Povežite se s nama

Mozaik

Večer od mora domaćim i stranim turistima predstavila bogatstvo pomorske baštine Kvarnera

Objavljeno

na

FOTO: Ana ŠerićJedrenje tradicijskim barkama, brodogradnja i soljenje ribe – neke su od tradicijskih pomorskih vještina Kvarnera koje su turistima predstavljene tijekom Večeri od mora u Mošćeničkoj Dragi. Turiste je posebno oduševilo, a domaće stanovnike ispunilo ponosnom kada su, vođene porukama “Bordižamo na bave s kraja” i “Ples jedara”, ispred plaže i rive draškim akvatorijem plovile tradicijske barke.

“Ponosni smo na maritimnu tradiciju koja se baštini u Mošćeničkoj Dragi. Na njezinu očuvanju i promociji sustavno radimo kroz niz projekata uključujući AdriPromTour u okviru kojega je organizirana Večer od mora, a kojim se u Italiji i Hrvatskoj promoviraju jadranska kulturna i pomorska baština”, kazala je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Kako bi sudionici manifestacije što bolje upoznali tradicijske barke, na rivi je postavljena izložba Marka Valjka i Roberta Mohovića “Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica”.

“Očuvanje i revitalizaciju pomorske baštine ozbiljnije smo pokrenuli 2009. godine. Projekti Mala barka, Mala barka 2 i Arca Adriatica dali su nam vjetar u leđa kako bismo mogli isfinancirati svoje ideje. Naime, entuzijazam je lijepa stvar, ali entuzijazam nije dovoljan kako bismo uspjeli napraviti sve što želimo. Zbog toga prijavljujemo i nove projekte”, rekao je Robert Mohović, profesor na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Ekomuzeja Mošćenička Draga, te zahvalio na potpori Primorsko-goranskoj županiji.

Tijekom Večeri od mora posjetitelji su pod stručnim vodstvom obilazili Kuću od mora – Interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine Ekomuzeja Mošćenička Draga, a najmlađi su se posjetitelji uključili u radionicu tradicijskih pomorskih vještina “Mići mornarići”.

“Mnogo je truda i rada uloženo kako bi Mošćenička Draga postala valorizirana po svojoj pomorsko-ribarskoj baštini. Upravo taj identitet koji se promovira kroz turizam, Mošćenička Draga zaslužuje. Večer od mora svojevrstan je uvod u Smotru i regatu tradicijskih barki na jedra koja će se održati u srpnju, naš najveći kulturni i turistički proizvod”, kazao je Riccardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga.

Večer od mora završila je pomorskom feštom. Koncert je održao Trio Asi.

Manifestacija Večer od mora organizirana je u sklopu projekta AdriPromTour – valorizacija jadranske kulturne i prirodne baštine kroz jačanje vidljivosti i turističke promocije. Uz Primorsko-goransku županiju u organizaciji manifestacije sudjelovali su Općina Mošćenička Draga, Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga i Ekomuzej Mošćenička Draga s Kućom od mora.

Na projektu AdriPromTour surađuje osam partnera iz Hrvatske i Italije. Uz Primorsko-goransku županiju to su Šibensko-kninska županija, talijanske općine Cervia i Cesenatico, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Grad Kaštela, Veleučilište talijanske regije Marche i Regionalna razvojna agencija u Teramu. Projekt AdriPromTour sufinancira Europska unija u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta je 590.000,00 eura. Budžet Primorsko-goranske županije iznosi 120.000,00 eura od čega je 85 posto osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže