Povežite se s nama

Vijesti

Veliki interes srednjoškolaca za Dan otvorenih vrata Policijske akademije u Rijeci

Objavljeno

na

U sportskoj dvorani Centra Zamet u Rijeci danas je po drugi put održan Dan otvorenih vrata Policijske akademije i Policijske uprave primorsko-goranske. Ova aktivnost organizirana je u cilju privlačenja i poticanja što većeg broja zainteresiranih  kandidata za upis kandidata u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2019./2020.

U sklopu programa održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i voditeljica Policijske škole „Josip Jović“ Renata Odeljan.

Načelnik Dizdar tom prigodom istaknuo je kako se ovim programom nastavlja suradnja s Policijskom akademijom s ciljem privlačenja što većeg broja mladih osoba u sustav policije. Dodao je pritom da je to prilika svim kandidatima koji se prijave na natječaj da se razvijaju u profesionalnoj i odgovornoj karijeri policajca i to u različitim smjerovima. Prošle godine primjerice  prijavilo se 25 kandidata s područja PGŽ-a koji su u procesu školovanja te će po završetku biti raspoređeni na različitim radnim mjestima policijskih službenika u PU primorsko-goranskoj.

Predstavljajući program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka načelnik Dubravko Novak govorio je o elementima natječaja i drugim programima koje Policijska akademija provodi te pozvao maturante i ostale mlade zainteresirane osobe da se jave na natječaj i pridruže policiji.

Voditeljica Odeljan osvrnula se na kriterije upisa naglasivši da kandidati moraju zadovoljiti psihičku, tjelesnu i zdravstvenu sposobnost, propisanu razinu motoričkih sposobnosti, ali i biti dostojni obavljati policijsku službu, kao što ne smiju biti ni članovi političke stranke. Uz to je navela i sve pogodnosti koje polaznici imaju tijekom školovanja (osiguran smještaj, hrana, udžbenici i novčana mjesečna naknada od 700 kuna). Polaznici koji uspješno završe program obrazovanja od 12 mjeseci, bit će raspoređeni u ustrojstvenim jedinicama Ministarstva unutarnjih poslova sukladno potrebama službe. Nakon završetka vježbeničkog staža od šest mjeseci, kandidati će potpisati ugovor s MUP-om o obvezi rada u policiji najmanje pet godina.

Po završetku konferencije nastavio se program u sportskoj dvorani za nekoliko stotina učenika četvrtih razreda srednjih škola, kao i osnovnih škola iz Rijeke i Opatije u pratnji svojih nastavnika.  Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske učenicima i gostima su demonstrirali praktična znanja i vještine koje se stječu školovanjem te usavršavaju tijekom rada na raznim policijskim poslovima, a njihove izvedbe popraćene su glasnim pljeskom prisutnih. Tako su „demo timovi“ policijskih službenika interventne i temeljne policije pokazali primjenu policijskih ovlasti, pravilno korištenje i rukovanje vatrenim oružjem te na veliko zadovoljstvo posjetitelja demonstriran je i rad policijskog psa za otkrivanje eksploziva. U programu je učenicima omogućena i provjera razine tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u Policijsku školu.

Najveće zanimanje učenici su pokazali za opremu i naoružanje specijalne i interventne policije, a sa zadovoljstvom su razgledali i isprobali opremu i uređaje koje u svom radu koristi prometna, granična, pomorska i aerodromska policija te policijski službenici protueksplozijske zaštite. Veliku zainteresiranost su učenici pokazali i za izložene predmete iz  postava Muzeja policije.

Tako su svi prisutni mogli „uživo“ vidjeti uređaje za mjerenje brzine i  provjeru alkoholiziranosti, razne uređaje i detektore metala i sumnjivih predmeta, termovizijsku kameru i drugu opremu. Izložena oprema i tehnika praćena je prigodnim video projekcijama policijskih poslova granične, pomorske policije i sudjelovanja u međunarodnim misijama.

Na platou ispred sportske dvorane izložena su policijska vozila: „marica“, presretač, kombi vozilo za očevide i policijski motocikl, kao i brojna kriminalistička oprema i tehnika poput opreme za izuzimanje raznih vrsta tragova i druge opreme koja se koristi prilikom obavljanja očevida, dok su na info-punktu svi učenici i gosti mogli dobiti informacije o mjerama samozaštite i prevenciji kažnjivih radnji.

Današnje događanje imalo je za cilj zainteresirati i potaknuti mlade ljude do 28 godine starosti, hrvatske državljane sa završenom srednjom četverogodišnjom školom da za svoj poziv izaberu zanimanje policajca/policajke. Bila je to k tome još jedna prilika za razvijanje međusobnog povjerenja između policije i građana i za bolje upoznavanje  rada policije.

Svi zainteresirani više informacija o raspisanom Natječaju za zanimanje policajac/policajka u 2019/2020.  mogu pronaći na internet stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, policijskih uprava, na Facebooku Policijske akademije, kao i u nadležnim uredima Zavoda za zapošljavanje.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram