Povežite se s nama

Zamjenik župana Petar Mamula, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik HGK – ŽK Rijeka Vidoje Vujić sa suradnicima primili su jučer veleposlanicu Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj.E. Astrid Versto, kojoj je ovo bio prvi službeni posjet Rijeci.

U pratnji veleposlanice na primanju u sjedištu Primorsko-goranske županije bili su i počasna konzulica Kraljevine Norveške u Rijeci Loredana Frank Jerman te generalni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović. Uz gradonačelnika Obersnela, u ime Grada Rijeke norvešku je delegaciju pozdravio i pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, a u ime Primorsko-goranske županije pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić. Primanju je prisustvovao i predsjednik Odbora za međunarodnu i regionalnu suradnju Ivo Zrilić.

Norveškoj veleposlanici dobrodošlicu su poželjeli gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenik župana Petar Mamula ističući pritom dosadašnju dobru suradnju s Norveškom, posebno u sektoru brodogradnje, turizma i trgovine. Veleposlanicu su također upoznali s projektom Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 i izrazili nadu da će se projektu pridružiti i norveški gradovi, unatoč tome što Norveška službeno nije članica Europske unije.

„Župan Zlatko Komadina nedavno se vratio iz Osla gdje je promovirao zdravstveni turizam u Primorsko-goranskoj županiji te se nadam da ćemo s Norveškom ostvariti vrlo dobru suradnju u tom sektoru“, rekao je zamjenik župana Petar Mamula.

„Rijeku i Norvešku brodogradnja, kao jedna od najvažnijih gospodarskih grana, povezuje već jako dugo, i to putem suradnje s Brodogradilištem 3. maj u kojem su se radili brodovi za norvešku flotu“, istaknuo je gradonačelnik Obersnel.

Predsjednik HGK – ŽK Rijeka Vidoje Vujić rekao je da je gospodarska suradnja s Norveškom od izrazite važnosti za Hrvatsku jer je Norveška jedna od zemalja u koju se triput više proizvoda izvozi, nego uvozi. „Samo posljednji primjer dobre suradnje je činjenica da je naša tvrtka Navis Consult prošli tjedan ugovorila četiri nova ribarska broda za norvešku flotu, što su mediji u norveškoj jako dobro popratili“, istaknuo je Vujić.

Norveška veleposlanica Astrid Versto čestitala je Rijeci na osvajanju titule Europske prijestolnice kulture 2020 ističući da je to veliko postignuće koje će biti prilika za predstavljanje riječkog kulturnog nasljeđa, kao i njezine budućnosti. Naglasila je kako Hrvatska i Norveška imaju jako dobre političke veze, ali i kulturnu i gospodarsku suradnju.

„Trgovina i industrija stupovi su naše suradnje, a osim toga naše zemlje povezuje i duga pomorska tradicija“, rekla je veleposlanica Versto. Dodala je da je Hrvatska, s obzirom da ju je lani posjetilo oko 200.000 Norvežana i vrlo atraktivna turistička destinacija.

Tijekom boravka u Rijeci, veleposlanica će obići prostor Počasnog konzulata Kraljevine Norveške te će se susresti s predstavnicima Industrijske zone Bakar d.o.o.

Grad Rijeka