Povežite se s namaLokalni izbori u Opatiji ovog svibnja mogli bi biti daleko zanimljiviji i neizvjesniji nego ikad prije. Dva glavna kandidata su Ivo Dujmić i Fernando Kirigin, aktualni gradonačelnik i njegov zamjenik, oboje sve donedavno članovi SDP-a.

Nakon što je Gradski odbor SDP-a Opatija odlučio na nadolazećim izborima kao svog kandidata istaknuti Kirigina, a ne aktualnog gradonačelnika, Dujmić je napustio stranku i najavio izlazak kao samostalni kandidat.

Tko god pobijedio na izborima, gradonačelnika očekuje ogroman posao tijekom iduće četiri godine. Opatijci od njega ne samo da će očekivati zadržavanje dosadašnjeg relativno visokog standarda, nego i njegovo daljnje dizanje uz razvoj određenih strateših projekata. Zbog svega toga razgovarali smo s obojicom najpopularnijih kandidata kako bismo doznali njihovo razmišljanje i planove o nekim važnim pitanjima, kako za same stanovnike Opatije, tako i za njihove brojne goste.

Gospodine Kirigin, što je presudilo u donošenju odluke da se kandidirate za gradonačelnika Opatije?

“Prije svega presudio je dogovor od prije četiri godine unutar naše stranke, ali i spoznaja da sam spreman preuzeti tu odgovornost, da mogu i da imam što dati svome gradu i građanima.”

Koliko ste zadovoljni radom gradonačelnika Dujmića u protekle četiri godine?

“Kolegi Dujmiću uvijek sam bio lojalan, baš kao i svi vijećnici koalicije na čelu sa SDP-om. Zadovoljan sam jer je naša koalicija realizirala većinu predizbornih obećanja danih 2013. godine, pogotovo na planu izgradnje infrastrukturnih objekata.”

Možete li istaknuti neke loše Dujmićeve poteze i poteze kojima ste se možda usprotivili? Barem interno…

“To će ostati interno. Ipak ćemo mi biti konkurenti na predstojećim izborima za gradonačelnika, a zalagat ću se da ne bude udaraca „ispod pojasa“ sa čime je, nažalost, suprotna strana već počela.”

Smatrate li da Grad Opatija ima previše zaposlenih? Hoćete li taj broj reducirati ili nastaviti povećavati?

“Smatram da nije presudan broj zaposlenih, već njihova efikasnost. A na efikasnosti ozbiljno planiram poraditi.”

Kao zamjenik gradonačelnika ste, pretpostavljam, i sami u više navrata posljednjih godina bili nezadovoljni radom nekih dijelova gradske uprave? Hoće li svi aktualni pročelnici imati vašu podršku ili se mogu očekivati određene promjene?

“Treba znati što kažu zakonski propisi i kolike su mogućnosti gradonačelnika da nešto mijenja po tom pitanju. Naravno, iz dosadašnjeg iskustva imam mišljenje o sposobnostima i rezultatima rada pojedinih pročelnika i ta će mi spoznaja biti polazna točka u budućim odlukama. No, svakako, kao budući gradonačelnik, ne namjeravam u medijima polemizirati o radu ljudi zaposlenih u gradskoj upravi.”

Kakav vam je plan za parking u Opatiji? Sljedeće godine ističe ugovor s tvrtkom Liburnija parking.

“Parkirna politika će sigurno biti jedan od mojih prioriteta kada preuzmem vođenje grada. Znam koliko to muči Opatijke i Opatijce. Početkom 2018. godine tvrtki koja upravlja najvećim dijelom opatijskog parkirnog prostora ističe ugovor o koncesiji. To je prilika da se redefiniraju uvjeti koji će zadovoljiti prvenstveno potrebe naših građana i privrede i otkloniti postojeće nezadovoljstvo te privući veći broj dolazaka u centar grada. Više o tome ne bih govorio jer naš prijedlog konačnog rješenja, koje će biti najbolje za građane, želimo usuglasiti s koalicijskim partnerima s kojima još pregovaramo.”

Nerijetko se među djelatnicima gradskih ustanova i tvrtki mogu čuti pritužbe kako nedostaje suradnje između njih samih. Moglo bi se čak navesti i više situacija u kojima skoro pa da opstruiraju jedni druge… Što mislite o tome?

“Ne znam za takve dramatične primjere. Istina je, međutim, da suradnje i zajedništva svih subjekata koji sudjeluju u životu grada nikada nije dovoljno. To ovisi o ljudima koji rade u tim ustanovama i tvrtkama, ali još više o organizaciji života u gradu. Uvjeren sam kako se na tom planu brzo i lako mogu napraviti veliki iskoraci k većoj sinergiji svih subjekata. Cilj svih zaposlenih u gradskoj upravi mora biti samo jedan – dobrobit svih naših građana. Dakle, rad za opće dobro i u općem interesu. Tu nikakva opstruiranja ne dolaze u obzir. Ponovit ću da ozbiljno planiram poraditi na efikasnosti.”

Festival Opatija jedna je od gorućih tema posljednjih mjeseci u Opatiji. Ima li Rajna Miloš Vaše povjerenje i podršku, što mislite o njezinom radu tijekom protekle godine? Da je odluka na Vama, da li bi ona i dalje bila na čelu Festivala Opatije?

“Rajni Miloš ne treba moje povjerenje i podrška, jer je ona sama odlučila podnijeti ostavku na mjesto ravnateljice Festivala Opatija, a meni ne preostaje drugo nego da to poštujem. Ono što mogu reći jest da, bez obzira na možda nešto slabije rezultate protekle sezone, cijenim njen rad i duboki trag koji je ostavila u opatijskom kulturnom životu.”

Vjerojatno ste čuli tko su kandidati za novog ravnatelja Festivala Opatije. Ima li netko od njih podršku SDP-a Opatija? U kojem smjeru očekujete da će novi ravnatelj Festivala Opatija raditi?

“Ravnatelja Festivala Opatija bira Upravno vijeće na prijedlog gradonačelnika. Dakle, nitko ništa ne mora pitati SDP. Pred novim će ravnateljem biti veliki izazovi, prije svega organizacija programa i vođenje KTC-a. Jako bih volio da za ravnatelja bude izabrana osoba koja će se znati dobro nositi s tim zadacima, osoba koja će znati povezati Festival s ostalim subjektima u kulturnom i zabavnom životu Opatije. O imenima ne bi govorio, budući da nisam u timu koji vodi razgovore s kandidatima, ali se nadam da će biti izabrana osoba s najboljim referencama.”

kirigin3

Natkrivanje Ljetne pozornice tema je već gotovo deset godina, ako ne i dulje. Trenutno posljednjih godina o tome doduše nema konkretnijih informacija. Planirate li raditi na tom projektu?

“Za projekt natkrivanja Ljetne pozornice imamo lokacijsku dozvolu, glavni projekt i pravomoćnu građevinsku dozvolu. Nedostaje nam još izvedbeni projekt i normalno, realizacija odnosno izgradnja. Proračun bi teško podnio takvu investiciju pa ćemo, unatoč visokom indeksu razvijenosti Grada Opatije, nastaviti tražiti izvore financiranja na drugim mjestima, kao što su, primjerice, fondovi EU. Upravo radi ovog projekta i svih ostalih projekata koje planiramo realizirati, formirat ću tim koji će se baviti EU fondovima i iznalaženjem ostalih mogućnosti dobivanja bespovratnih sredstava, kako bi se gradski Proračun što manje financijski opterećivao.”

Gradnja Kulturno-turističkog centra u Opatiji je prema nekima bila nepotrebna odluka i veliki trošak. Smatrate li da će taj objekt biti isplativ za Opatiju i donijeti mu dovoljnu korist s obzirom na cijenu?

“Prvo, treba podsjetiti da je KTC dio našeg predizbornog programa s kojim smo dobili izbore 2013. godine, što znači da ima podršku većine građana. Od kakve će on koristi biti za Opatiju, prije svega ovisi o načinu na koji će se njime gospodariti, kako će se njime upravljati, s kojim sadržajima će se ispuniti. Teško je očekivati da će to donositi neke prihode, jer ipak je riječ prvenstveno o kulturi i kulturnim programima za koje će KTC biti dom. Ali, dobrim se programima i spektakularnim događanjima može pomoći u stvaranju boljeg imidža Opatije te većem broju dolazaka i noćenja, što u konačnici donosi i više novca raznim subjektima.”

Može se čuti kako se mnogi Opatijci, naročito oni nešto stariji, žale zbog ukidanja City Busa. Nisu posve zadovoljni Autotrolejom koji je preuzeo dio njihovih linija. Planirate li vratiti City Bus ili uvesti neke druge promjene na polju javnog prijevoza?

“Parkirna politika i javni gradski prijevoz su povezane teme pa će ponovno uvođenje City busa ili novih dodatnih linija Autotroleja sigurno biti jedno od prvih pitanja na koja ću, uz pomoć stručnjaka i u dogovoru s građanima, tražiti najbolje moguće rješenje. City bus smo imali pa ukinuli, računajući da ćemo većim brojem linija i češćim polascima Autotroleja poboljšati standard javnog gradskog prijevoza. Unatoč stalnim promjenama rasporeda polaska na određenim linijama, s kojima smo pokušali prilagoditi javni gradski prijevoz potrebama naših građana, nezadovoljstvo je i dalje prisutno. Tako da sam mišljenja da je najizglednije rješenje upravo ponovno uvođenje City Busa i to je nešto za što moramo naći sredstva u Proračunu. Na kraju krajeva građani to traže, a ja sam tu da ih slušam.”

Smatrate li da hotelijeri koji su u Opatiji, naročito oni veći, rade dovoljno za unaprijeđenje destinacije? Mnogi često ističu kao primjer neke hotelske kuće iz Istre koje primjerice milijune kuna ulažu samo u potpore manifestacijama koje se tamo održavaju, dok u Opatiji to, nažalost, baš i nije slučaj.

“Ulaganjem u svoje objekte i podizanjem kvalitete smještajnih kapaciteta hotelijeri već rade i na unapređenju Opatije kao turističkog odredišta. Jako dobro bi bilo da se pojača njihov doprinos i na drugim područjima, da pokazuju više interesa za sudjelovanje u velikim manifestacijama, ali ne samo oni, već i drugi gospodarstvenici. Smatram da to možemo znatno popraviti planiranjem manifestacija i događaja u Opatiji jednu do dvije godine unaprijed, unatoč proračunskim ograničenjima. Primjerice, ako do početka mog mandata ne budu definirani najvažniji dijelovi programa Adventa u Opatiji i glavni izvođači, posvetit ću se tome. Nakon toga prelazim na najvažnije manifestacije kao što su karneval i sva ostala značajnija događanja u 2018. godini. Iako sva događanja i manifestacije koje financira ili sufinancira Grad Opatija ovise o Proračunu koji se obično donosi tek u prosincu za sljedeću godinu, boljom komunikacijom s vijećnicima nastojat ću dogovoriti ovo vrlo važno dugoročnije planiranje. Time mislim privući hotelijere i poduzetnike jer ostaje dovoljno vremena za najave i marketing, a, osim toga, plan je biti spreman zajedno njima, a ne kaskati za njima. Za mene je veliki izazov raditi na tome da se u Opatiji diše „zajedničkim plućima“.”

Ima li gradski list Opatija budućnost? Činjenica je da vrijeme sve više gazi tiskane medije. Je li vrijeme da se tih 300-tinjak tisuća kuna godišnje možda uloži u neke modernije medije?

“Ne bih se složio s Vama da novo vrijeme gazi tiskane medije, novo vrijeme traži da se tiskani mediji restrukturiraju i prilagode novim tehnologijama, navikama i potrebama čitatelja. Gradska uprava dužna je izvještavati građane o svom radu, iako imamo gradski portal na kojem se mogu naći sve informacije List Opatija je već etabliran i dobro prihvaćen kod građana. Osim toga, treba uzeti u obzir da je trećina stanovništva Opatije treće životne dobi, a među njima je dosta onih koji preferiraju tradicionalne medije kao što su novine. Dok god je tome tako, gradski list ima svoje opravdanje i smisao, pogotovo kada svojim sadržajem pogađa zanimanje i ukus čitatelja.”

Nedavno je na jednom portalu objavljeno pismo čiji je autor anoniman, a u njemu se navode razne informacije o članovima gradskog odbora SDP-a Opatije. Neki kažu da je autor tog pisma zasigurno član Vaše stranke? Što mislite o tom pismu? U njemu se navodi da zapravo ni ne živite u Opatiji, već u Rijeci…

“Već sam objasnio da živim u Opatiji. A što se tiče pamfleta – anonimnog pisma u kojem se članovi Gradskog odbora napadaju bez ikakvih argumenata ad hominem, njega uopće ne bih komentirao jer najviše govori baš o onome tko ga je napisao, a ne o onima o kojima piše, odnosno, kako je moderno reći – iznosi alternativne činjenice. Jasno je iz čije radionice dolazi to anonimno pismo i to baš u vrijeme kada Ivo Dujmić napušta SDP! Kao sportaš sam se naučio boriti po pravilima bez udaraca „ispod pojasa“. Nadam se da je to, kad je politika u pitanju, borba programima, projektima i argumentima, a ne anonimnim pismima punim neistina.”

Jesu li Opatiji potrebna dva zamjenika gradonačelnika, pogotovo u situaciji kad oni zapravo nemaju praktički nikakve ovlasti. Godišnji trošak ipak nije mali…

“Pogrešno je pitati jesu li Opatiji potrebna dva zamjenika gradonačelnika. Treba pitati treba li Hrvatskoj Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi koji propisuje da jedinice lokalne samouprave s više od 10.000 stanovnika moraju imati dva zamjenika gradonačelnika. Znači, želite li se kandidirati za gradonačelnika u Gradu Opatiji, morate prijaviti listu s dva zamjenika, u protivnom je vaša lista nevažeća. Prije nepunih godinu dana pitanje potrebe postojanja zamjenika na lokalnoj i regionalnoj razini u Saboru je postavio MOST, ali danas to više nitko ni ne spominje.”

