Povežite se s namaUdruga Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula” u suradnji s International police Association – Sekcija Hrvatska i Alpinističkim klubom “Čopalj” već šesti put organizira “Velebitsko hodočašće zahvale Majci Božjoj”. Cilj projekta je prinošenje zahvalne svijeće u Svetište Majke Božje od Krasna u čast braniteljima i specijalcima koji su u Domovinskom ratu poginuli na Velebitu. Hodočašće dugo 250 kilometara započinje na Tulovim gredama 8. kolovoza i završava u Krasnu na blagdan Velike Gospe.

Povodom blagdana Velike Gospe 15. kolovoza USPDR “Ajkula” za članove Udruge i članove njihovih obitelji, prijatelje i partnere od 8. do 15. kolovoza organizira šesto zajedničko Velebitsko hodočašće hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i planinara visovima Velebita do Svetišta Majke Božje od Krasna. Tom će se prigodom u Krasnu prinijeti zahvalna svijeća koja se nosi duž cijelog Velebita.

Na konferenciji za medije u Informativnom centru Grada Rijeke Perica Prpić, predsjednik USPDR “Ajkula”, kazao je kako je iznimno ponosan što se ovaj projekt održava i šesti put. Dodao je kako je za ovakav pothvat potrebna tjelesna i psihička sprema, kao i znanje, u čemu im pomažu njihovi partneri, planinari iz AK „Čopalj“. Od samog početka etapu će pohoditi osam najspremnijih hodočasnika, a putem će im se pridružiti i drugi sudionici. Prijave za sudjelovanje u hodočašću još su otvorene.

Velebitsko hodočašće započelo je 2009. godine, a proteže se duž dionice koja je za vrijeme Domovinskog rata bila mjesto bojišnice. Manifestacijom se tako nastoji očuvati tradicija i sjećanje na ratne dane te mlađim naraštajima preniejti činjenice i istine o obrani domovine.

Prva etapa hodočašća započinje 8. kolovoza kod Tulovih greda na južnom dijelu Velebita, odnosno od crkve sv. Frane u Podpragu, gdje je spomen ploča s imenima 51 pripadnika hrvatskih oružanih snaga koji su poginuli na Velebitu u Domovinskom ratu od 1991.-1995. godine. Ovdje će se održati misno slavlje prije samog polaska.

Duž cijelog Velebita obići će se sve pozicije boravka vojnika u vrijeme Domovinskog rata i mjesta sa spomen-pločama poginulim pripadnicima Oružanih snaga RH i Specijalne jedinice policije Rijeka “Ajkula” – Marinu Jakominiću, Brunu Bolanči i Ivici Antončiću. Također se obilaze svi najviši vrhovi Velebita – Sveto brdo, Vaganjski vrh, Malovan, Visočica, Alan, Zavižan.

Završna etapa hodočašća je okupljanje u Krasnu, 15. kolovoza, za sve one koji će hodočastiti u Svetište Majke Božje od Krasna. Tu će biti održana svečana procesija i Sveta misa povodom blagdana Velike Gospe te prinošenju zahvalne svijeće članova USPDR “Ajkula” i IPA u Svetištu.

Vladimir Paušić, predsjednik AK „Čopalj”, rekao je kako uz emotivni predznak, hodočašće traži izuzetnu fizičku spremnost jer se radi o dionicima kojima treba hodati i do 12 sati, dok je Miljenko Vidak, predsjednik International police Association – Sekcija Hrvatska (IPA), organizacije čija je zadaća internacionalizacija istine o Domovinskom ratu, dodao kako će u samom hodočašću aktivno sudjelovati tri kluba – IPA PGŽ, IPA Zadar i IPA Lika, a ostali su pozvani da im se pridruže u Krasnu. 

Grad Rijeka