Povežite se s nama

Dan svoga patrona Sv. Jakova Opatija je zaključila koncertom Riccarda Staraja koji je nastupio u pratnji sve redom vrhunskih glazbenika Maria Sedlaka na gitari, Vedrana Ružića na basu, Josipa Rubinića na trubi te Edija Lazarića na bubnjevima.

Riccardo Staraj poznati pjesnik svoju je kreativnu parabolu zaokružio u jednu funkcionalnu cjelinu kohezije glazbe i poezije. Tim postupkom Staraj je po tko zna koji put dokazao da je umjetnost vrlo polivalentna i protočna, no on je to napravio na svoj poseban način te je izgradio prepoznatljiv izričaj. U svojim pjesmama progovara o društvenim problemima, potpunoj komercijalizaciji svega i svačega te problemima suvremenog svijeta koji je globaliziran do krajnjih granica te privatnosti koja je narušena poplavom suvremenih komunikacijskih sredstava. O svemu tome Staraj progovara kroz svoju poeziju koju izvodi stopljenu s glazbom.

Treba posebno istaknuti prateći bend koji je zasigurno jedan od najboljih u ovom žanru na nacionalnoj razini. Od Maria Sedlaka i Vedrana Ružića koji su vrlo koncizno svirali i savršeno upotpunili glazbeni corpus, nadalje Josip Rubinić koji uvježbanim, laganim i nenametljivim tonom trube postiže kolosalnu interpretaciju, Edi Lazarić na bubnjevima držao je povezanim sve fragmente benda na čelu s Riccardom Starajem. Najavljeni su bili i gosti Joe Kaplowitz na klaviru, Lela Kaplowitz vokal i na usnoj harmonici Tomislav Goluban, najbolji u Hrvatskoj u tom glazbenom fahu. Joe Kaplowitz korepetirao je vokalistici Leli Kaplowitz koja se pokazala u najboljem mogućem svijetlu kao sjajna solistica Jazza s zavidnom tehnikom i preciznim visinama bez imalo oscilacija u glasu i vokalne nesigurnosti. Koncert su popratile sjajne video montaže tu se između ostalog našlo i odlomaka iz tv serije Vikinzi, spomenuti fragmenti serije pripomogli su vizualnom efektu jedne pjesme izvedene u sklopu programa, sve to u režiji Marina Aničića. Imali smo prilike čuti i elektronsku glazbu u sklopu pojedinih točaka programa za koju se pobrinuo Cyborgix4E75.

Na koncertu su se odvile i dvije promocije albuma MIDNIGHT MAN u izdanju diskografske kuće Menart osim toga promovirano je još pivo Frejdahl kojem je uvoznik Nikas. Bila je to jedna ugodna srpanjska večer. Osobno već nekoliko godina barem jednom na godinu idem na koncert Riccarda Staraja te mogu reći da je to uvijek zanimljivo iskustvo gdje se čovjek nađe zatečen nečim novim i inovativnim što tom tipu glazbe i interpretacije daje poseban timbar. Projekt Riccarda Staraja i pratećeg benda će zauvijek ostati zabilježen u povijesti suvremene Hrvatske glazbe.