kirigin

Kad ćemo doznati imenom i prezimenom tko će uopće biti vaši zamjenici? Do izbora je još svega 100-tinjak dana. Situacija u vašim potencijalnim koalicijskim partnerima je prilično konfuzna. Ne zna se još uvijek tko će biti na čelu opatijskog IDS-a, u HNS- u također ima određenih previranja…

“U mnogim sredinama još se ne znaju ni imena kandidata za gradonačelnika. Izbori su u drugoj polovici svibnja, dakle ne brinite, ima sasvim dovoljno vremena. Kada dovršimo pregovore, o njima ćemo obavijestiti članstvo i javnost. Naglašavam da nam se koalicijski potencijal bitno proširio i da je vrijeme za modernu koaliciju koja će zastupati i braniti civilizacijske vrijednosti i dosege te slobodu, jednakost, solidarnost.”

Nakon nedavnog sastanka čelništva i članstva SDP-a Opatije do javnosti su ipak doprle neke informacije kako ste zapravo tijekom sjednice bili u jednom trenutku iziritirani stavovima pojedinih članova te da ste ih zapravo optužili da vas pokušavaju opstruirati?

“Nekoliko medija izvještavalo je s tog sastanka svih članova Gradske organizacije SDP-a Opatija. Prenesene informacije u tim medijima su se više-manje podudarale, jedino su informacije prenesene na Vašem portalu bile dijametralno suprotne. To me ni ne čudi, znajući da Vam o opatijskoj politici piše osoba koja kao savjetnik Ive Dujmića, kako se predstavlja, opatijskim političkim strankama nudi suradnju. Pogrešno su vas informirali pa bih vas ispravio. Nemam ništa protiv kritika, ali ne volim licemjerje. Nisam nikoga optužio za opstruiranje, jer nisu ništa opstruirali, dobio sam podršku članova SDP-a.”

Stoji li još uvijek ponuda Dujmiću da postane Vaš savjetnik? Neki su tu ponudu Vaše stranke prokomentirali na način da ste zapravo pokušali gradskim novcem kupiti “mir u kući” i slobodan put do pobjede na izborima? Savjetnička plaća Dujmića sigurno ne bi bila mala…

“Budući da je Ivo Dujmić izrazio želju da još radi, mislili smo da bi bilo dobro njegovo znanje iskoristiti na toj poziciji, koja ipak nije toliko zahtjevna kao gradonačelnička, a uzimajući u obzir njegove godine. Nije prihvatio i bilo mi je krivo zbog toga, ali to je njegova odluka i poštujem je. Ono što ni ja ni kolege u stranci ne razumijemo jest kako je moguće izdati stranku koju si gradio i okrenuti joj leđa na najgrublji mogući način – kandidirati se na izravnim izborima protiv dojučerašnjih stranačkih kolega i konstantno „granatirati“ iz svog raspoloživog oružja, bez obzira na činjenice. Naravno, sve su objede brzo demantirane, jer ne samo da sam dobio podršku kolega iz SDP-a Opatije na stranačkom skupu, već sam i jednoglasno kooptiran u Predsjedništvo SDP-a PGŽ-a na mjesto Ive Dujmića, čime mi je jasno dana podrška i kolega iz Županijskog odbora SDP-a PGŽ. Sada, kada je to demantirano, svima je jasno da su uz Ivu Dujmića u SDP-u bile samo tri osobe pa je očito preostalo još samo pisanje anonimnih pisama. Ali, što je tu je.”

Tri najbitnije točke na kojima ćete temeljiti svoj program i loviti pobjedu?

“U idućem mandatu nastaviti ćemo provoditi program koji je već dvaput dobio podršku većine građana, a koji je usmjeren povećanju standarda građana i kreiranju povoljnog gospodarskog okruženja. Imamo cjelovitu viziju daljnjeg razvoja grada, ali ako tražite samo tri projekta, to su pametna i zadovoljavajuća parkirna politika, javni prijevoz koji zadovoljava sve potrebe građana te izgradnja stanova za mlade osobe s povoljnim uvjetima najma, kako bismo mlade zadržali u našem gradu.”

Koji će biti Vaši potezi prvog radnog dana u slučaju pobjede na izborima?

“Najprije ću zasukati rukave i odmah krenuti na posao.”

Neću pitati kakva će Opatija biti za četiri godine, već kakvu Vi Opatiju vidite u nešto daljoj budućnosti, za 15-20 godina?

“Vidim Opatiju u kojoj turistička sezona traje deset mjeseci u godini, grad koji je prepoznat po zdravstvenom, obiteljskom, sportskom i kongresnom turizmu, vidim bogatiju, suvremeniju, tehnološki naprednu, nadasve živu i životniju Opatiju po mjeri svih svojih građana”, rekao je Kirigin.