Povežite se s nama

Mozaik

U subotu navečer golim okom možete vidjeti Međunarodnu svemirsku postaju

Objavljeno

na

Međunarodna svemirska postaja (ISS)


Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić u Voloskom kojim upravlja Festival Opatija na društvenim je mrežama objavio vrlo zanimljive informacije o događajima koji će se zbiti upravo ove subote tijekom večernjih sati.

“Za MOHO centar piše Ante Radonić: “U subotu, 4. travnja moći ćemo lako vidjeti golim okom lijep prolaz Međunarodne svemirske postaje (ISS). To će biti zadnji visoki večernji prolaz za ovaj mjesec. Svemirska postaja biti će sjajnija od najsjajnijih zvijezda. Od nje će biti sjajniji samo Venera i Mjesec. Pojaviti će se iznad zapadnog obzora u 20:16 h a u 20:19 h dostići će visinu od 71 stupanj (za VoloskoOpatiju) iznad juga i pratit ćemo je do 20:22 h kada će se spuštati prema jugoistoku. Biti će dobro vidljiva sa cijelog teritorija naše domovine. U svemirskoj postaji sada se nalazi troje astronauta. Ona leti na visini od oko 420 km s brzinom od 7,7 km u sekundi a Zemlju obiđe za oko 93 minute. Ima masu od preko 400 tona.

Planet Venera lijepo se vidi na večernjem nebu iznad zapada. Ovih dana nalazi se blizu prekrasnog zvjezdanog jata Plejada (Vlašići). To jato gubi se u blještavilu sjajne Venere koja je daleko sjajnija od najsjajnijih zvijezda stajaćica. Zato je dobro promatrati ih običnim dalekozorom. U istom vidnom polju dalekozora sada možemo vidjeti zajedno Veneru i zvjezdano jato. Dobro je potražiti tamnije mjesto, što dalje od rasvjetnih tijela. Ako imate prozor ili balkon koji gleda prema zapadu, onda će vam biti lako pogledati Veneru. Ostajte doma!”, napisao je Radonić za MOHO centar.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram