Povežite se s namaKroz čitavu jesen prošle godine u opatijskim političkim kuloarima moglo se čuti kako Ivo Dujmić na nadolazećim lokalnim izborima neće po treći put biti kandidat SDP-a, a to je na samom koncu 2016. godine postalo i službeno nakon što su članovi Gradskog odbora SDP-a Opatije odabrali Fernanda Kirigina kao svog kandidata.

Dujmić je uskoro nakon toga napustio SDP i najavio kako svejedno izlazi na izbore, ali ovog puta kao nezavisni kandidat. Sve to rezultirat će iznimno zanimljivom predizbornom kampanjom koja se polako zahuktava, a upravo to je i bio povod da portal Fiuman.hr početkom ovog tjedna razgovara i s Dujmićem i s Kiriginom.

Još uvijek aktualni gradonačelnik jednog od najbogatijih gradova u Hrvatskoj, Ivo Dujmić, uvjeren je kako će i ovog puta dobiti podršku građana, a mi smo doznali na kojim projektima i temama planira raditi tijekom te nove četiri godine, ukoliko ostane u gradonačelničkoj fotelji.


U subotu, 11. veljače, u 08:00h bit će objavljen i intervju sa SDP-ovim kandidatom za gradonačelnika Opatije, Fernandom Kiriginom.


Gospodine Dujmić, zbog čega ste se odlučili nakon dva odrađena mandata upustiti u utrku za treći, naročito nakon što se shvatili da nećete imati podršku svoje stranke?

“Želim dobro svom gradu. Puno toga smo napravili u proteklih osam godina, ali ostalo je još stvari za napraviti.  Opatija mora nastaviti ići naprijed i za to je potrebno iskustvo, vizija, snaga i odlučnost da se zacrtano i ostvari.

Odluku o trećem mandatu donio sam prije ovih događanja u GO SDP Opatija, te sam za to i dobio podršku Županijskog SDP-a i predsjednika Komadine. Smatrali smo kako je, uz sve rezultate koje sam ostvario  i podršku građana koju imam, normalno da povedem stranku u novu pobjedu. SDP u Opatiji u mom mandatu, gdje sam na zadnjim izborima bio nositelj liste, nikad nije bio jači nego što je bio u ovom sazivu jer ima gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i pet vijećnika s liste SDP-a.

Članovi gradskog odbora stranke do zadnjeg trena nisu rekli da mi ne daju podršku, već su imali igrokaz otvaranja kandidature s pitanjem: “Tko želi biti gradonačelnik?” Tada sam predložio da članstvo tajnim glasovanjem donese odluka o kandidatu, što, naravno, nije prihvaćeno jer su pojedinci privatizirali stranku za svoje interese U SDP-u nema otvorenog dijaloga, članstvo je nezadovoljno, a prema vani se prikazuje zajedništvo. Nakon što sam javno obznanio svoju odluku o izlasku iz stranke i samostalnoj kandidaturi, svakodnevno dobivam poruke podrške građana i svojih bivših kolega iz stranke.”

Niste li zapravo sami krivi za ovakvu situaciju zbog svoje odluke da napustite čelno mjesto SDP-a Opatija? Žalite li danas zbog tog poteza?

“Nimalo ne žalim zbog te odluke jer sam imao više vremena za bavljenje razvojnim projektima grada i rješavanja stvarnih problema naših građana. Ujedno sam bio i član Predsjedništva SDP-a Primorsko-goranske županije te koordinator stranke za cijelu Liburniju.”

Koliko ste zadovoljni radom svog zamjenika Fernanda Kirigina u protekle četiri godine? Bili ste nedavno rekli kako smatrate on još uvijek nije spreman “naslijediti” Vas na gradonačelničkoj poziciji. Zbog čega tako mislite?

“Moj zamjenik najviše se bavio Sportskim savezom, čiji je ujedno i predsjednik, a obavljao je i dio gradskih protokolarnih obveza. No kod konkretnih zadataka i odluka koje je trebalo donijeti sve je vraćao meni kako se ne bi nikome zamjerio. Smatram kako se bez preuzimanja odgovornosti i proaktivnosti ne može voditi Grad i zbog toga mislim da gospodin Kirigin nije spreman početi samostalno donositi važne odluke.

Dosadašnje iskustvo i rezultati govore mi kako je teško voditi Grad bez hrabrosti, iskustva, vizije, ali i brzine i operativnosti. Odluke koje donosimo često nisu lake, a pri tome treba voditi i računa o tome da one budu temeljene  na interesu građana, a ne lažnih i nerealnih obećanja. Treba biti iskren, ne smije biti ničija marioneta jer gradonačelnik sam odgovara za svoje postupke i odluke.”

Smatrate li da Grad Opatija ima previše zaposlenih? Hoćete li taj broj reducirati ili nastaviti povećavati? Hoće li svi aktualni pročelnici imati vašu podršku ili se mogu očekivati određene promjene?

