna.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram