Povežite se s nama


Zaljubljenike u svemir i svemirska istraživanja, kao i ljubitelje znanstvene fantastike povezane sa svemirom, zasigurno će obradovati vijest da od danas, u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci, gostuje izložba „Povratak na Mjesec“. Autori izložbe su Tea Perinčić, Svetozar Nilović iz muzeja „Peek & Poke“ i Vera Ružić iz muzeja Historije Jugoslavije u Beogradu. Datum početka izložbe nije slučajno odabran jer je točno prije 56 godina, 12. travnja 1961. Jurij Gagarin poletio u Zemljinu orbitu u svemirskom brodu (kapsuli) Vostok 1, čime je postao prvi čovjek u svemiru. Tim je letom započeo svemirsku utrku koja je svoj vrhunac doživjela upravo spuštanjem na Mjesec lunarnog modula Apolla 11 „Orao“ koji je na mjesec doveo Neila Armstronga i Buzza Aldrina 21. srpnja 1969.

Ova izložba nastoji povećati interes mladih za istraživanje svemira kroz osnovno pitanje „Zašto povratak na Mjesec?“. Propituje, između ostalog, imamo li potrebe za ponovnim putovanjem na Mjesec, kao i na koji se način u današnje vrijeme razmišlja o svemiru, putovanjima i budućnosti. Jedan od ciljeva izložbe je i ispričati čim više o slavnim danima početka nape svemirske avanture, kao i iznova otkriti posjetiteljima koji je, gotovo specifičan, položaj imala Jugoslavija u to vrijeme kao jedina komunistička zemlja koja je imala pristup tadašnjem Apollo programu. Sam je Maršal Tito bio gost američkog predsjednika Nixona u kontroli leta u Houstonu i svemirskom centru Kennedy čime je postao jedini komunistički vođa koji je astronautima prije misije uputio poruku s dobrim željama. Na izložbi će između mnoštva eksponenata iz svemirske utrke biti izložen milijun dolara vrijedan kamen s Mjeseca kojeg je Američki predsjednik Richard Nixon darovao Titu tijekom njegova posjeta SAD-u 1973. godine.

U sklopu izložbe bit će predstavljena i replika računala kakvim su bili opremljeni moduli misije Apollo, koji su imali, za ono vrijeme golemih, a danas smiješnih, 80 kB memorije. Bit će tu i svemirsko odijelo, replika Luna 9 te niz drugih predmeta na razne načine povezanih s Mjesecom i putovanjem do njega.

Na izložbi će se naći i njemačka Enigma, slavni stroj za kodiranje i dekodiranje poruka iz Drugog svjetskog rata, čija vrijednost premašuje 300 tisuća eura. Ona je tu kao poveznica s dr. Wernher von Braunom, čuvenim njemačkim znanstvenikom, koji je razvio njemački program raketa V-1 i V-2 te je praktički otac letova u svemir budući da su i Amerikanci i Rusi svoje rakete nakon rata temeljili na njegovom dizajnu. Sam dr. von Braun kasnije u Sjedinjenim Državama nastavlja rad na razvoju raketa. Za NASA-u dr. von Braun razvija mnoštvo raketa uključujući i raketu Saturn V. koja je u sklopu programa Apollo dovela čovjeka na mjesec, a do današnjeg dana je najveća raketa koju je proizveo čovjek.

Svečano otvorenje izložbe je, danas 12. travnja 2017., u 19:30 sati.