“Grad Opatija ima značajan proračun, a tijekom moja dva mandata realizirano je puno projekata, dok ih je trenutno dosta u pripremnoj fazi.  Dakle posla ima i previše, stoga moram reći da se u našoj gradskoj upravi radi kvalitetno i marljivo, za što Grad dobiva najveće ocjene i niz priznanja. Ono na što sam posebno ponosan je i činjenica da je u gradskoj administraciji zaposleno dosta kvalificiranih i kvalitetnih mladih ljudi te ćemo i dalje nastaviti raditi na poboljšanju učinkovitosti gradske administracije.”

Kakav vam je plan za parking u Opatiji? Sljedeće godine ističe ugovor s tvrtkom Liburnija parking.

“Činjenica je da svakim danom imamo sve više negodovanja kako domaćih stanovnika tako i stranih gostiju i medija. Moj je stav od početka bio jasan: parking se nije smjelo dati u koncesiju, već parkingom treba upravljati gradska tvrtka. Grad će imati financijsku korist, zadovoljne građane i goste. Vodit će se računa da cijena bude prihvatljiva, a vikendi će biti bez naplate izvan glavnih turističkih mjeseci. Omogućit ćemo povlaštene parkirne karte građanima Opatije u blizini  njihovih domova i jedan sat besplatnog parkinga za sve građane s prebivalištem na području grada za obavljanje dnevnih aktivnosti. Također, gradska tvrtka izgradit će garažu Gorovo s 260 parkirnih mjesta u neposrednoj blizini novog KTC-a.”

dujmic2

Nerijetko se među djelatnicima gradskih ustanova i tvrtki mogu čuti pritužbe kako nedostaje suradnje između njih samih. Moglo bi se čak navesti i više situacija u kojima skoro pa da opstruiraju jedni druge… Što mislite o tome?

“Nažalost, u nekoliko situacija smo imali loše iskustvo s komunikacijom i suradnjom među radnicima gradskih ustanova i tvrtki, no dajemo sve od sebe da se to nerazumijevanje i manjak komunikacije prevaziđu, a sve na dobrobit našeg grada i građana. Ukoliko neki od njih idu toliko daleko da čak opstruiraju rad jedni drugih, poručujem im da time prije svega opstruiraju razvoj naše Opatije i da interes građana mora biti važniji od osobnih neslaganja.”

Festival Opatija jedna je od gorućih tema posljednjih mjeseci u Opatiji. Ima li Rajna Miloš Vaše povjerenje i podršku, što mislite o njezinom radu tijekom protekle godine? Da je odluka isključivo na Vama, da li bi ona i dalje bila na čelu Festivala Opatije?

“Rad Rajne Miloš nemojmo promatrati samo kroz posljednjih godinu dana. Kulturno-umjetnički doprinos gđe. Rajne Miloš našem gradu je nemjerljiv. Ipak mišljenja sam da moramo biti ukorak s vremenom i osvježiti ponudu pogotovo u zabavnom dijelu, koji nije bio dovoljno zastupljen.

Festival će uskoro dobiti novog ravnatelja, otvara se KTC  i predstoji puno posla gdje gđa. Miloš može dati svoj doprinos, ukoliko to naravno želi. Uskoro će biti izabran i novi ravnatelj Festivala Opatije s kojim će gđa. Miloš moći kvalitetno surađivati kako bi Opatija dobila adekvatnu ponudu kulturnih i zabavnih manifestacija. U tome će novi ravnatelj imati moju punu podršku.”

Zasigurno znate tko su kandidati za novog ravnatelja Festivala Opatije. Ima li netko od njih već sad podršku još uvijek aktualnog gradonačelnika? U kojem smjeru očekujete da će novi ravnatelj Festivala Opatija raditi?

“Prošli petak obavljeni su razgovori s tri prijavljena kandidata i sada očekujem prijedlog Upravnog vijeća, nakon čega ću donijeti odluku. Novi ravnatelj najprije treba otkloniti nedostatke u pripremi godišnjih programa, za što će ove godine imati malo vremena a svakako će mu trebati podrška svih nas u destinaciji.”

Natkrivanje Ljetne pozornice tema je već gotovo deset godina, ako ne i dulje. Trenutno posljednjih godina o tome doduše nema konkretnijih informacija. Planirate li raditi na tom projektu?

“Projekt natkrivanja Ljetne pozornice napravljen je na osnovu raspisanog natječaja i predstavljen građanima. Budući da je to velika investicija, pripremili smo svu potrebnu dokumentaciju za financiranje iz Europskih fondova, te se trenutno čeka mogućnost apliciranja.”

Gradnja Kulturno-turističkog centra u Opatiji je prema nekima bila nepotrebna odluka i veliki trošak. Smatrate li da će taj objekt biti isplativ za Opatiju i donijeti mu dovoljnu korist s obzirom na cijenu?

“Naslušao sam se takvih razmišljanja i kod izgradnje Sportske dvorane Marino Cvetković, a danas je ponos Grada i omogućuje nam niz drugih manifestacija koje dovode goste i pune opatijske hotele, da ne govorim što su dobili naši sportaši.

Kulturu ponekad treba promatrati i izvan ekonomske perspektive. Riječ je o polivalentnom objektu koji građanima osigurava kino program, kazališne predstave, koncerte i slične kulturne manifestacije. Radovi su pri kraju – bit će “dani otvorenih vrata” kada će svi koji to žele moći razgledati ovu novu gradsku investiciju i osobno se uvjeriti što smo time dobili, siguran sam da nakon toga neće biti pritužbi. Osim toga, sportaši su se u posljednje vrijeme često žalili da im je dvorana Marino Cvetković zauzeta zbog ne-sportskih manifestacija koje su se u njoj održavale. Izgradnjom KTC-a to neće biti slučaj i dvoranu ostavljamo prvenstveno za sportska događanja.

Ovdje posebno napominjem kako u sklopu KTC-a nažalost nije bilo moguće izgraditi podzemnu garažu, već je ista predviđena u neposrednoj blizini, na lokaciji Gorovo. Projekt je gotov i garaža će imati 260 parkirnih mjesta.”

Može se čuti kako se mnogi Opatijci, naročito oni nešto stariji, žale zbog ukidanja City Busa. Nisu posve zadovoljni Autotrolejom koji je preuzeo dio njihovih linija. Planirate li vratiti City Bus ili uvesti neke druge promjene na polju javnog prijevoza?

“Imali smo dva prijevoznika – Autotrans i Autotrolej, za to smo iz proračuna izdvajali preko 4 milijuna kuna. Zadržali smo jednog prijevoznika i povećali linije prema iskazanim potrebama građana, a uskoro na inicijativu mladih uvodimo noćne linije.

Vodimo računa i o povezivanju lokacija budućeg Dječjeg vrtića na Punta Kolovi i budućeg  Doma zdravlja, a pripremamo iznenađenje za domaće i turiste, atraktivno prijevozno sredstvo. O tome ćete moći čuti u predstavljanju našeg izbornog programa. Građanima i našim gostima će se jako svidjeti.”

Smatrate li da hotelijeri koji su u Opatiji, naročito oni veći, rade dovoljno za unaprjeđenje destinacije? Mnogi često ističu kao primjer neke hotelske kuće iz Istre koje primjerice milijune kuna ulažu samo u potpore manifestacijama koje se tamo održavaju, dok u Opatiji to, nažalost, baš i nije slučaj.

“Svaka čast našim hotelijerima koji ulažu, grade i obnavljaju kapacitete i tako nam podižu destinaciju te se aktivno uključuju i organiziraju manifestacije. Znamo da u Istri ima bogatih kompanija koje izdašno financiraju manifestacije, no mi takvih u gradu nemamo. No, držim da se kvalitetnom komunikacijom i suradnjom mogu postići pomaci u tom smjeru.”

dujmic

Ima li gradski list Opatija budućnost? Činjenica je da vrijeme sve više gazi tiskane medije. Je li vrijeme da se tih 300-tinjak tisuća kuna godišnje možda uloži u neke modernije medije?

“Gradski list Opatija ima svoju budućnost i dat ćemo sve od sebe da ostane održiv i u korak s vremenom. List izlazi već 20 godina i odlično je prihvaćen među našim građanima, koji vole u rukama držati primjerak tiskanog medija, unatoč sve većim utjecajem novih medija.”

Nedavno je na jednom portalu objavljeno pismo čiji je autor anoniman, a u njemu se navode razne informacije o članovima gradskog odbora SDP-a Opatije. Neki kažu da je autor tog pisma zasigurno netko Vama blizak? Što mislite o tom pismu i znate li tko je njegov autor?

“Pročitao sam pismo, i zaista ne znam tko je autor, kao ni to zbog čega mislite da je to netko meni blizak. Javna je tajna da ima nezadovoljnih članova stranke koji su dobro upućeni u stanje unutar Gradskog odbora SDP-a Opatija, stoga nije iznenađenje da neki od njih i javno progovore.”

Jesu li Opatiji potrebna dva zamjenika gradonačelnika, pogotovo u situaciji kad oni zapravo nemaju praktički nikakve ovlasti. Godišnji trošak ipak nije mali…

“Opatiji nisu potrebna dva zamjenika, a dovoljan bi bio jedan, koji bi mijenjao gradonačelnika u slučaju odsutnosti. Sadašnji Zakon predviđa dva zamjenika, no to ne znači da svi moraju obavljati funkciju profesionalno, već mogu biti  volonteri ili raditi skraćeno radno vrijeme.”

