Povežite se s namaBorba za čelno mjesto u riječkoj gradskoj upravi polako se zahuktava. Do izbora je ostalo još pedesetak dana i sve političke opcije koje pretendiraju za mjesta u gradskom parlamentu i na ono najvažnije – gradonačelničku fotelju, rade punom parom. Nepoznanica više nema, kandidaturu za gradonačelnika Grada Rijeke najavili su dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel uz podršku koalicije SDP-HSU-IDS-PGS-SDSS, HDZ-ov Kristjan Staničić, HNS-ov Juraj Bukša, kao kandidat Liste za Rijeku pred birače izlazi Danko Švorinić, Andrej Briščik ispred koalicije Akcije mladih i Živog zida te nezavisni Goran Šišak, Miroslav Živaković, Marinko Koljanin i Hrvoje Burić. Preostaje prikupljanje potpisa i formalna kandidatura.

Ovih je dana duhove uzburkala prva predizborna anketa koju je provela ugledna zagrebačka tvrtka Promocija plus. Prema kuloarskim pričama, naručitelji ankete bili su nezavisni kandidat Hrvoje Burić i njegov kolega iz Liste za Rijeku Danko Švorinić. Istraživanje javnog mnijenja provela je i RTL televizija, a rezultati ovih dvaju istraživanja se praktički podudaraju.

Vojko Obersnel očekivano u vodstvu, ali…

Vojko Obersnel

Aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel prema objavljenim rezultatima istraživanja Promocija plusa može očekivati na pobjedu u prvom krugu. Od 600 anketiranih građana Grada Rijeke (istraživanje je provedeno od 19.-21. ožujka) njih 36.1 % zaokružilo bi ime dugovječnog Obija. Lista SDP-ove koalicije osvojila bi 37.7 % glasova što je vrlo znakovito. Rijetko kada se događa da lista osvoji više glasova od njezina kandidata za načelnika. Obersnel se za kandidaturu odlučio kako bi «vratio dug građanima i završio sve započete projekte.» Posebice se to odnosi na notorni autobusni kolodvor i projekt Europske prijestolnice kulture 2020. Nakon što je već četiri puta pobjeđivao, Obersnelu se smiješi peta izborna pobjeda. Raskid suradnje s dotada lojalnim partnerima iz HNS-a nadoknadio je vrlo neobičnom koalicijom s vječnim rivalima iz PGS-a. Vjetar u leđa bit će mu široka stranačka podrška i stabilno biračko tijelo opterećeno ideološkim predznacima. Međutim, to mu neće biti dovoljno da pobijedi u prvom krugu. Sve je više Obersnelovih kritičara i potencijalnih protukandidata.

Iz Obersnelovog stožera poručuju: «Desnica u Rijeci nikada nije imala podršku od 30 % pa neće imati ni sada. Iako nam rezultati ankete idu u prilog, oni nisu realni. SDP i partneri osvajaju preko 40 % glasova i na tome smo zahvalni našim građanima. Istaknuli smo 2020. godinu kao rok do kada ćemo realizirati sve što je Obersnel obećao i ovaj mandat bit će kruna njegove karijere. Rijeka se razvija i Rijeka napreduje kroz sve ove godine. Građani će to prepoznati. Očekujemo pobjedu Vojka Obersnela i naše liste.»

Za Hrvoja Burića čuli su svi

Hrvoje Burić

Na sveopće iznenađenje, bivši HDZ-ovac Hrvoje Burić osvojio bi 20.6 % glasova anketiranih. Još otkako je prošle godine napustio HDZ, Burić je sa svojom nezavisnom listom najavio pohod na Korzo 16. Izgleda da mu je principijelna kritika Obersnela donijela mnogo simpatija Riječana. Podsjetimo, Burić je prije četiri godine bio Obersnelov protukandidat u drugom krugu lokalnih izbora. Tada nije uspio, no vremena se mijenjaju. Burić je sveprisutan u medijima i najglasniji kritičar dugogodišnje vladavine Obersnela i SDP-a. Iako je prošle godine izašao iz HDZ-a, još uvijek ga birači najveće hrvatske stranke percipiraju kao «njihovog» kandidata. Skorašnja predizborna sučeljavanja, rječiti Burić nastojat će iskoristiti tako da sebe i svoju listu predstavi kao jedinu alternativu dosadašnjoj vlasti.

Kristjan Staničić se u utrku uključio prekasno

stanicic

Veliko iznenađenje priredila je vječna oporbena stranka u ‘gradu na Rječini’. Nakon što se u medijima spominjalo ime Ivana Kirina, Lucijana Vukelića i ostalih viđenih HDZ-ovaca, s Jadranskog je trga snažno odjeknula vijest da je relativno nepoznati Staničić HDZ-ov kandidat za riječkog gradonačelnika. Radi se o relativno novom imenu, bivšem predsjedniku uprave Liburnija riviera hotela. Kristjan Staničić prototip je modernog HDZ-ovca. Mlad, obrazovan, proeuropske orijentacije i posebice nekompromitiran. Iako nije bio «po guštu» lokalnih HDZ velmoža, novi vjetrovi koji pušu u stranci donijeli su i nove trendove. Najveći nedostatak mu je to što ga čak i članovi vlastite stranke smatraju nepoznanicom. Upravo je to razlog što je u objavljenoj anketi zauzeo tek treće mjesto s 12.6 %, kažu nam dobro upućeni izvori iz HDZ-a.

«Iako je u javnost izašao podatak da je Staničić treći, mi raspolažemo s informacijom da naš kandidat uživa podršku preko 20 % anketiranih građana Rijeke. Nije Burićeva anketa jedina. Mi smo s kampanjom tek krenuli i istina je da naši birači još nisu čuli za Kristjana. To ćemo, naravno, promijeniti i HDZ-ov kandidat će sigurno biti u drugom krugu s Obersnelom. Štoviše, mislimo da ga može i pobijediti jer Rijeka ne stagnira već nazaduje i građani to vide», dodaju HDZ-ovci.

Sudeći prema dosadašnjim rezultatima koje HDZ postiže u Rijeci, drugi krug je najbolje što HDZ-ov kandidat može postići na predstojećim izborima. Za nešto više potrebno je na vrijeme iznjedriti kvalitetnog kandidata i raditi na njegovoj prepoznatljivosti te konstruktivno kritizirati rad gradske uprave. Baš kao što je to učinio zagrebački HNS s Ankom Mrak Taritaš. Riječki HDZ se godinama bavio unutarstranačkim problemima i politikantstvom. Kristjan Staničić se u utrku za gradonačelnika uključio godinu dana prekasno.

Glasovi mladih i razočaranih – Briščiku

Alternativa za Rijeku odnosno koalicija Akcije mladih i Živog zida podržat će Andreja Briščika kao kandidata za gradonačelnika. Predizborna anketa daje mu 6 % glasova što će biti odlična polazišna točka za kampanju. Briščik očekuje protestne glasove kakvih zasigurno ne manjka, a biračko tijelo bit će mu ponajviše mladi i razočarani stanjem u državi. Ipak, dobar rezultat mogao bi izostati prvenstveno zbog činjenice da je beznađe najviše zahvatilo upravo te skupine na koje Briščik i «alternativci» ciljaju – mlade i razočarane. Oni najčešće na izbore – ne izlaze.

Nakon pregovora s Lučinom i Barić, HNS-ovci istaknuli Bukšu

buksa-hns

Mjesecima se «šuškalo» o kandidaturi bivšeg rektora riječkog Sveučilišta Pere Lučina za gradonačelnika. Javnost i mediji već su nagađali o velikoj pobjedi HNS-ovca Lučina, a on se vrlo brzo ogradio od kandidature. Potom je HNS-ov stranački vrh pregovarao s profesoricom ustavnog prava Sanjom Barić koju su htjeli promovirati u svog kandidata, a nakon što je i Barić otklonila tu mogućnost, jedini izbor ostao je njihov predsjednik gradske organizacije Juraj Bukša. Rezultat od 5.7 % anketiranih nije ono čemu su se u HNS-u nadali. Međutim u HNS-u ističu kako Bukša do sada nije imao nikakvu kampanju i da će njegov rezultat biti mnogo bolji nego što ankete predviđaju. Štoviše, najavljuju njegov plasman u drugi krug. Bukša je prilično nepoznat široj javnosti, međutim u svom političkom radu pokazao se kao političar sa stavom. Njegovim se dolaskom na mjesto predsjednika gradske organizacije, riječki HNS profilirao kao najžešća oporba. Iako su formalno u koaliciji, HNS-ovci su se u nekoliko navrata istaknuli u kritici Obersnelova režima. «Slučaj Energo» i «Slučaj Benac» javnosti su najpoznatiji slučajevi u kojima je HNS (napokon) pokazao da ih zanima dobrobit grada koji teče.

Švorinić se sam eliminirao iz ozbiljne utrke

Nakon što je neko vrijeme njegova Lista za Rijeku pregovarala s SDP-om o mogućoj koaliciji na predstojećim lokalnim izborima, Švorinić se odlučio na samostalni izlazak. Pravdao je to programskim razlikama, no izglednije je da za sebe nije uspio dogovoriti mjesto zamjenika gradonačelnika ili neku drugu značajnu funkciju. Samim pregovorima s dotad žestokim protivnicima sam je sebe eliminirao iz ozbiljne izborne utrke. Njegov maksimum ostaje 6.3 % koliko mu daju ankete.

Koljanin i Živaković se nećkaju, Šišak bez izgleda

Poznati sportski djelatnik Marinko Koljanin istaknuo je svoju kandidaturu, dobio podršku HSS-a i skočio na 6.6. % podrške. Prema najnovijim informacijama koje kolaju Rijekom, on je ipak prilično blizu davanju podrške nekom drugom kandidatu.

Živaković je u javnost izašao s nekoliko tematskih pressica, no u posljednje vrijeme nije u žiži javnosti pa se spekulira da je odustao od kandidature. Goran Šišak pak prema anketiranima nema nikakve izglede. Posljednja dvojica teško da će uspjeti skupiti potpise za kandidaturu.

Birači će na biralištima 21. svibnja odlučiti tko će zastupati njihove interese naredne četiri godine. Nikad više potencijalnih kandidata za riječkog gradonačelnika mogli bi razbiti još jedan mit na političkoj sceni. Slaba izlaznost na lokalnim izborima već je godinama najveća boljka riječke demokracije. Veliki broj kandidata i pluralizam mišljenja mogli bi biti razlog da će Riječani na birališta u velikom broju. Ovoga puta Riječani ne mogu reći da nemaju izbora. Vojko Obersnel prvi je favorit imaginarnih kladionica, drugi krug je najrealniji ishod, a tko će u njemu sudjelovati najveća je nepoznanica. Mnogi Riječani žale što HNS-ovci nisu uspjeli nagovoriti Peru Lučina da se konfrontira Obersnelu. Rezultat tog dvoboja nitko ne bi mogao predvidjeti.