Kad ćemo doznati imenom i prezimenom tko će uopće biti vaši zamjenici? Kako napreduju pregovori s potencijalnim koalicijskim partnerima?

“Još je dugo do izbora, ima vremena za objavu imena. U protekla dva mandata, vodio sam grad partnerski i u skladu s interesima građana Opatije i na taj način planiram i dalje raditi. Svaki dan pričam s mojim sugrađanima, prepoznaju dosadašnje projekte i podržavaju me za nastavak razvoja naše Opatije.”

Određeni politički analitičari očekuju kako bi Vi i Kirigin trebali proći u drugi krug, a tamo će biti presudan svaki glas. Čiju podršku očekujete u tom drugom krugu, a možda je nećete imati toliko istaknutu u prvom krugu? Računate li možda na potporu HDZ-a?

“Ne opterećujem se ni HDZ-om ni SDP-om, jer  sam na izborima 2013. godine dobio 682 glasa više od liste moje tadašnje stranke. Za mene su glasali građani neovisno o politici i političkom opredjeljenju,  vodeći se samo rezultatima koje sam u prethodnom mandatu ostvario.”

Što mislite o ponudi SDP-a Opatije da se ne upuštate u utrku za treći mandat, već da budete Kiriginov savjetnik? Neki su tu ponudu prokomentirali na način da je SDP zapravo pokušao gradskim novcem kupiti “mir u kući” i slobodan put do pobjede na izborima? Ta savjetnička plaća sigurno ne bi bila mala…

“S pojedincima iz SDP-a i njihovim ponudama jednostavno se više ne želim baviti, već isključivo budućim opatijskim projektima. Položit ću račune svoga mandata jedino svojim sugrađanima jer je njihovo mišljenje jedino mjerilo kvalitete mog rada u proteklih osam godina.”

Jeste li bili u kontaktu nakon napuštanja SDP-a s nekim od čelnika stranke? Znate li što o situaciji u Opatiji misli primjerice Bernardić? Jeste li možda očekivali da će on ili Komadina se na neki način ipak umiješati u odluku o kandidatu SDP-a za opatijskog gradonačelnika?

S Bernardićem nisam bio u kontaktu, a s Komadinom sam i dalje u dobrim odnosima, što je logično nakon naše odlične dugogodišnje suradnje. Bio sam jedan od rijetkih koji su ga javno podržali i stali na njegovu stranu kad se kandidirao za predsjednika stranke, što su mi pojedinci i zamjerili. Ali ja sam takav, otvoren i javno iznosim svoj stav.

Imao sam podršku Komadine i predsjedništva SDP-a PGŽ za treći mandat, bez te podrške naravno da se ne bih bio kandidirao. Razumijem da je Komadina morao podržati odluku Gradskog odbora, ali ih je jednako tako javno upozorio da će snositi posljedice.”

Tri odluke zbog kojih žalite tijekom posljednje četiri godine?

“Iza svake svoje odluke stojim ali evo žalim što s nadležnim službama nisam uspio riješiti pomorsko dobro na Slatini i Pančeri, ostao je samo manji dio koji koči i koji bi trebao biti uskoro riješen. Želim i da se projekti nešto brže pripremaju, ali to ne zavisi samo od gradskih službi.”

Tri najbitnije točke na kojima ćete temeljiti svoj program i loviti pobjedu?

“Kao što sam prethodno spomenuo, jedan od važnijih projekata je svakako Plaža Slatina i Pančera. Riječ je o turističkom resursu od vitalnog značaja za Opatiju.

Drugo važno pitanje je parking u Opatiji, za koji smatram da obavezno mora prijeći pod upravljanje gradske tvrtke odmah po završetku koncesije, i nikakve druge kombinacije ne dolaze u obzir. Također nastavit ćemo graditi nove manje parkirne površine na gradskom zemljištu, a za početak novog mandata ide izgradnja garaže Gorovo, koja je bitna zbog blizine novog KTC-a.

Važnim smatram i povratak velikih manifestacija i pri tom ne mislim samo na one zabavnog karaktera, već i na kulturne, sportske i kongresne, uz naglasak na razvoju ponude noćnog života. Prvi korak u vezi uvođenja noćnih linija već smo napravili. Ovdje moram posebno istaknuti suradnju grada i privatnog sektora čiji je rezultat protekli Advent kojeg su organizirali i proveli u djelo moji suradnici.

Važno je istaknuti kako imam još projektnih prijedloga koje će povećati turističku valorizaciju Opatije i polako joj vratiti stari sjaj, pri čemu neće biti novih financijskih opterećenja za građane. Građani mogu biti sigurni da ću u tome uspjeti,  moji dosadašnji rezultati to potvrđuju”, rekao je Dujmić.